iyiyoneticicGeçtiğimiz hafta kendi kişisel blogumda ve facebook grubumda ünlü Amerikan kişisel gelişim yazarı Jack Welch’ten bir alıntı paylaştım. Alıntı şuydu; “Lider olana kadar başarı tamamen kendini geliştirmekle ilgili, Lider olduktan sonra ise başkalarını.”

Bu paylaşım şu ana kadar yaptığım paylaşımlar arasında en çok beğeni alan ve paylaşılan oldu. Liderliğin, iyi yöneticiliğin önce kendini geliştirmeyle başladığını, gerekli tecrübe ve olgunluğa ulaşınca ise liderlerin başkalarını geliştirmekle yükümlü olduğunu anlatan bu alıntı aslında İyi Yöneticinin tüm gerekli tanımlarını içinde bulunduruyor. Biraz daha detaya ineyim;

Tüm sosyal ve iş yaşantımda onlarca liderle, onlarca yöneticiyle çalıştım. Her birini gözlemleme fırsatım oldu; iş yapış tarzlarını, analiz yeteneklerini, yöneticilik niteliklerini, insanlara nasıl yaklaştıklarını gözlemledim. Pratiğin yanına okuduğum kitaplardaki teorileri de ekledim ve ‘iyi yönetici nasıl olmalı?’ sorusuna cevap aradım. İşte aşağıda, iyi yöneticide, iyi liderde mutlaka olması gereken yetkinlikleri bulacaksınız. İyi yönetici nasıl olur? Başlayalım;

  1. Trendi Yönetir: İyi yönetici kesinlikle trendi yönetir, günlük yaşamaz. Hiçbir çalışanını da günlük sonuçlarla yargılamaz. Mesela aylık hedefini tutturan bir satışçının bir günü kötü geçti diye onu etiketlemez, tam tersi, ‘gayet iyi gidiyordun, bugün kötü geçmiş, yardımcı olabileceğim bir şey var mı?’ şeklinde yaklaşır, sorunu bulmaya çalışır.
  2. Geliştirir: Ekip arkadaşlarının kukla olmadığını, hepsinin hedeflerinin, hırslarının, planlarının olduğunu bilir. Bu hedeflere ulaşmakta onları desteklemek için kişisel gelişimlerini planlar. Kendi gelecekleriyle ilgili sorumluluk verir. İnisiyatif almalarını sağlar. Gelişimi uzaktan takip eder, sonucu tartışır ve sonuç üzerinden fikir paylaşır.
  3. Liderlik Yapar: İyi yönetici aynı zamanda iyi bir liderdir. Trendleri iyi takip eder, gerekli değişiklikleri önceden planlar ve yavaş yavaş takıma adapte eder. Ekip arkadaşlarını sürükler, etkiler, değiştirir. Vizyon verir, hedef gösterir ve yola çıkar. Kendisini takip ettirir. Ekipten liderler yetiştirir, onların takip edilmesini sağlar, kendi olmadığında bile kendini gayet iyi idare eden yetkinlikle bir ekip oluşturmaya çalışır.
  4. Dinler & Soru Sorar: İyi bir yöneticinin en önemli yetkinliği dinlemek ve doğru sorular sormaktır. Karşı tarafı konuşturur, yüzeysel konuları değil derin konuları anlatmasını sağlar. Bu derinliğe inebilmek için doğru zamanda doğru sorular sorar. Bu sorularla ekip arkadaşlarına yol çizer, düşünmelerini sağlar. İletişim kurar, duvarları yıkar. Doğru soru sorabilme yetkinliği, ekibin içindeki zehri akıtması için çok önemlidir ve kesinlikle iyi bir yöneticide bulunması gereken bir özelliktir.
  5. Ekibini Düşünür: Ekibi için sürekli plan yapar. Bu planlar her konuda olabilir. Mesela en iyi ekip elemanı için kariyer planı yapar, birebir yaptığı toplantılarda belli bir takvimde takip eder, geribildirim verir, geliştirir. En potansiyel elemanı için gelişime açık yönlerin analizini yapar, koçluk verir, mentorlük yapar. En yetenekli elemanı için proje geliştirir, proje geliştirmeye teşvik eder ve sorumluluk verir. Kısacası, sürekli ekibi düşünür ve ekiple ilgili planlar yapar. Bunları ekiple paylaşır ve destek ister, yol haritasını beraber çizmeyi teklif eder, kolektif çalışır.
  6. Geribildirim Alır/Verir: İyi yönetici kişisel gelişime inanır, egosuyla barışıktır. Değişimi sever. Kesinlikle geribildirim alır/talep eder. Herkesten öğrenebilecek şeyleri olduğunu bilir. Kimseyi ama kimseyi küçümsemez, herkese değer verir. ‘Senin bana öğretebileceğin ne olabilir ki?’ şeklinde yaklaşmaz, bu şekilde yaklaşan kişiyle çalışmaz, ekip kurmaz, uzak durmaya çalışır. Geribildirim aldığı kadar verir de. Takım arkadaşlarını, ekip arkadaşlarını gözlemler, fırsat buldukça veya talep edildikçe fikirlerini paylaşır, sadece bununla da yetinmez, gelişim planı hazırlar ve takip eder.
  7. Ekibini Savunur: İyi yönetici ekibini her platformda kesinlikle savunur, yarı yolda bırakmaz. Ekibini kimseye karşı küçük düşürmez, ekibinin küçük düşürülmesine izin vermez. Tüm eleştirileri kendi alır, savunmayı kendi yapar. Hiçbir zaman topluluk önünde eleştirmez. Kimsenin gururunu kırmaz, küçük düşürmez. Eleştirilerini ve düzeltmek için planladığı yolları birebirde anlatır. Takımın toplu olarak yaptığı bir hata varsa toplu konuşulur, çözümün yine takım içinden çıkmasını ve takım içinden biri tarafından takip edilmesini teşvik eder.
  8. Başarıyı Ödüllendirir: Başarı iyi yönetici için kesinlikle ödüllendirilmesi gereken bir şeydir. ‘Zaten görevinizdi, tabi ki yapacaksınız!’ hatasına düşmez. Başarıya ulaştıktan sonra başarıya giden yolu iyi analiz eder ve tesadüfi adımları kurallar haline getirir. Başarının ve başarıya giden yolun iyice özümsendiğini düşündükten sonra kutlar, her platformda bu başarıyı elde eden takımını anlatır ve şirkete kabul ettirir. Ekip arkadaşlarına özgüven aşılar.
  9. Ekibini Tanır: Ekibini iyi tanır, herkesin ayrı ayrı güçlü ve zayıf yönlerini bilir. Ekip ilişkilerini güçlendirir ve güçlünün zayıfa koçluk yapmasını sağlar. Sürekli birbirini geliştiren bir ekip kurmaya çalışır. Doğru kişileri doğru işlerde kullanır, herkesin başarılı olduğu alanda sorumluluk almasına ön ayak olur. Böylece takım olgusunu verimli kullanır ve toplam faydaya odaklanır.
  10. Özel Hayatıyla İş Hayatını Dengeler: Sosyal hayat / İş hayatı dengesini kurar, kurmaya teşvik eder, bu konuda öncülük yapar. Saatlerce çalışmayı değil efektif çalışmayı ön plana çıkartır ve ekip alışkanlıklarını bu şekle dönüştürmeye çalışır. Çalışan motivasyonunun büyük bir kısmının iş dışındaki konulardan geldiğini bilir, ailesiyle ve arkadaşlarıyla vakit geçirmesi için onlara zaman ayırır. Bunu öncelikle kendisi için yapar ve örnek alınmasını sağlar.

İyi yönetici hemen olabileceğiniz bir şey değil. Yavaş adımlarla ve sağlam değişimlerle ilerlemeniz gereken bir hedef. Sizi hemen iyi bir yönetici yapacak herhangi bir hap da henüz keşfedilmedi. İş hayatınızda attığınız her adım, aldığınız her sorumluluk, her karar ve her hata size daha çok şey öğreterek sizi iyi bir yönetici yapıyor. Bu yetkinlikleri kazanabilmeniz için ‘birşeyler’ yapıyor olmanız gerekiyor, hatalı veya doğru, iyi veya kötü, mutlaka adım atın. Sonucu her ne olursa olsun, attığınız her adım sizi iyi bir yönetici olmaya daha da yaklaştıracaktır.

kucuk

Yazar:Satış Profesyoneli İbrahim Babadağı

www.ibrahimbabadagi.com