Bir işi ne kadar çok istediğinizi sadece cümlelerle anlatmakla yetinmeyin. Uygun bir beden diliyle de o işi ne kadar çok istediğinizi İK uzmanına hissettirebilirsiniz. İşte beden dilini doğru kullanarak mülakatta başarılı olmanın yolları.

İş görüşmesinin bir aday için olumlu sonuçlanıp sonuçlanmaması pek çok etkene bağlıdır. Adayın pozisyona olan uygunluğu, iş ile ilgili tecrübesi, İK uzmanına verdiği cevaplar ve görüşünü, bu etkenlerin başında gelir. Bunlar kadar önemli olan diğer bir unsur ise beden dilidir. Beden dili, adayın duyguları ve düşünceleri hakkında İK uzmanına fikir verir. Bu nedenle adayların iş görüşmelerinde beden dilini doğru kullanmaları büyük önem taşır.

İşte beden dilini doğru kullanarak mülakatta başarılı olmanın 5 yolu:

Tokalaşmanızı iyi ayarlayın

Hem iş hayatında hem de günlük hayatta doğru bir şekilde tokalaşmak ilk izlenim oldukça önemli olup tokalaşmanın ayarı iş görüşmelerinde kişiliğiniz hakkında ipuçları verir. Gevşek tokalaşmanız ya da İK yöneticisinin elini sadece parmak uçlarından tutmanız, güvensiz veya iş için isteksiz görünmenize,  sert tokalaşmanız ise hakkınızda baskın veya egosu yüksek bir karakter izleniminin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle iş görüşmesine gittiğinizde karşınızdaki uzmanın elini normal bir şekilde kavramaya, tokalaşırken gülümsemeye ve göz teması kurmaya dikkat edin.

Kambur oturmayın

İş görüşmesine gidecek olan tüm adaylar “dik oturma” kuralını bilse de çoğu aday heyecan ya da stres nedeniyle iş görüşmesini kambur durarak tamamlar. İş görüşmesinde kambur oturmamak için konuşmaya başlamadan önce sırtınızı sandalyeye yaslayın, ancak bunu yaparken de çok kasıntı veya çok rahat görünmekten kaçının.

Elinizi saklamaktan ya da kavuşturmaktan kaçının

Ellerinizi göğsünüz hizasında birbiriyle kavuşturmanız iletişime kapalı olduğunuzu gösterir. Bunun yerine eğer önünüzde masa varsa elinizi masanın üstüne koyabilirsiniz. Konuşurken avuç içinizin karşınızdaki kişinin görebileceği şekilde açık olması, söylediklerinizde samimi olduğunuzu gösterir. Ellerinizi sürekli olarak masanın altında saklamanız ise şüpheli görünmenize neden olur.

Göz teması kurarken dikkatli olun

İş görüşmesinde göz teması kurarken ne çok dik bakın ne de göz teması kurmaktan kaçının.  Uzun süre, dik bir şekilde bakmanız karşınızdaki kişiyi rahatsız edebilir ya da göz teması kurmaktan kaçınmanız da güvensiz olduğunuz izlenimi yaratabilir. Bu nedenle karşınızdaki kişiyi dinlerken ve soruları cevaplarken göz teması kurun. Göz teması işi ne kadar ciddiye aldığınızı gösterir.  Ancak elbette konuşurken nasıl cevap vereceğinizi düşündüğünüz için farklı noktalara bakabilirsiniz. İş görüşmesinde karşınızda birden çok uzman var ise hepsiyle eşit oranda göz temasında bulunun ve pozitif tavrınızı korumaya dikkat edin.

Jest ve mimiklerinizden faydalanın

Söylediklerinizi hem jestinizle hem de mimiklerinizle destekleyin. Konuşurken ellerinizi kullanmanız, mimiklerinizle sözlerinizi desteklemeniz karşı tarafta güven duygusunun oluşmasını sağlar. Ancak tüm süreçte olduğu gibi jest ve mimik kullanımında da ölçülü olmaya gayret edin.