Randstad Türkiye tarafından açıklanan Workmonitor 2015’in 3. çeyrek sonuçlarına göre çalışanların yüzde 87’si iş yerinde kültürel çeşitliliğe önem veriyor. Yüzde 77’lik bir oran ise iş yerlerinde açık ve kapsayıcı bir şirket kültürünün bulunduğunu ifade ediyor. Şili, Polonya, Slovakya, Portekiz, Türkiye, Japonya ve Brezilya bu anlamda ortalamanın altında yer alan ülkeler arasında.

ranstad2

Randstad’ın, Workmonitor 2015 3.çeyrek verileri iş yerlerindeki kültürel çeşitliliğe küresel ölçüde önem verildiğini gösteriyor. Ankete katılanların yüzde 87’si iş yerinde kültürel çeşitliliği önemsediğini söylüyor. 34 ülkeyi kapsayan ankete göre; kültürel çeşitlilik konusunda en açık görüşlüler Kanada, Danimarka ve Norveç’te çalışıyor. Şili, Polonya, Slovakya, Portekiz, Türkiye, Japonya ve Brezilya ise küresel ortalamanın oldukça altında yer alıyor. Çalışanların yüzde 77’si şu anki iş yerlerinde açık ve kapsayıcı bir şirket kültürünün bulunduğunu ifade ederken Türkiye’de bu oran yüzde 75’te kalıyor.

Giderek artan küreselleşmenin iş yerlerinde yol açtığı kültürel çeşitlilik önemli görülmekle birlikte çalışanların; farklı etnik köken, yaş, cinsiyet, dini inanç ve cinsel yönelimi kabullenmesi daha düşük seviyede kalıyor. Küresel olarak çalışanlar arasında yüzde 26 oranıyla en çok yaş ayrımcılığı yapılıyor. Ayrımcılığın her açısından görülen en düşük oranlar ise Lüksemburg ve Slovakya’da.

Dolaşım Endeksi 110’da kaldı

İşgücü Dolaşım Endeksi, yani gelecek altı ay içinde iş değiştirmesi beklenen çalışanların oranı da yılın geçen çeyreğinde olduğu gibi 110’da kaldı. Önceki çeyrekle karşılaştırıldığında; Fransa (+7), Almanya, İspanya ve Hindistan (+6), Macaristan (+5) en çok artışın görüldüğü ülkeler. En fazla düşüş ise; Kanada’da (-7), Brezilya’da (-6), Yunanistan ve İsviçre’de (-4) görüldü.

İş memnuniyeti Singapur’da azaldı

Çalışanlar arasında işinden memnun olma oranının İspanya, Yeni Zelanda, Danimarka, Japonya ve Yunanistan’da hafifçe artarken, Singapur’da azaldığı görüldü.

İş değişimi  yüzde 24’te kaldı

Tüm dünyada geçen altı ay içinde gerçekten iş değiştirmiş olan çalışanların oranı değişmeyerek yüzde 24’te kaldı. Gerçekleşen iş değişimlerinin çoğunluğunda çalışanlar, farklı bir işverenle çalışmaya başladı. İş değişimi; Malezya, Türkiye, Hindistan, Macaristan, Portekiz ve İtalya’da artarken, İsveç ve Çin’de, geçen çeyreğe göre azaldı. İş değiştirme isteği ise (etkin biçimde arayarak ve başvurarak) Çek Cumhuriyeti’nde, Hindistan ve İngiltere’de artarken Kanada, Slovakya, Malezya ve Danimarka’da ise azaldı.

Randstad tarafından 13 bin 600 kişiyle yapılan Workmonitor anketinde son altı ay içindeki iş değişikliği oranları ülke ülke şu şekilde seyrediyor:randstad-3