Eğitim sistemi, yanlış tercihler ya da hayat şartı nedeniyle birçok çalışan sevmediği bir işte çalışıyor.  Ancak bu durum hayatın sonu değil. Atılacak birkaç stratejik adımla kariyerinize istediğiniz biçimde yön vermeniz elbette mümkün.

kariyerdegistirmek3444

Huffington Post’ta yayınlanan bir makaleye göre 20’li yaşlardaki çalışanların yaklaşık yüzde 80’i, 30’lu yaşlardaki çalışanların yüzde 64’ü, 40’lı yaşlardaki çalışanların ise yüzde 54’ü kariyerini değiştirmek istiyor. Oranların yüksek oluşu gösteriyor ki başarılı olsun ya da olmasın birçok kişi sevmediği bir işte çalışıyor ve eğer bir şansları olsa kariyerlerini istedikleri yönde değiştirmeyi, alternatif bir kariyere sahip olmayı istiyor. Ancak gerek maddi şartlar gerek deneyim eksikliği nedeniyle pek çok çalışan işini değiştirmeye cesaret edemiyor.

Peki, çalıştığı sektörde tecrübe edinen, iş hayatında belli bir kariyeri olan çalışanların yeni bir yola eğilmeleri için ne yapması gerekiyor?

İşte kariyerini değiştirmek isteyenlerin takip etmesi gereken 3 adım:

Problemi belirleyin ve nasıl hareket edeceğinizi çözün

Kariyerinizde köklü bir değişikliğe gitmek, alınabilecek en zor kararlar arasında yer alıyor. Bu nedenle öncelikle probleminizin ne olduğu belirleyin. İşinizde hoşlanmadığınız şey nedir? Sizi rahatsız eden sıkıntılar nelerdir? Gerçekten yaptığınız işi artık yapmak istemiyor musunuz? İlk olarak bu soruların cevaplarını masaya yatırın. Eğer şu ana kadar yaptığınız işin size uygun olmadığında ısrarcıysanız ve farklı bir kariyer çizmekte kararlıysanız öncelikle büyük resme odaklanın. Kurgulamak istediğiniz kariyerinizin, hayatınızın diğer yönlerine nasıl bir etkisi olacağını düşünün. Çevrenizde size yeni kariyeriniz için yardımcı olabilecek herhangi bir sosyal çevreniz, bağlantınız var mı, bunları değerlendirin. Blue Apron’un Kurucusu ve CEO’su Matthew Salzberg, bir şehre taşınma arifesinin, çocuk doğurduktan sonraki işe geri dönme sürecinin yahut da biten uzun süreli bir ilişkiden sonraki sürecin kariyer değiştirmek için doğru zaman olabileceğini söylüyor.

Yol haritası oluşturun

Öncelikle yeni bir kariyer için mevcut becerilerinize deneyimlerinize ve yeteneklerinize odaklanın. Yapmak istediğiniz sıfırdan bir beceri oluşturmanızı gerektiriyorsa kendinizi bu alanda geliştirin. Ardından farklı kişilere fikirlerinizi açarak onların tavsiyelerinden ve bakış açılarından yararlanın. Yapmak istediğiniz iş hakkında geniş bir araştırma yapın. Örneğin amacınız kendi işinizi kurmaksa o sektördeki gelişmeleri, sektörün ihtiyaçlarını, sıkıntılarını tespit edin, mümkünse bir anket çalışması yaparak araştırmanızı destekleyin ve buna göre yol haritanızı çizin.

Harekete geçin

Yeni bir yol haritası oluşturmak ancak risk almakla, konfor alanından çıkmakla mümkün. Gerekli araştırmayı yaptıktan ve alt yapıyı oluşturduktan sonra harekete geçin. Her işin başlangıcı zordur. Bu nedenle ilk zorlukta pes etmeyerek ve çalışarak hayal ettiğiniz ikinci kariyeri oluşturun.