Etrafınızda kıskanç bir iş arkadaşı olmasından bıktınız mı? Yüzünüze gülen ama yaptığınız işi gizliden gizliye kıskanan, o bakışlarıyla çok şey anlatan iş arkadaşından maalesef hemen hemen her iş yerinde bir tane var. İş yerinde kıskançlık nasıl alt edilir? Ne tür cevaplar kıskanç iş arkadaşını geriletir, Liderlik ve Takım Koçu Kate Nasser anlatıyor…

Hiç iş yerinde kıskanç bir takım arkadaşıyla mücadele etmek zorunda kaldınız mı? Eğer kaldıysanız durumun ne kadar sinir ve huzur bozucu olduğu hakkında fikir sahibisinizdir. Çoğu kez verimliliği ve çalışma temposunu olumsuz etkileyebilecek düzeyde olabilen kıskançlıktan o kişinin tuzağına düşmeden kurtulmak her zaman kolay olmayabilir. Liderlik ve Takım Koçu Kate Nasser, bazı özel cümlelerin kıskançlığın olumsuz etkisini azalttığını, bu şekilde takım ruhunun da zarar görmekten kurtulduğunu belirtiyor. Üstelik bu cümleler kıskançlık kelimesini asla içermiyor.

İşte o akıllı cevaplar:

Sıkıntı yok

Nasser, çok satan “The Secret” kitabında da geçen bu cümleyi hatırlatıyor. Başarıya giden yolda gerçekten verilen çaba yeterli ve sıkıntıların her birinin çözümü mümkün. Kişi bu cümleyi sürekli olumsuz geri bildirimde bulunan, yapılan işi kıskandığı için sürekli eleştiren kıskanç iş arkadaşına olduğu kadar kendisine de söylemeli: “Sıkıntı yok, çözeriz…”

Birbirimizden çok şey öğrenebileceğimizi düşünüyorum

“Bugüne kadar insanlardan çok şey öğrendim. İş ortamında herkesten bir şey öğrenilebileceğini düşünüyorum. Eminim seninle de pek çok paylaşımımız olacaktır.” Bu tür bir cümlenin; işi ya da kişiyi kıskanan, hırsından iş öğretmeyen, kafasından sürekli sinsice planlar geçen takım arkadaşına söylenebilecek son derece bir yapıcı cümle olduğunu ifade ediyor Nasser. Başarıyı paylaşmak takım ruhunu canlandıran, motivasyon gücü en yüksek eylem. Paylaşmayı bilmeyen birine bu şekilde yaklaşmak ters köşe etkisi yaratabilir.

Başarı hepimizin!

İş yerinde üretilen her işte pek çok kişinin parmağı vardır. Nasser, sıkıntılı zamanları takım olarak göğüslemek kadar üretilen işi ve başarıyı kutlamanın da önemine değiniyor. Eğer takımdaki kıskanç iş arkadaşı, sıkıntıyı başkasına, başarıyı ise tamamen kendine yüklüyorsa ona başarının ortak olduğunu, kimsenin katkısının atlanmaması gerektiğini hatırlatmakta fayda var.

Fiziksel görünümün bir önemi yok, hepimiz yaptığımız işle varız

“Eğer kıskançlığın nedeni fiziksel bir durum ya da özellikse, dikkati takım olabilmek üzerine çekmek, bu kısma odaklanmak gerekir” diyor Nasser. Bu durum kıskançlığın durmasını sağlamayabilir, kişi hala aynı anlamsız kıskançlığı sürdürebilir. Kıyafetinizi, fiziğinizi, tavır ve karakterinizi kıskanan birini alttan almak zorlaşabilir. Özellikle buna bir de iş stresi eklendiğinde çoğu kez bu tür kişilerle genelde ucu bir yere varmayan polemiklere girerek keyiflerin tamamen kaçabileceğini ifade eden Nasser, zor olsa da polemiğe girmemenin önemini vurguluyor: “İş yerinde herkes ürettiği işle fark yaratır, fiziksel takıntıların anlamsızlığı kıskanç arkadaşa hatırlatılmalıdır.”

Seninle çalışmakla ilgili bir sorunum yok, ama şu konuda çok rahatsızım

Kıskanç iş arkadaşına yönelik pek çok farklı senaryoda sıkıntı yaşanabilir. Nasser, bu durumda yüz yüze yapıcı bir konuşmanın mutlaka olumlu sonuç vereceğini söylüyor. Bu konuşmada kişiye onunla kişisel bir problem yaşanmasa da davranışlarının rahatsız edici olduğu mutlaka söylenmelidir. Nasser, “Biri size iltifat ettiğinde teşekkür ederim demek genellikle yeterlidir. Eğer kıskanç iş arkadaşınız size çok da masum olmayan iltifatlar ediyorsa bu durumda da sadece teşekkür edin ve geçin. Eğer davranışları pasif agresifse, rahatsız olduğunuzu mutlaka yapıcı bir dille ifade edin. Tartışmadan bildireceğimiz farkında olma hali memnuniyetsizlik, hararetli bir tartışmadan çok daha etkili bir sonuç elde etmemizi sağlayacaktır.

Peki siz olsaydınız kıskanç iş arkadaşına neyi hatırlatırdınız? Ona söylemek istediğiniz akıllı cümle ne olurdu?