Deri sektörünün Türkiye çapında 6 binin üzerinde işyerinde 58 bine yakın istihdama sahip olduğunu söyleyen İDMİB Yönetim Kurulu Üyesi Burak Çelet, genç yetenekleri keşfetmek kolları sıvadı. Düzenlenen yarışmayla finale kalan tasarımlar İstanbul Deri Fuarı 2013 ve AYMOD 2012 fuarlarında sergilenecek
1.Detay Deri Ürünleri Tasarım Yarışması, Türk deri sektörünün yaratıcı gücünün yükselmesi, özgün tasarımlarını yaratma ve satma isteklerinin güçlendirilmesi, bu kurumlardaki öğrencilerin sektöre hızla kazandırılması ve yetenekli gençlerin ve özgün tasarımların teşvik edilmesi amacıyla deri, kürk, süet  konfeksiyon, ayakkabı ve saraciye kategorilerinde gerçekleştirilecek. Yarışma için son başvuru tarihi 2 Temmuz 2012.
Deri sektörü Anadolu’ya istihdam sağlıyor
İDMİB Yönetim Kurulu Üyesi ve DESA Genel Müdürü Burak Çelet, deri sektörünün sağladığı istihdamla, İstanbul ve çevresinin yanı sıra Anadolu’nun birçok yerinde deri giyim, ayakkabı ve saraciye gibi nihai ürün üretim işletmeleri yoluyla istihdamının ülke geneline yaydığına değiniyor. Gençleri ve geleceğin tasarımcılarını sektöre yönlendirmek gerektiğini söyleyen Çelet, deri sektörünü değerlendirdi.
Sektörünüzdeki dinamikler neler?
Deri ve deri ürünleri sektörü emek yoğun bir sektör. Yüzyıllardır deri ve deri ürünleri üretimi yapılan ülkemizde derinin geçmişinden kaynaklanan güçlü bir işleme geleneği bulunuyor. Deri ve deri ürünleri sektörünün kendine has en önemli özelliği hammaddesinden kaynaklanan nedenlerle üretimin her aşamasında yüksek uzmanlık ve beceri gerektiren el işçiliği olması. Sektörün, bu bakımdan da ülkemizin istihdamında önemli payı bulunuyor.
İstihdam rakamlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
SGK tarafından açıklanan resmi verilere göre Türk deri ve deri ürünleri imalat sektörü Türkiye çapında 6 binin üzerinde işyerinde 58 bine yakın istihdama sahip. Bu veriler ışığında, Türk deri ürünleri sektörü, toplam imalat sanayii üretimi içinde yüzde bir, imalat sanayii istihdamı içinde yüzde 1.5 paya sahip. Bununla beraber, resmi olarak açıklanan istihdam rakamları sektörün istihdam büyüklüğünü tam olarak yansıtmıyor. Sektör tarafından var olan üretim/ihracat/ithalat rakamlarından yola çıkılarak yapılan tahminler doğrultusunda deri sektöründe toplam 250-275 bin civarında istihdam hacmi olduğu hesaplanıyor. Deri ve deri ürünlerine yönelik perakende sektöründe çalışanlar da dikkate alındığında sektörün istihdam hacmi daha yüksek düzeylerde.
Sektörünüzle ilgili çalışanlara yönelik geliştirilmesi gereken alanlar hangileri?
Deri ve deri ürünleri sektörü emek yoğun bir sektör olmasının ve bu nedenle işgücü faktörünün son derece önemli olmasının yanı sıra üst düzey işgücü kalitesi, uzmanlık ve hatta ustalık gerektiren bir sektördür. Dolayısıyla, üretimde işgücünün payı diğer imalat sektörlerinin çoğundan daha fazladır. Deri ve deri ürünleri sektöründe İşgücünün üretimdeki payının önemi sadece nicel olmayıp, nitel olarak ta yüksek kalite ve verim için kalifiye ve usta işgücü olmazsa olmazların başında gelmektedir. Öte yandan, deri ve deri ürünleri sektörü giderek daha fazla bir biçimde kalifiye işgücü eksiği yaşamakta ve yaşlanan eski usta jenerasyonun yerine yeterli sayı ve kalitede genç işgücü yetiştirememektedir.
Bu konuda ne gibi adımlar atılmalı?
Bu noktada başta İDMİB ve TASEV gibi kuruluşların açtığı meslek okullarının yanı sıra üniversitelerimizde de ilgili bölümler bulunmasına rağmen sektörün iş yükü açısından ağır bir iş kolu imajının olması, fiziksel şartların özellikle tabakhanelerde zorluğu gibi faktörlerle gençlerin deri ve deri sektörüne yönelimini azaltıyor. Deri Sektörü’nün gelişen çizgisi, moda ve marka ağırlıklı gelişme potansiyeli dikkate alınarak genç jenerasyonun sektöre yöneltilmesi noktasında çalışmalar yapılması gerekiyor.


Gençlerin sektöre ilgisini nasıl, sektör onlara ne gibi kariyer olanakları sunuyor?

Hem ilgili liseler hem de üniversitelerde hala okumakta olan ve mezun olan gençler derslerinin yanı sıra sektöre bir an önce adapte olmaya çalışıyorlar. Özellikle sektörde yapacakları stajları ve tasarım yarışmalarını hedeflerine ulaşmada son derece önemli bir basamak olarak görüyorlar. Sektörün her zaman genç, etkin, vizyonu açık tasarımcılara ihtiyacı var. Özellikle düzenlenen yarışmalarla sektöre ilk adımlarını atmış oluyorlar, yurtdışında eğitim fırsatları, dil eğitimleri, stajlar, para ödülleri, yurtdışı fuarlarda tanıtım, tasarım ve defile destekleri sunuluyor.
Yarışmada öğrencilerden beklentileriniz neler? İpuçları ve tüyoları bizimle paylaşır mısınız?
Tasarımcının yaratıcılık düzeyi, tasarımın özgün ve yenilikçi oluşu, tasarımların uygulama tekniklerinin geliştirilebilirliği ve uygulanabilirliği, malzeme seçimleri ve malzeme tasarım uyumu çok önemli. Ayrıca tasarımlarda katma değeri arttırıcı ve teknik özelliklerini geliştirici özellik de arıyoruz. Bunun dışında belirledikleri tema çerçevesinde bir koleksiyon bütünlüğü arıyoruz ancak en önemli kriterlerden biri öğrencilerin kendilerini istedikleri gibi ve kendilerine ve tasarımlarına güvenir şekilde anlatmaları.
Yarışma, yurt dışı eğitimi ve maddi ödüller vaat ediyor
• Birinciye “Yurdışında Eğitim Hakkı”, yurt içinde 6 ay İngilizce dil eğitimi
• Birinci olan yarışmacıya 10 bin TL, ikinciye 5 bin TL ve üçüncüye de 3 bin TL para ödülü
• İlk üç finaliste dünyaca ünlü deri fuarı olan MIFUR Fuarı ile ayakkabı fuarı olan MICAM ve MIPEL fuarlarını ziyaret hakkı
• Birinci haricinde finale kalan diğer 5 finaliste İMA’da açılacak olan deri giyim, ayakkabı ve aksesuar tasarımı eğitimine katılım hakkı
• İDMİB tarafından belirlenecek kriterlere göre İMA’da açılan eğitimde başarılı olan bir öğrenciye eğitimin son bir ayını yurtdışında tamamlama imkanı.