Uzmanlara göre karizma doğuştan sahip olunan bir özellik değil, tamamen sonradan kazanılıyor. Peki nasıl? İş hayatında karizmatik olmanın nasıl bir etkisi var? Karizmatik bir lider olmak için nelere özen göstermek önemli?

Bazı insanlar kendimizi önemli hissetmemizi sağlar, bazılarıyla beraberken kendimizi  çok özel hissederiz. Bazı insanlarsa ışıltı saçar, odaya girdikleri anda tüm dikkati çekip odayı aydınlatır. Karizma her zaman kolay tanımlanabilen bir özellik olmasa da çoğunlukla bu insanlar için aklımıza gelen ilk sıfat budur. Bir diğer adıyla da şeytan tüyü…

Çoğunlukla anlık karizmatik davranışlar sergileyen insanlarla çevriliyiz, öte yandan sürekli karizma sahibi olmayı başarabilen, üstelik bunu da gayet doğal bir şekilde sürdüren insanlar da var. Bu insanlar sağlam bir iletişim kuruyor, etraflarındaki insanları olumlu anlamda etkiliyor, yanlarındaki kişilerin iyi hissetmesini sağlayarak “sevilen, aranan, beklenen insan” enerjisi saçıyorlar.

Uzmanlara göre güçlü bir karizma; başarı derecesi, sunum becerisi ya da kıyafet tarzı anlamına gelmiyor. Karizma denen büyülü sözcük tamamen yapılan eylemde gizli.

İşte uzmanların dikkat çektiği 10 klasik karizmatik insan davranışı:

Konuşmaktan daha çok dinler

Diyalog süresince sorular sormak, göz teması kurmak, gülümsemek, gerçekten dinlemek ve gerçek tepkiler vermek, her söylenene bir cevap vermek zorunda hissetmemek kişiye karizma katıyor. Bu davranış karşıdaki kişide saygı uyandırdığı gibi değerli olduğunu hissetmesini de sağlıyor. Karizmatik insanlar ölçüp biçerek konuşuyor, sadece önemli noktalarda lafa giriyor.

“Seçici duyma” onlara ait bir özellik değildir

Uzmanlara göre hepimizin çevresinde mutlaka sadece kendisiyle eşit ya da üst düzey statüde olan kişileri “iyi dinleyen”, yani seçerek dinleyen kötü iletişim örneği kişiler var. Karizmatik kişiyse herkesin eşit olduğunu bilir ve seçerek dinlemez, herkesin söyleyeceği değerli bir şeyi olduğunun farkındadır.

Dikkati sadece konuya odaklanmıştır

Karizmatik kişilerin dikkat çeken bir diğer özelliği de dikkatlerini konuşulan konu ve konuşan kişi üzerine çok başarılı bir şekilde toplamalarıdır. Karizmatik kişi sürekli telefon ekranına ya da bilgisayarına bakmaz, beden dili dikkat dağıtmaz, kendi işine odaklı değildir. Uzmanlar bu noktada odağında sadece kendisi yer alan bir kişinin gerçek bir iletişim kuramayacağına dikkat çekiyor. Karizmatik kişi tüm dikkatini karşısındakine verir, bu şekilde fark etmeden kendisini unutulmaz kılar.

Almadan verir (çoğunlukla vermez)

Karizmatik insan çıkarını düşünmez, etrafındakilere neler verebileceğini düşünür. Yardım etmenin ve bilgi vermenin gerçek bir bağlantı kurmada ne kadar etkili olduğunu bilir.

Kendini beğenmiş değildir

Kendilerini beğenmiş insanlardan etkilenen kişilerin sıklıkla yine kendilerini beğenmiş insanlar olduğunu unutmamak gerekiyor. Geri kalan herkes durumdan rahatsızdır ve bu kişiyi karizmatik olmaktan ziyade itici yapar.

Çünkü diğer insanların önemli olduğunu bilir

Kişiyi bildiği değil bilmediği konular, yeni insanlar geliştirir. Karizmatik kişi bilmediği konuların başka insanların uzmanlık alanı olabileceğini iyi bilir, onlara değer verir.

Takdir eder

Takdir insanların çok fazla başvurmadığı bir davranış. Oysa karizmatik kişi herkesin iyi yaptığı bir konuyla ilgili takdiri hak ettiğini bilir ve bu davranışı her uygun ortamda tekrar eder. Bu, etrafındaki kişileri mutlu ettiği kadar daha fazlası için de motive eder.

Sözcükleri iyi seçer

Uzmanlara göre kullandığımız sözcükler karşımızdaki kişinin davranışlarını etkiler. Örneğin: “Bir toplantıya gitmek zorundayım” yerine “Bir toplantıya girmem gerek” arasındaki fark bile yarattığı iletişim kanalı açısından son derece etkileyicidir. Herkes mutlu, eğlenceli ve donanımlı kişilerle iletişim kurmak ister. Karizmatik insanın başkalarının iyi hissetmesini sağlayarak kendini de mutlu etmesi buna güzel bir örnektir.

Başkalarının başarısızlığından beslenmez

Günümüzde hemen hemen herkesin hoş olmasa da dedikodu yaptığı bir iş dünyası söz konusu. Bunu başkasına zarar verecek, ona ulu orta gülecek, eleştirecek ve can sıkacak şekilde yapmak ise en kötüsü. Karizmatik kişi kimsenin dedikodusunu yapmaz, bulunduğu ortamda da başarısızlığın dedikodusunun yapılmasına izin verilmez.

Kendi başarısızlığını söylemeye her zaman hazırdır

Çok başarılı olmak karizmatik olmak anlamına gelmez. Karizmatik kişiler başarısızlıklarını da rahatça söyleyebilen, bunu bir kazanım şeklinde paylaşabilen, kendisiyle barışık ve hayata sonsuz bir gelişim alanı olarak bakabilen kişilerdir. Kendisine gülebilen kişi, etrafındaki kişilerin ona gülmediğini, onunla birlikte güldüğünü fark edecektir.