Deneyim derecesi ne olursa olsun, yeni bir şirketin iş tanımlarına hakim olmak ve ilk ayları başarıyla atlatmak önemli bir süreç. Üstelik işverenler ile çalışanlar arasında imzalanan iş sözleşmelerinde yer alan “deneme süresi” ibaresi de bu sürenin gerginliğini daha artıran nedenler arasında yer alıyor. Peki, bu süreçten alnınızın akıyla çıkmanız ve yoluna devam etmeniz için nelere dikkat etmeniz gerekiyor? İşte deneme süresini başarıyla tamamlamanın yolları…

lab'rent747474

İşveren ile çalışanın birbirini tanıyabilmesi amacıyla iş sözleşmesine konulan deneme süresi, tarafların istedikleri şekilde bir iş ilişkisi yürütememesi durumunda sözleşmeyi feshetmelerine kadar varır. Kariyerinize yeni başlangıç yapmanız her ne kadar heyecan verici olsa da kariyer yolculuğunuzdaki varlığınız deneme sürecini başarılı bir şekilde tamamlamanızla mümkün. Deneme sürecinde atacağınız her adım bir sonraki süreci etkiler. Bu nedenle iş yapış şeklinizden, takım arkadaşlarınıza olan ilişkinize, kurumunuzun dinamiklerinden gösterdiğiniz performansa kadar pek çok detaya dikkat etmelisiniz.

İşte deneme süresini başarıyla tamamlamanın yolları:

Not edin

Yeni bir işe başlamanın en zor kısımlarının başında sizden önce çalışan kişinin yerine geçmek, birlikte çalışacağınız ekibe yetişmek ve onlara hızlıca uyum sağlamak yer alıyor. Öğrenme ve alışma sürecinizin hızlanması için yeni işinizle ilgili tüm yeni bilgilere açık olun ve bilmediğiniz konularda yöneticinize soru sormaktan çekinmeyin. İş süreçlerinizle ilgili not tutmanız ve bilmediğiniz konularla ilgili öğrendiğiniz şeyleri kaydetmeniz ilerleyen günlerde daha aktif olarak çalışmanızı ve performansınızı artırmanızı sağlar.

Araştırma yapın

Yeni iş yapma şekliniz bir önceki işinizden farklı olabilir.Eğer herkesin çok yoğun çalıştığı bir iş yerinde çalışıyorsanız ve iş arkadaşlarınızdan yardım istemekten çekiniyorsanız, moralinizi bozmayın ve size verilen bilgileri ve eğitim materyallerinizi gözden geçirin.  İşinizle ilgili olarak internette araştırma yapın, işinizle ilgili bilgileri güncel tutmaya gayret edin.

Ölçülü olun

Hemen her yeni çalışan pozisyona katacağı değerin bir an önce görülmesini, çalışma performansının takdir edilmesini ister. İşinizle ilgili yeni bir fikriniz yahut yeni bir projeniz olabilir. Bunları sunarken ölçülü olmaya, birlikte çalıştığınız takımın dinamiklerini ve kurum kültürünü göz önünde bulundurmaya dikkat edin.  Özgüven ile kibir arasında hassas bir denge olduğunu unutmayın.

Takımınızın dinamiklerini öğrenin

Yeni bir iş başlamanın en zor taraflarından bir diğeri, yeni iş arkadaşlarınızla bağ kurmaktan geçiyor. Pek çok yeni çalışan iş arkadaşlarıyla tanışmaktan çekinmez, ancak konu bağ kurmaksa süreç uzayıp gider. Unutmayın ki iş yerinde yeni arkadaşlar edinmeniz, işinize ve çalışma ortamınıza daha hızlı adapte olmanızı sağlar. Takımınızın dinamiklerini öğrenmeniz, takımınıza uyum sağlamanız ise başarıyı da beraberinde getirir. Bu nedenle takım arkadaşlarınızla vakit geçirmeye, sohbet etmeye, iyi ilişkiler kurmaya ve takımın bir parçası olmaya gayret edin.

Kurum kültürüne uyum sağlayın

Kurumunuzun tarihinden değerlerine, örgüt yapısından geleneğine dek detaylı bilgi edinmeniz yeni işinize uyum sağlamanızı kolaylaştıran en belirgin etkenler arasında yer alır. Bu nedenle işe başladığınız ilk günden itibaren kurum kültürüne uyum sağlamaya, çalıştığınız şirketin bir parçası olmaya ve şirketinizin düzenlediği toplantılara ve etkinliklere katılmaya özen gösterin.