Yapı Kredi Bankacılık Akademisi, üniversitelerin 2, 3 ve 4. sınıf öğrencileri ile yüksek lisans eğitimi alanlara yönelik bankacılık ve finans alanında program başlattı. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi ve Samsun 19 Mayıs Üniversiteleri’yle yapılan işbirlikleriyle müfredatlara bankacılık ile ilgili dersler eklendi

Finans alanındaki bilimsel gelişmeler ve güncel uygulamalar konusunda sektör ile üniversite arasında bilgi alışverişini sağlamak amacıyla kolları sıvayan Yapı Kredi Bankacılık Akademisi farklı üniversitelerle yaptığı anlaşmalar sonucunda çeşitli eğitim çalışmaları düzenliyor. Yapı Kredi İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Cihangir Kavuncu, “Uluslararası alanda tanınmış ve kendini ispatlamış bilim insanlarının katkıda bulunduğu Yapı Kredi Finans Kürsüsü Profesörlüğü ile çeşitli analizler, olay incelemeleri ve teorik kaynaklarla desteklediğimiz eğitim sürecinde, öğrencilere finansal araçları kullanarak gerçek iş stratejileri oluşturmaları konusunda da önemli bir tecrübe kazandırmayı hedefliyoruz” yorumunu yapıyor.

Ders müfredatına eklendi

Bilgi Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirilen Bankacılık ve Finans Yüksek Lisans Programı; bankacılık sektörü çalışanları, bu sektörde kariyer hedefleyen yeni mezunlar ve hatta sektör değiştirmeyi hedefleyen diğer sektör çalışanları tarafından tercih ediliyor. 2011 -2012 akademik yılının 2. döneminde 55 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Yeni dönem başvuruları devam ediyor. Katılımcılar arasında banka çalışanları olduğu gibi başka banka çalışanları da programı tercih ediyor. “İş dünyasının bilgi birikimini akademik dünya ile birleştirmeyi hedefliyoruz. Gerçekleştirdiğimiz bu öncü işbirliği sayesinde İstanbul Bilgi Üniversitesi Bankacılık ve Finans Yüksek Lisans Programı öğrencileri, Yapı Kredi Bankacılık Akademisi’nin sunduğu olanaklardan yararlanarak bankacılık sektöründeki farklı uygulamaları ve yönetimleri tanıma fırsatı kazanıyor” diyen Kavuncu, eğitimlerin yanı sıra yönetici sunumları, seminerler ve karma eğitim yöntemleri ile program daha da zenginleştirildiğinden bahsediyor. Kavuncu, Yapı Kredi olarak program boyunca öğrencilere staj, burs ve proje çalışmalarında ekip üyesi olmak gibi farklı imkanlar sunduklarının da altını çiziyor.

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nin 2,3. ve 4. sınıf öğrencilerinin ders programlarına Bankacılıkta IT Çözümleri’ne ilişkin dersler müfredata eklendi. Bahçeşehir Üniversitesi ile olan işbirliği çerçevesinde yöneticiler değişik sayıda öğrenci gruplarına hazine, bilişim teknolojileri gibi farklı konularda ders veriyor. YKBA ve Bahçeşehir Üniversitesi işbirliği ile başlatılan bir başka eğitim çalışması ise “Finansta Bilişim Teknolojileri Uygulamaları Eğitimi. Üniversite öğrencilerine yönelik tasarlanan bu programda ise katılımcı öğrencilerin finans alanındaki bilişim uygulamalarını öğrenmeleri ve Yapı Kredi’nin uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmaları amaçlanıyor.

Farklı alanlarda gerçekleştirilen üniversite işbirliklerinde ders programları, işbirliğinin içeriğine göre değişiyor. Derslerin içeriklerini üniversitenin akademik kadrosu ile birlikte oluşturuluyor. Bilgi Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirilen program; bankacılık eğitiminin yanı sıra gerçek hayattaki vakalarla geliştirilmiş bir program olarak hazırlandı.

5 yılda 3200 öğrenci işe alındı

“Üniversite iş birlikleri çerçevesinde birçok öğrenciyi uzun dönemli staj programlarına dahil ediyoruz. Staj programları ile öğrenciler kurum ve sektör tercihlerini yapmadan önce onlara hem Yapı Kredi’yi tanıtma fırsatını yakalıyoruz hem de ileride açık pozisyonlara yönelik değerlendirmek üzere başarılı görülen stajyerleri veri tabanımızda takip ediyoruz” diyen Kavuncu, uzun dönemli stajyerler daha çok projeye ve iş süreçlerine katılma şansı yakaladığına dikkat çekiyor. Kavuncu, bu sayede öğrencilerin potansiyelleri ve performansları ile ilgili daha yakından gözlem yapma fırsatı yakaladıklarını söylüyor ve ekliyor: “Son iki yıldan beri uyguladığımız bu programlardan sonra işe aldığımız öğrenciler de bulunuyor. Son 5 yılda yeni mezun yaklaşık 3200 öğrenciyi bünyemize kattık. Alımlarımızı direkt kadrolu çalışan olarak gerçekleştiriyoruz.”

Kavuncu, önümüzdeki dönemlerde bankacılık sektörüne donanımlı çalışan yetiştirme anlamında üniversite işbirliklerine devam etmeyi planladıklarını anlatıyor.  Kavuncu, “Sektör pratikleriyle akademik bilgileri birleştirerek, her iki alanda da gelişme sağlamaya çalışıyoruz. Ayrıca, üniversite öğrencilerine yönelik düzenlediğiniz programlarla da hem doğru kariyer adımlarını atmaları, hem de sektörümüzü tanımaları için gelecek kuşağa destek vermeye devam edeceğiz” diyor.

“Türkiye’deki tüm üniversitelere ulaşmayı hedefliyoruz”

“Yapı Kredi olarak mümkün olduğunca farklı üniversitelerin öğrencileriyle buluşmak ve tanışmak istiyoruz. Türkiye’nin pek çok ilinde yer alan toplamda 920 şubemiz ile geniş bir coğrafyaya yayılmış durumdayız” diyen Kavuncu, farklı üniversitelerle tanışmak ve bu üniversitelere Yapı Kredi’yi anlatmak istediklerini, işe alım planında yer alan illerde ve uzun zamandır iletişime geçmedikleri üniversitelerde de yer almaya çalıştıklarını dile getiriyor.

Kavuncu, bankacılık alanında çalışmak konusunda istekli olan öğrencilerin odak alanlarını oluşturduklarını söylüyor. Kavuncu, bu sektörde başarılı olabilmek için hem donanımlı hem de istekli olmanın önemli olduğunu belirtiyor ve şöyle devam ediyor: “Yapı Kredi’de birçok farklı bölümden mezun çalışanlar olduğu için hemen hemen her bölümden öğrencilerle buluşuyoruz. Dolayısıyla eğitimlerimiz ve buluşmalarımız sağlık bölümleri hariç hemen hemen tüm üniversite öğrencilerinin ilgisini çekiyor diyebiliriz.”

Firma, şube müdürü adaylarını katıldığı, Özyeğin Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen Mini MBA programı, Boğaziçi, Koç, Bahçeşehir, İTÜ ve Yeditepe gibi önde gelen üniversitelerle farklı yönetimlerin kariyer yollarına özel olarak hazırlanan sertifika programları ile de çalışanlarına birçok gelişim fırsatı sunuyor.