İnsan Kaynakları tarafında olduğu gibi aday tarafında da negatif iş görüşmesi deneyimi sık yaşanan bir durum. Kurum hakkında yanlış algıya neden olabilecek bu tür bir görüşme deneyimi işveren markası olma hedefi olan şirketleri derinden etkiliyor. 

kotumulakat

jibe.com tarafından adayların mülakat deneyimlerini değerlendirmek için 2014 yılında yapılan ve 1000 adayın yer aldığı bir araştırmaya göre katılımcıların yüzde 80’i iş görüşmelerinin çok fazla zaman aldığını düşünüyor. Adayların yüzde 78’i görüşmenin çok stresli olduğunu, yüzde 71’i ise görüşmede cesaretlerinin kırıldığını söylüyor. Yine CareerBuilder tarafından yapılan ve beş bin çalışanın katıldığı bir başka araştırmaya göre ise çalışanların yüzde 58’i başvurularına geri dönmeyen şirketlere artık negatif bir yaklaşım içerisinde olduklarını belirtiyor.

Peki, adayların böyle hissetmesine neden olan etkenler neler?

İletişim

Araştırmalara göre adayın görüşmeden yaklaşım olarak beklentisiyle işe alım sürecinin gidişatı farklı seyrediyor. Beklenti görüşme öncesinde başlıyor. Buna göre adayların yüzde 36’sı başvuru ve görüşme süreci hakkında daha detaylı bir bilgilendirme beklediklerini belirtiyor. Yüzde 41’i ise olumsuz da olsa geri dönüş almanın onlar için çok önemli olduğunu vurguluyor. İki bin katılımcıdan sadece yüzde 26’sı görüşmenin beklentilerine uygun şekilde gerçekleştiğini ve güzel bir iletişim kanalı yakaladıklarını söylüyor.

Bu noktada iletişimin önemi ortaya çıkıyor. Adaylar görüşme olumlu ya da olumsuz geçsin mutlaka açık bir iletişimin söz konusu olması gerektiğinde hemfikir. Araştırmanın sonuçlarına göre İK adaylarla etkili bir iletişim kurmalı. Bu şekilde şirket hem itibar hem de yaklaşım olarak adaydan artı puan almış oluyor.

KOTUMULAKAT2

Referans

Workplace Trends tarafından yapılan bir başka araştırmaya göre 129 İK uzmanından yüzde 71’i referansın çok önemli bir kriter olduğunu belirtiyor. Aynı araştırmada 4 bin 300 aday referans konusunun kendilerini zorladığını, özellikle deneyimsiz ve yeni mezunların bu durumun süreci ciddi oranda sıkıntıya soktuğunu vurguladığını gösteriyor. Araştırmaya göre bu durumda yeni mezun ve deneyimsizler için referans kriterinin ön planda olmaması ve İK tarafından akademisyenlerin yanı sıra adayın takım çalışması ve yeteneklerine uygun farklı referans kaynaklarının da dikkate alınması ya da farklı stratejilerin belirlenmesinin önemi ortaya çıkıyor.

Mülakat

Araştırmaya göre ortaya çıkan basit bir gerçek de iyi ve kötü iş görüşmesine dair. Buna göre iyi bir görüşme adayın motivasyonunu ve firmaya olan ilgisini artırırken, kötü görüşme pozisyona uygun yetenekli bir adayın elden kaçırılmasına neden olabiliyor. LinkedIn’ın 2015 Yetenek Trendleri Raporu’na göre 20 bin çalışandan yüzde 83’ü negatif bir iş görüşmesi deneyiminin çok istedikleri bir pozisyon ya da şirket hakkında düşüncelerini olumsuz yönde tamamen değiştirebildiğini gösteriyor. Araştırmanın sonuçlarına göre adayların yüzde 94’ü görüşmeyle ilgili geri bildirim beklediklerini, geri bildirim alan adayın diğer adaylara göre söz konusu firmayı gelecek fırsatlar adına dört kez daha fazla takip ettiği ortaya çıkıyor. Diğer sonuçlar arasında da doğru soruları soran, adayın stresini azaltan ve açık bir iletişim kuran İK biriminin en çok olumlu etki bırakan birim olduğunu gösteriyor.