Genellikle olumsuz bir durum olarak algılansa da her insanın eleştiriye ihtiyaç duyduğu anlar var. O nedenle özellikle iş hayatında eleştirildiğinizde yeteri kadar iyi olmadığınızı, yanlış yaptığınızı hatta işinizin tehlikede olduğunu hissediyorsanız, yanılıyorsunuz. Uzmanlara göre eleştiri pozitif algılanabilir ve kişisel gelişim için kullanılabilir.

elestirii

 

İş hayatının çetin ve zorlu ortamında güçlü olabilmek ve işinizi daha iyi yapabilmek için öncelikle yeteneğe kimi zaman da sağlam bir iradeye sahip olmanız gerekir. Dünyanın birçok yerinde değişmeyen bu durum için çalışma stratejisti Kathleen Caldwell, bir yol haritası olduğunu belirtiyor. Caldwell’e göre “Eleştiri ya da geri bildirim kendimizi görebilmek için oldukça önemli bir araç, çünkü hepimizin profesyonel ve sosyal alanlarda kör noktaları var’’

Eleştirileri doğru yönetmenin birkaç püf noktası şöyle:

Kişisel bir saldırı olarak algılamayın

Geri bildirimler sıkça yanlış yorumlanır ve düşmanca algılanır. Örneğin size yöneltilen “Toplantılara sürekli geç kalıyorsun” eleştirisi, size sevilmediğinizi ya da işinizin risk altında olduğunu hissettirebilir. Yanlış anlaşılmaları engellemek için size söylenenlerle ilgili not tutabilir ve sizin için ne anlama geldiğini yazabilirsiniz. Böylece abartılarla değil gerçeklerle uğraşmış ve iş hayatınızı olumlu yönde etkileyecek bir geri bildirimi kaydetmiş olursunuz.

Kaynağı gözden geçirin

Geri bildirim veya eleştiri genellikle bir insanın bakış açısını yansıtır. Sizi eleştiren kişinin niyetini objektif olarak değerlendirin. Sizi geliştirmek için mi yoksa aşağı çekmek için mi uğraştığı konusunda dürüst bir cevaba ulaşmalısınız.

Dikkatlice dinleyin

Savunmaya geçmek her zaman başarılı olmaz. Bu nedenle, eleştirildiğiniz sırada size savunmaya geçmenizi söyleyen güdülerinizle savaşabilir ve dikkatli bir dinleyici olabilirsiniz. Karşınızdakini gerçekten dinleyebilmek ve ne söylediğini anlayabilmek için derin derin nefes almaya özen gösterin. İşvereninizin ya da iş arkadaşlarınızın söylemek zorunda olduğu şeyleri içtenlikle dinlemek size büyük faydalar sağlayacaktır.

Eleştirinin doğru olup olmadığını belirleyin

Her eleştiri doğru ve iyi niyetli değildir. Eleştirinin doğruluk payını belirlemek için bir adım geride durarak durumu değerlendirmeye çalışın. Varsa verilen örnekleri dikkate alın ve iş arkadaşlarınızla konuşarak eleştirinin doğruluğunu değerlendirin.

Soru sorun

Soru sorarak karşınızdakinin gerçekten ne söylemeye çalıştığını öğrenebilir ve yanlış anlaşılmaları engelleyebilirsiniz. Bunu yapmanın en kolay yolu ise anladıklarınızı tekrar edip “Doğru anlamış mıyım?” diye sormaktır.

Tamamlayıcı olun

Size geri bildirim yapan kişiye teşekkür ederek, ona bu konuyla ilgili ne yapacağınızı söyleyebilirsiniz. Eğer o an uygun değilse hemen harekete geçin ve sonrasında ilerlemenizle ilgili ne düşündüklerini sorun.