İş hayatında verimli ve etkili bir takım çalışması için en kritik etkenler arasında sağlıklı bir yönetici-ekip iletişimi yer alıyor. Özellikle tekrarlanan süreçlerde kullanılan konuşma dili, iletişimin gücünü belirlerken, iş süreçlerini de olumlu ya da olumsuz etkileyebiliyor. Takımınızla olan günlük iletişim dilinizde bazı basit ipuçlarına dikkat etmeyi unutmayın.

Liderlikte en önemli alanlardan biri iletişim. Bir yöneticinin takımını iyi yönetebilmesi, sevilen bir lider olabilmesi ve otoriteyi etkili bir şekilde kullanabilmesi için iletişim dilinin kuvvetli olması gerekiyor. İletişim dilinin başarısı ise hem verimli çalışma hem de ekipte yer alan zorlu karakterleri sorunsuz idare edebilme becerilerini kapsıyor. İletişim becerinizin çok da iyi olmadığını düşünüyorsanız, endişelenmeyin. Günlük yaşamda kullanabileceğiniz bazı basit ipuçları, iletişim becerinizi güçlendirirken iş süreçlerinizin de daha sağlıklı işlemesini sağlayabilir.

Soruların değil ifadelerin gücünü kullanın

Takımınızdaki kişilerle etkili bir iletişim kurmanın ilk basamaklarından yolu iş süreçlerinde sorudan ziyade güçlü ifadeler kullanmaktan geçiyor. “Mehmet, X raporunu hazırlayabilir misin?” şeklindeki soru cümlesi her ne kadar daha tartışmasız ve işleri kolaylaştıran bir ifade gibi görünse de uzmanlara göre aslında “Mehmet, bugün X raporunu senden alabilirsem süper olur” demek hem işlerin hızlı ilerlemesi hem de başarılı bir lider-takım üyesi ilişkisi açısından çok daha kritik.

Konuşurken güven inşa edin

Etkili bir lider olmada elbette güven veren bir konuşma tarzının etkisi büyük. Kendinden emin, duruma hakim ve tutarlı bir konuşma tarzı, takım üyelerinde güven ve hayranlık oluştururken aynı zamanda sağlam bir iletişimin de kurulmasına yardımcı oluyor. Kendinden emin olmayan ifadeler kullanmak, karşı tarafta güvensizliğe neden olduğu gibi iletişimin de negatif olarak etkilenmesine neden oluyor.

Termin tarihi koymayı unutmayın

Genellikle yöneticiler tarih belirtmeden bir iş istediklerinde o işin ertelenme, sürekli bir sonraki güne atılma ihtimali yüksektir. Bu durum hem işlerin aksamasına hem de bu nedenle iletişimin yıpranarak iplerin gerilmesine neden olur. Bu nedenle bir işe mutlaka bir termin tarihi vermek, işlerin önceliklendirilmesi ve verimli çalışma açısından çok önemli. Bu tür bir sistemli çalışma modeliyle sağlıklı bir iletişim sürdürmenin de kolaylıkla yolu açılacaktır.

İsteğinizi tekrar edin

Bu yardımcı ipuçlarına rağmen çalışanlarınız ara ara otoritenizi sorgulayabilir, size pek çok konuda karşı gelmeyi seçebilirler. Gün sonuna kadar almanız gerektiğini söylediğiniz raporun o kadar da acil olmadığını düşünen çalışanınız işi geciktirmeyi seçebilir. Bu durumda çalışanınızın da haklı olma ihtimalini asla atlamayın. Önce duruma bu gözle bakın. Eğer durum böyle değilse, çalışanınız işi bilinçli olarak yavaşlatıyorsa talebinizi mutlaka net bir şekilde tekrarlayın: “Görüşün için teşekkürler. Ama raporu bugün almam X işini tamamlamam açısından büyük önem taşıyor.” Otorite ile konuşmak her zaman doğal bir yetenek değildir. Özellikle yeni yönetici olduysanız, bu tür basit yaklaşımları zamanla öğrenirsiniz. Bu şekilde bir iletişim dili yürütebilmek ise ekibinizde saygınlık uyandırmanızı sağladığı gibi, etkili bir ilişki kurabilmenizi de sağlayacaktır.