Bir işe başladığınızda başarılı olmak kadar başarısız olmak da iş hayatının bir parçası. Ancak tecrübeyi tecrübe edinmek yerine, en yaygın yapılan girişimcilik hatalarından pay çıkararak kendi işinizi başarıya ulaştırabilirsiniz.

hatayapmak7363

Girişimlerin başarılı olmasını etkileyen pek çok faktör bulunuyor. Sağlam bir iş planı oluşturmaktan, pazarlama stratejisinin oluşturmaya dek birçok etken, başarılı olmanızı ve de başarınızı sürdürülebilir kılmanızı etkiliyor. Peki, başarısızlıkla sonuçlanan girişimlerde yapılan en yaygın hatalar neler? Aşağıdaki listeye göz atarak hem en çok yapılan hatalardan kendi işinizi koruyabilir hem de hedeflerinize ulaşabilirsiniz.

İşte en yaygın yapılan girişimcilik hataları:

İş planı yapmamak

Girişimcileri başarısızlığa sürükleyen hataların başında yazılı bir iş planının olmaması yer alıyor. Yazılı bir iş planı, fikirlerinizi işinize nasıl dönüştüreceğinizi anlamanın en iyi yolu. İş planı olmayan bir girişimcinin ayrıntılarda boğulması ve nihayetinde de bir plan doğrultusunda ilerleyememesi nedeniyle başarısız olması olasıdır.

Detaylı bilgiye sahip olmamak

Girişimcilerin yaptığı işin başarısız olmasının bir diğer nedeni ise yaptıkları işin tüm ayrıntılarını yeterince bilmemeleri ve işe başlamadan önce detaylı araştırma yapmamaları yer alıyor. İşi hakkında kilit konuları bilmeyen bir girişimcinin yanlış kararlar alıp, yanlış adımlar atması işin başarısız sonuçlanmasına neden olabilir.

Müşterilerin ihtiyaçlarına cevap vermemek

Bir girişimin başarısında artış yakalanabilir. Ancak başarının sürdürülebilir olmasındaki en önemli anahtarından biri müşterilerin ihtiyaçlarına cevap vermekte gizli. Ne kadar başarılı bir başlangıç yaparsa yapsın, müşteri memnuniyetini sürdüremeyen, müşterileriyle temas kurmakta geciken, geri bildirimleri dikkate almayan bir işin başarısızlıkla sonuçlanma ihtimali var.

Özgün olmamak

Pazarda muadilleri fazlaca olan ve rakiplerinden hiçbir farklılığı olmayan girişimler de başarısızlıkla sonuçlanabilir. Başarıyı yakalayan ve müşteriler tarafından rağbet gören ürünleri, “Onlarınki tuttu, bizimki de tutar” görüşünden yola çıkarak kopyalayan, taklit eden girişimlerin boşa kürek sallaması olasıdır.

Tecrübesiz olmak

Bir girişimin başarılı olmamasının diğer bir nedeni de o işi yapan kişilerin deneyim sahibi olmamaları ile ilgilidir. Eğer takımınız, ekip üyeleriniz o işin nasıl yapıldığını bilmiyorsa, tecrübesizse bu durum da başarısızlığa yol açabilir. Eğer girişiminiz, sizin ilk tecrübenizse yanınızda tecrübeli kişilerin bulunmasına yarar var.

Hemen vazgeçmek

Hemen vazgeçmek de girişimlerin başarısızlıkla sonuçlanmasının en önemli nedenlerinden biri. Her işin oturması için zamana, çabaya ve sabıra ihtiyacı var. Ancak yapınız hemen vazgeçmeye müsaitse, sabırsızsanız, kolay demoralize oluyorsanız bu yönünüzü törpülemenizde fayda var.