2016 ve sonrasında bir süredir durağan giden istihdam pazarında olumlu yönde hareketlenmeler olacak

Seçimlerin ardı2016_ve_sonrasindan 2 Kasım itibariyle Türkiye yeni bir döneme girdi. Kısaca girdiğimiz bu yeni dönemi ve 2016 yılı ile ilgili beklentilerimizi bu ayki yazımda paylaşmak istiyorum.

Yaptığımız işin doğası gereği, pazardaki gelişmeler, döviz piyasası, siyasi ortam, ekonomideki gelişmelerin etkisini çok hızlı görebiliyoruz. İşe alım kararları çok büyük şirketlerde iş sonuçları ile ilgili beklentiler anlamında çok radikal bir değişiklik olmadığı sürece planlandığı gibi devam ediyor. Türkiye’nin de yaşadığı en son büyük finansal krizde 2008-2009 yılında bunu net olarak gördük. Çok büyük firmaların işe alımları ciddi anlamda hız kesse bile belirli bir oranda devam etti. Ancak, KOBİ’lerde durum böyle değil. Önlerini görmekte en ufak bir tereddüt yaşadıklarında KOBİ’lerin aniden frene bastıklarını ve işe alımları azalttıklarını, yavaşlattıklarını ve hatta durduklarını gözlemliyoruz. Peki, tüm bunların etkisi ne oluyor?

2013 TÜİK verilerine göre Türkiye’de 3.5 milyon kayıtlı KOBİ var

Ekim ayında Kariyer KOBİ hizmetlerimizi anlatırken paylaştıklarımı tekrar hatırlatmak istiyorum. 2013 TÜİK verilerine göre Türkiye’de bu kriterlere uygun çalışan sayısı 10-249 arası 221 bin olmak üzere, toplamda 3.5 milyon kayıtlı girişim yer alıyor. 2012 TÜİK verilerine göre KOBİ’lerin ekonomiye katkıları ile ilgili birkaç rakamı da paylaşırsam; cirodaki payı yüzde 63.3; toplam mal ve hizmet satın alışları içerisindeki payı yüzde 65.5; çalışanlar sayısı içerindeki payı yüzde75.8; ve ücretli çalışanlar içerisindeki payı ise yüzde 69.7’dir. Bu rakamları tekrar sindirdikten sonra etkiyi şu şekilde özetlemek mümkün; istihdam pazarındaki inişlerin ve çıkışların sürücü koltuğunda KOBİ’ler var.

2 Kasım itibariyle ekonomide, istihdam piyasasında, siyasi belirsizliğin ortadan kalkmasına bağlı olarak olumlu bir havayı bizler de gözlemliyoruz. Bunun yansımalarını önlerini daha net gördüklerini düşünerek istihdam kararlarında daha hızlı hareket eden KOBİ’lerde ve özellikle artan yeni ve toplam iş ilanı sayıları ile görüyoruz. Aniden frene basan KOBİ’ler, resim daha net olunca da aniden gaza basıyor. Değişimin mantığında piyasa durumları olsa da değişimin hızında, ani olmasında duygusallığın daha ön planda olduğunu düşünüyorum.

2016 aksiyonlarınızı hazırlayın

2016 ve sonrasında bir süredir durağan giden istihdam pazarında olumlu yönde hareketlenmeler olacağını ve son dönemde çift hanelere çıkmış işsizlik oranın da tekrar aşağı yönlü hareketin başlayacağına inanıyorum. Ancak, son bir notumu da paylaşmak isterim. Araba kullanma öğrenilirken yaşanan ilk zorluklardan biri ani fren ve gaza basmamaktır. Özellikle araçtaki yolcuları ve trafikteki diğer araçları da rahatsız edecek bu davranışı deneyim kazandıkça hızla geride bırakmak mümkün olur. Ülkemizdeki kurumların da bu davranış biçimini geride bırakması için 2016 ve sonrasında uzun vadeli planlarla ekonominin büyümesini destekleyecek reformların ve gerek siyasi gerekse ekonomik stabilitenin sağlanması ile ilgili aksiyonların ivedilikle alınması elzem olacaktır.