2 etkili referans mektubu örneği

Kariyeriniz boyunca başarınız, yaptığınız çalışmalar, hedefleriniz ve karakteriniz hakkında bilgi veren tavsiye mektuplarını istemiş olabilir ya da başka biri için referans mektubu yazmak durumunda kalmış olabilirsiniz. İster bir iş görüşmesi için olsun ister bir eğitim başvurusu için, iyi bir referans mektubunun size yeni kapıların açılmasında sağlayacağı katkı çok kritik. Bu nedenle iyi bir referans mektubu hazırlarken dikkat etmeniz gereken detayları sizin için bir araya getirdik ve sizlerle 2 etkili referans mektubu örneği önerdik.

Birkaç iyi referansa sahip olmak, iş teklifini almanızda ve hedeflerinize ulaşmanızda belirleyici bir faktör olabilir. Örneğin, işe alım sürecinde hakkınızda olumlu düşünen bir işveren, referanslarınızın en azından bir veya iki tanesine başvurarak aldığı bilgiler doğrultusunda size iş teklifinde bulunabilir. Ya da bir akademik programa başvurduğunuzda mülakat sürecinin hemen ardından, sizi ve çalışmalarınızı doğru değerlendiren bir referans mektubu eğitime kabul edilmenize etki edebilir. Bunun dışında, bir iş arkadaşınız ya da tanıdığınız başka biri sizden referans mektubu yazmanızı isteyebilir. Referans mektubunun nasıl yazıldığına dikkat ederek hem fark yaratabilir hem de hedeflerinize yönelik daha dikkatli adımlar atabilirsiniz.

Referans mektubu nasıl yazılır?

Referans mektubunda her paragrafın ayrı bir önemi bulunuyor. Referans mektubu yazarken aşağıdaki sıralama takip edilebilir.

Paragraf- 1

Referans mektubuna başlarken ilk anlatılması gereken şey mektubu kaleme alan kişinin, kim olduğu, referans olduğu kişiyi nereden ve ne kadar zamandır tanıdığı ile ilgilidir. Referans mektubunu okuyan bir kişi, öncelikle bu detayları öğrenmek ister. Bu nedenle mektubun ilk paragrafında tavsiye edilen kişiyle olan bağlantıya yer verilir.

Paragraf- 2

Referans mektubunun ikinci paragrafı tavsiye edilen kişiyle ilgili özel bilgiler içerir. Bu paragrafta kişinin başarıları, hedefleri ve karakteri anlatılır. Kişinin yaptığı çalışmalar, yürüttüğü projeler, çalıştığı kuruma olan katkısı, performansı, kişiliğinin avantajları mektubun bu alanında yer alır.

Paragraf -3

Referans mektubunun bu aşaması ise kişinin neden tavsiye edildiğinin kısa bir özetini içerir. Kişinin özelliklerine vurgu yapılarak tavsiye edilen pozisyona olan uygunluğu ifade edilerek mektup tamamlanır.

Referans mektubunun sonunda ise imzanın hemen altında isim-soy isim ve unvan yer alır. Unvanın altında ise iletişim bilgisine (telefon numarası, adresi, e-mail adresi gibi) yer verilir.  Eğer referans mektubu mail yoluyla atılacaksa elektronik imza kullanılabilir.

Referans mektubu yazarken dikkat edilmesi gereken diğer detaylar şöyledir:

  • Referans mektubunun olumlu bir dile sahip olması gerekir.
  • Referans olunan kişi, mektupta dürüst ve iyimser bir şekilde değerlendirilmelidir.
  • Yeterince iletişiminizin olmadığı bir kişiden referans olması istenmemelidir.
  • Referans mektubunun ne için istediği referans olması istenen kişiye söylenmelidir. Böylelikle yazılacak mektubun daha hedefe uygun olması sağlanır.
  • Mektup yazıldıktan sonra yazım ve imla hataları kontrol edilir. Gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra mektubun bir örneği referans olunan kişiye gönderilerek son kontrolü yapılır.

İş başvurusu için referans mektubu örneği

Tarih

Sayın Yetkili

İnci Aksu’yu firmanızdaki Tasarım Uzmanı pozisyonu için tavsiye etmek isterim. Aksu, 2014-2016 yılları arasında ajansımızda Web Tasarımcısı olarak görev aldı. Çalıştığı süre zarfında başarılı çalışmalara imza atan Aksu’nun yazılı ve sözlü iletişim becerileri son derece güçlü. Hem bağımsız hem de bir ekiple çalışabilen Aksu, iş disiplini ile de beğenimizi kazandı.

Ajansımızda görev yaptığı dönemde Aksu, web ve mobil ekranlarının tasarlanması ile sosyal medya duyuruları, reklam kampanyaları, mailingler, bannerlar, ve afiş tasarımları gibi kurumsal kimlik çalışmalarının hazırlanmasına dair tüm süreçlerde görev aldı. Tasarım gücü yüksek olan Aksu, yönettiği projelerde hem yaratıcı çalışmalara imza attı hem de planlı çalışmasıyla örnek teşkil etti.

Gerek ekip arkadaşları gerekse müşterilerimizle kuvvetli bir iletişim kurmayı başaran; proaktif olarak fikir ve öneri geliştirebilen Aksu’nun firmanıza da aynı şekilde katkı sağlayacağına inanıyorum. Konuyla ilgili herhangi bir sorunuz olursa benimle iletişim kurabilirsiniz.

Saygılarımla,

Tülin Özer

XXXX Ajans Kreatif Direktörü

E-posta:

Tel:

Adres:

Akademik eğitim için referans mektubu örneği

Tarih

Sayın İlgili,

Bu referans mektubunu, okulunuzun Gazetecilik yüksek lisans programına başvuran Deniz Ulaş için yazıyorum. Deniz Ulaş’ı 2012-2013 akademik yılında, Ege Üniversitesi Gazetecilik lisans programına başladığı dönemden beri tanımaktayım.  İlgili programda verdiğim dersteki başarısının yanı sıra hazırladığı projelerdeki akademik performansına da yakından tanık oldum.

Deniz zeki, çalışkan ve grup çalışmasına yatkın bir öğrencimizdir. Derslerde, sınavlarda ve dönem ödevlerinde gösterdiği akademik performansı ile araştırdığı konunun getirdiği zorluklara karşı gösterdiği sabır, kararlılık ve istikrarlı çalışma gibi özellikleriyle kendini kanıtlamıştır.  Deniz,  kendini sosyal anlamda da geliştirebilen, entelektüel birikimini, sentez ve analiz becerilerini grup çalışmasına pozitif bir şekilde aktarabilen ve bu olumlu özellikleriyle içinde yer aldığı ortama önemli bir insani değer ve akademik katkı sağlayan bir öğrencimiz olmuştur.

Bu yüzden Deniz Ulaş’a yüksek lisans programınızda yer vermenizin, gelecekteki akademik çalışmaları bakımından kendisine de, içinde yer aldığı akademik ortama da önemli bir katkı sağlayacağını düşünmekteyim.

Saygılarımla,

Doç. Dr. Cemal Cansever

Ege Üniversitesi,

İletişim Fakültesi, Gazetecilik Bölümü

E-posta:

Tel:

Adres:

Referans nedir, referans kontrolünde hangi sorular sorulur?” başlıklı yazımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.