Çalışanlar istifa eder; fakat İnsan Kaynakları, yönetim ve ilk yönetici bu süreci doğru yönetemezse, fark etmeden olası istifalara da zemin hazırlanmış olur. Kurum içinde fısıltı gazetesi tahmin edilenden çok daha hızlı yayılabilir…

Ben anlamıştım zaten

Dikkatle yönetilmesi gereken konulardan biri de istifa. Hem kurumun, hem de istifa eden kişinin hassasiyetleri mutlaka göz önüne alınmalı.

İstifa; istifa eden kişinin pozisyonuna, şirkette yaptığı işe ve ilişkilerine göre bazen olağan, bazen de endişeyle karşılanır. Bazen de bomba etkisiyle düşer ofisin ortamına istifa haberi:

“Neee istifa mı ediyor?”

“Neden ki?”

“Ne olacak şimdi?”

“Kendi mi istemiş, yoksa çıkarılıyor mu?”

“Tam olarak ne olmuş?”

“Ben anlamıştım zaten, geçen gün İK Direktörünün odasına girerken gördüm onu.”

Süreç doğru yönetilmeli

Çalışan istifa eder; fakat İnsan Kaynakları, yönetim ve ilk yönetici bu süreci doğru yönetemezse, fark etmeden olabilecek istifalara da zemin hazırlanmış olur. Kurum içinde fısıltı gazetesi dolaşmaya başlar, kulis çalışmaları hız kazanır:

“Yerine yeni biri gelecek mi, yoksa pozisyonu mu kaldırıyorlar? Yoksa departmanı mı kaldıracaklar? Sıra bize de gelmesin sakın.”

“Yeni kişi yarın başlıyormuş, bunlar her şeyi önceden planlamışlar.”

İstifanın dedikodu zemini hazırlamaması için ilk etapta şunlara dikkat edilmeli:

Zamanlama: İstifa ile ilgili kurum içinde yazılı bir prosedürün olması gerekir. İstifa edecek kişinin işten ayrılmadan ne kadar zaman önce şirkete bunu bildirmesi gerektiği açık olmalıdır. Yerine gelecek kişinin bulunması ve devredilecek işler için zamanlama önemlidir. Çalışan beklenenden daha kısa sürede haber verdiği takdirde, şirketin bu duruma nasıl yaklaşabileceği açık olmalıdır.

Duyuru: Kurum çalışanları kişinin istifasını öncelikle yönetimden veya İK’dan duymalıdır. İstifa eden çalışanın geride kalan arkadaşlarına ve şirket çalışanlarına göndermek isteyeceği “Hoşçakalın” yazısı, yönetimden veya İK’dan gelen istifa bildirim yazısından sonra olmalıdır.

Sorumluluk devri: İstifa eden kişinin kuruma, yöneticisine, çalışma arkadaşlarına öfke, kırılganlık vb. olumsuz duygular beslemesi, bazen çalışanın işleri devretmekten kaçınmasına ve böylece kurumu cezalandıracağını düşünmesine yol açabilir. İnsan Kaynakları mümkün mertebe işlerin doğru ve zamanında devredilmesini sağlamalıdır.

Çıkış mülakatı: İnsan Kaynakları istifa eden kişinin ayrılma nedeniyle ilgili bilgi almalı ve bunun çalışanlar, departman ve kurum için önemli bir geri besleme olduğunu unutmamalıdır. Çıkış mülakatı ve soru formları bu konuda kullanılabilecek araçlardır.

Nurdan Akalın Terazi

Danışman, Koç (ACC)