Öğle yemeği molası yaklaştıkça bir telaş başlar… Hatta bazen kahvaltıdan sonra bile çalışma arkadaşlarımıza “Bugün ne yesek?” diye sorduğumuz olur. Araştırmalara göre, genç nesil çalışanlar öğle yemeklerinde genelde fast food, beyaz yakalılar ise kalorisi düşük ve karbonhidratsız menüleri tercih ediyor. Çalışanların  yüzde 89’u fast food tükettiğini belirtirken, en popüler fast food yiyecek ise burger olarak öne çıkıyor.

calisanlar2DORinsight’ın fast food tüketimi ile ilgili  Türkiye’de 12 bin kişiyle yaptığı araştırmanın sonuçları fast food tüketme alışkanlıkları ve tercihleriyle ilgili dikkat çekici bilgiler veriyor.

“Son üç ay içerisinde fast food tükettiniz mi?” sorusuna araştırmaya katılanların yüzde 89’u “Evet” yanıtını verirken, bu kişilerin çoğunluğu haftada 1-2 kez fast food yediklerini belirtiyor. Yüzde 35’i fast food tercihini burgerden yana kullanırken burgeri, yüzde 29 ile pizza, yüzde 13 ile döner, yüzde 8 ile kebap ve lahmacun, yüzde 5 ile pide takip ediyor.

Fast food yediğini belirten yüzde 44’lük kesim sanılanın aksine sadece yemeyi sevdikleri için tükettiklerini söylüyor. “Hayır” yanıtını verenlerin yüzde 66’sı fast food tüketimine karşı olduklarını ve yüzde 50’si de sağlıklı beslenmeye çalıştıklarını ifade ediyor. Fast food yemeyenlerin yalnızca yüzde 24’lük bir kısmı diyet yapıyor.

Çalışanlar öğle yemeklerinde ne yiyor?

Fast food alışkanlıklarının yanı sıra  Keyveni Kurumsal Hazır Yemek firmasının yayınladığı bir başka bilgi de öğle yemeği alışkanlıklarıyla ilgili fikir verici nitelikte. 200’ü aşkın şirkette 20 binin üzerinde personele yemek servisi yapan şirketin, sektörlere göre çalışanların yemek taleplerini derlediği bilgilere göre, sektör değiştikçe çalışanların yemek tercihi de değişiyor.   

calisanlar1

Beyaz yakalı ofis çalışanları: Bu grupta çalışanlarda özellikle kadınlar salata bar seçeneği fazla ve zeytinyağlı menüleri tüketmeyi tercih ediyor. Masa başı çalışıyorlar ve bu nedenle hafif yiyeceklerin kilo alma riskini önleyeceğini düşünüyorlar. Bu kişilerin diyet menü taleplerinin ağırlıkta olduğu zamanlar olabiliyor. Kalorisi düşük, yağsız, karbonhidratsız menüler yemek istiyorlar. Yaz aylarında bu talepler artıyor.

Bilişim sektörü: Ağırlıklı olarak 20-35 yaş arası çalışanların bulunduğu bu sektör, fast food ürünler tüketmeyi tercih ediyor. Bu da yaş gruplarından kaynaklanıyor. Genç nesil çalışanlar menülerinde klasik veya tencere yemeklerinin dışında pizza, pide, hamburger gibi yiyeceklerin bulunmasını istiyor.

Yapı sektörü: İnşaat sektörü çalışanları mühendis ve işçi kadrosu olmak üzere ikiye ayrılıyor. Mühendis kadrosunun yemek seçimlerinde salata ve protein dengeli daha düzenli bir beslenme modeli olduğu görülürken, işçi sınıfı tercihlerinde ise ağırlıklı olarak kalorisi daha yüksek yiyecekler bulunuyor. Yağlı ve kalorili yiyecekler tercih eden işçi kadrosu, yemeklerinde seçmeli olan meyve tercihi yerine de tatlı tercih ediyor.

Gıda ve sağlık sektörü: Gıda sektörü çalışanları sağlıklı ve dengeli besinler tüketmeyi tercih ediyor. GDO’lu olma ihtimali bulunan, işlenmiş ve naylon ürünlerden uzak duruyorlar. Patates kızartması, nugget ve schnitzel gibi ürünleri menülerinde görmek istemiyorlar. Sağlıksız gıdaların ve hazırlanış şekillerinin bilincinde olmaları sebebiyle işlenmiş ürünler yerine doğal ürünler yemek istiyorlar.

Ağır sanayi sektörü: Tencere yemeklerini tercih ediyorlar. Bilişim sektörünün aksine kesinlikle fast food yiyecek tüketmek istemiyorlar. Ekmeği fazla tüketmekle birlikte karbonhidratı yüksek besinler talep ediyorlar. Bunun sebebi ise en fazla ayakta çalışılan sektörde yer almalarından kaynaklanıyor.

Deri, ayakkabı, tekstil ve matbaa sektörü: Kimyevi madde solunumuna maruz kalan Kimya sektörü çalışanları menülerinde özellikle yoğurt ve yoğurt ürünleri tercih ediyor.

Hizmet sektörü: Hizmet sektöründe çalışanların tümü fazla detaycı. Daha özenilmiş ve düşünülmüş menüler bekliyorlar. Verilen hizmetin tüm detayını sorguluyorlar. Kullanılan ekipmandan yemeğin ham maddesine kadar sorular soruyorlar. Hemen hemen her çeşit yemeği belirli bir plan ve sıklık dahilinde yemeyi tercih ediyorlar.

Fitness sektörü: Spor sektörü çalışanları ağırlıklı olarak eğitmen kadrosundan oluşuyor. Bu kişiler de genellikle spor akademisini bitirmiş kişiler oluyor. İşleri gereği kendi vücutlarına ve formlarına da dikkat eden spor sektörü çalışanları, ağırlıklı olarak gramajı belli protein ürünleri tercih ediyor. Ketçap ya da mayonez gibi soslar ve  yağlı yiyeceklerden uzak duruyorlar. Kalorisiz protein ağırlıklı beslenme tercih ediyorlar.