TAB Gıda Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Asok

Çalışanların iş hayatına bakışını, iş etiği ve kişisel değerlerini yakından tanımanın önemine değinen TAB Gıda Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Asok, başarılı bir İK’cı olabilmek için iyi bir dinleyici olmanın ve herkesin çalışma haklarını korumanın şart olduğunu belirtiyor. Asok, “Bizimle çalışmaya başlayan her çalışan bizim için geleceğin potansiyel yöneticisidir ve ileride yönetici kademesinde yer alması bizim için büyük önem taşıyor” diyor.

TAB Gıda Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Asok, iş hayatına Türkiye’deki ilk Burger King şubesinde Yönetici Adayı olarak başlıyor. Yönetim becerisi kazanabilmek için hangi sektörde olursa olsun muhasebe, iktisat, ticaret, ekonomik sistemler, yönetim ve hukuk gibi alanlarda altyapıya sahip olmanın çok önemli olduğunu belirten Asok, TAB Gıda olarak İnsan Kaynakları birimlerinde yaptıkları çalışmalardan, geleceğe dair projelerinden ve uygulamalarından söz ediyor.

Öncelikle eğitim geçmişiniz ve İK alanını seçmeye karar verme nedenlerinizden başlayabiliriz… 

Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra Burger King’in Türkiye’deki ilk şubesinde Yönetici adayı olarak işe başladım. Ardından sırasıyla Restoran Müdürlüğü, Grup Müdürlüğü, Bölge Müdürlüğü ve İç Denetim Müdürlüğü görevlerini üstlendim.

2006 yılında Operasyon Müdürü olarak sahaya döndükten sonra, İK Direktörü olarak görevime devam ettim. Şu anda şirketin genel yapılanmasındaki üç Genel Müdür Yardımcısından biriyim. Tüm bu süreçte işletme bölümü mezunu olmam nedeniyle; muhasebe, iktisat, ticaret, ekonomik sistemler, yönetim gibi alanlarda gerekli altyapıya sahiptim. Hukuk dilini ve maliyet muhasebesini anlıyordum, bilançoları analiz etmeyi iyi biliyordum. Yönetim becerisi kazanabilmek için hangi sektörde olursa olsun, bu alanlarda eğitim altyapısına sahip olmalısınız. Takımınızı doğru ve verimli bir şeklide motive edebilmeniz ve yönetebilmeniz de öncelikle aldığınız eğitim altyapısının sağlamlığına bağlı.

İK departmanları kurumlar için sizce ne anlam ifade ediyor? Stratejik olarak İK yönetimi yapmak neden önemli?

Günümüzde yaşanan ekonomik dönüşüm süreci, bilim-araştırma-teknoloji üretiminden her düzeydeki bilginin kullanımına kadar nitelikli İnsan Kaynaklarını gerektiriyor. Yani her şeyin temelinde insan var. Bu nedenle stratejik İnsan Kaynakları yaklaşımının uygulanabilmesi için kuşkusuz o şirketin stratejik yönetim anlayışına ve uygulamalarına sahip olması gerekir.

Sektörümüzdeki en büyük ve en başarılı şirket olarak uzun vadeli planlamalar doğrultusunda hareket ediyoruz. Uzun vadeli planlamalarla bir taraftan çalışanlarımızın ihtiyaçlarını daha iyi karşılamaya çalışırken, diğer taraftan da çalışanlarımızın şirketimizin beklentilerini en iyi şekilde yerine getirmeleri için çalışmalar yürütüyoruz. Öte yandan bizim için potansiyel adaylar tarafından en çok tercih edilen şirket olmak çok önemli. Uzun vadeli stratejilerimizi oluştururken bu durumu mutlaka dikkate alıyoruz. Yıl boyunca yaklaşık 40 bin kişilik bir iş başvurusu alıyoruz. Başvuruda bulunan adayların içinden işe alım süreçlerinden geçebilen yaklaşık 100’e yakın adayla birebir bizzat görüştüğüm oluyor.

Son dönemde sizi en çok heyecanlandıran İK Projesi ne oldu?

Teknolojik gelişmeler, dijitalleşme ve Y Kuşağının işgücüne artan katılımının İK dünyasının geleceğini şekillendireceğini düşünüyorum. Dolayısıyla özellikle online eğitimler, dijitalleşen performans yönetimi ve mülakat süreçlerimizle online kurumsal repütasyon yönetimi uygulamalarımız beni çok heyecanlandırıyor. Dijital performans yönetimi uygulamamız sayesinde önümüzdeki dönemde verimliliği en üst düzeyde artırmayı hedefliyoruz.

Çalışan bağlılığı ve verimi artırmak için kurumunuzda hangi İK süreçlerine önem veriyorsunuz?

Günümüz iş dünyasında kişisel gelişim ve eğitim, inisiyatif kullanabilmek, dijitalleşme, mobilite, yenilikçilik ve hızın yanı sıra çalışanları yaşam boyu iş arkadaşı olarak görmek ve mentorluk ilişkisi geliştirmek çalışanların kuruma bağlılığını uzun soluklu hale getirmede önem taşıyor.

Eğitim sistemimizi online platforma taşıma kararı aldıktan sonra hem ulusal hem de uluslararası alanda bu sektörün en iyileriyle bir araya gelerek birçok uygulamayı tanıma şansı yakaladık. Bu ziyaretlerden edindiğimiz fikirlerle kendimiz için en uygun platformu tasarladık. Perakende sektörünün ağırlıklı olarak yeni nesille çalışması, yüksek turn-over oranları ve özellikle bizim gibi şube konseptinde hizmet vermesi nedeniyle eğitim tekniklerinizde dijitalleşmeyi kaçınılmaz bir iyileştirme olarak tavsiye ediyoruz. Online eğitimlere geçtiğimizden beri çalışanlarımızdan kolay erişim, mekan bağımsızlığı, doğru bilgiye ulaşma kolaylığı, anında güncellenebilen eğitim materyalleri gibi birçok olumlu geri bildirim alıyoruz.

Bu yıl İK hedeflerinizin arasında en önemli başlıklar neler?

TAB Gıda olarak İnsan Kaynakları birimimiz bünyesinde gerçekleştirdiğimiz eğitim, mentorluk uygulaması ve istihdam planlaması gibi süreçleri departmanın dijitalleşme stratejisi ve hedefleri çerçevesinde gerçekleştiriyoruz. İnsan Kaynakları uygulamalarında tamamen dijitalleşerek erişilebilirliği artırmayı ve standardizasyon sağlamayı hedefliyoruz.

Hem genel olarak işe alımlarda hem de kendi ekibinizi oluştururken adayda ilk dikkatinizi çeken vasıflar ve özellikler nelerdir? 

TAB Gıda olarak genellikle “Restoran Yönetici Adayı” olarak başvuran yükseköğrenim görmüş adayları tecrübe şartı aramadan değerlendirmeye alıyoruz. Değerlendirme sonucu uygun görülen adaylarımıza şirketimiz bünyesinde eğitim veriyoruz ve ilgili pozisyonun gerektirdiği teknik ve kişisel gelişimlerini tamamlamalarını sağlıyoruz. Kendilerinden beklediğimiz temel özellikler arasında ise liderlik, takım çalışmasına yatkınlık ve müşteri odaklılık gibi yetkinlikler bulunuyor. Mavi yaka pozisyonlarda ekip üyesi olarak işe alınan arkadaşlarımızı restoran yöneticilerimiz değerlendiriyor. Bu işi yapmak isteyen her yaş ve öğrenim durumundaki adayı değerlendirmeye alıyoruz ama lise mezunu adaylar öncelikli tercihimiz oluyor.

Orta ve üst düzey pozisyonlarda oluşan ihtiyaçlarımızı öncelikli olarak şirket içerisindeki aday havuzumuzdan karşılıyoruz. Kendi adaylarımızı yetiştiren iyi bir eğitim programımız olduğu için dış alıma çok fazla ihtiyaç duymuyoruz. Ancak zaman zaman sistemin gelişimi ve değişik bakış açılarına sahip olmak için dış kaynağı tercih edebiliyoruz. Ayrıca restoranlarımızda da part-time çalışanlarımızın çoğu öğrencilerden oluşuyor. Bizimle çalışmaya başlayan her çalışan bizim için geleceğin potansiyel yöneticisidir ve ileride yönetici kademesinde yer alması bizim için büyük önem taşıyor. Bu yüzden iş planlamasını onlarla birlikte yaparak ders programlarına göre şartları oluşturuyoruz. Böylece günlük olarak tam zamanlı, fakat haftanın istedikleri günlerinde çalışabiliyorlar.

Sizce bir İK’cının en önemli başarı anahtarı nedir?

Öncelikle temsil ettiğiniz işletmenin amaçlarını ve hedeflerini, stratejilerini, kurumsal ilkelerini ve değerlerini her yönüyle iyi bilmeli ve içselleştirmelisiniz. Tüm çalışanların iş hayatına bakışını, iş etiği ve kişisel değer yaklaşımlarını yakından tanımaya gayret etmelisiniz. Başarılı bir İK’cı olabilmek için iyi bir dinleyici olmalı ve herkesin çalışma haklarını korumalısınız. Ayrıca sabırlı, objektif, ikna kabiliyeti ve problem çözme becerisi yüksek, kararlı ve güvenilir olmanız gerekiyor.