hhatipoğluHakan Hatipoğlu, yarışmacı olduğu Var mısın Yok musun? yarışma programıyla adını duyurdu. 29 yaşındaki mili sporcu Hatipoğlu, senistersen.com internet sitesiyle engellilere destek olarak, tüm engelleri ortadan kaldırmaya kararlı. Her sağlıklı bireyin potansiyel bir engelli adayı olduğunu söyleyen Hatipoğlu, daha büyük kitlelere ulaşmayı hedefliyor.

Hakan Hatipoğlu küçük yaşlardan itibaren kendini su topuna adayarak, ülkemizi yüzlerce kez bu alanda temsil etti. Işık Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu olan Hatipoğlu, kendi işini yapmaya karar vererek kardeşi Zeynep Hatipoğlu’yla birlikte Artı Değer Düşünce Ajansı’nı (ADDA) kurdu. Aynı zamanda engelli bireyleri sosyalleştirmek, yaşamlarını kolaylaştırmak için senistersen.com internet sitesini hayata geçirdi. Şans eseri katıldığı “Var mısın Yok musun?” yarışmasıyla tanınan Hakan Hatipoğlu, engelli sorunlarına dikkat çekmeyi başardı. Hatipoğlu’nun 3 kişiyle başladığı senistersen.com macerası 17bin kişiyle devam ediyor. Hakan Hatipoğlu’yla katıldığı yarışma, kurduğu internet sitesi ve yeni projeleri hakkında konuştuk.

Yarışmaya katılmaya nasıl karar verdiniz?
Var mısın Yok musun?’a katılma sebebim “Survivor” yarışmasıdır. Fiziksel ve mental yapım gereği benim ruhum direk olarak bir adada zorluklarla mücadele edebilecek bir yapıya ve Survivor gibi bir yarışmaya uygun diye düşünüyordum. Fakat formu doldururken Var mısın Yok musun? yarışmasının formu olduğunu farkettim ve yine de doldurmaya devam ettim. Zaten sonradan anladım ki, takım ruhunu yansıtan birçok özelliği barındırmasıyla Var mısın Yok musun? yarışması da bana çok uygunmuş. Yarışma sırasında gerçekten farklı yerlerden farklı insanlar tanıyorsunuz, bir takım halinde hareket etmeye başlıyorsunuz ve çok eğleniyorsunuz.

Var mısın Yok musun yarışma programıyla hayatınızda neler değişti?
Sokakta yürürken 10 kişiden 7 tanesi beni muhakkak tanıyor. Daha da güzeli beni karakterimle, adımla tanımaları. Bu gerçekten çok özel bir şey, çünkü yarışmada insanlara bazı konularda mesajlar verdiğimi ve bunların doğru olarak alındığını görmek beni çok mutlu etti. Gençler beni örnek almaya başladı. Büyükler de gençlere, çocuklarına örnek göstermeye… Bundan daha büyük mutluluk olamaz heralde. Ve tabii ki engelli sorunu konusunda bir farkındalık oluşturduğumu düşünüyorum. Çünkü sağlıklı bir bireyden, özellikle genç bir bireyden engelli sorunu ile ilgili mesajlar almak, benim yaşıtı gençlerin idrak etmesi açısından çok daha akılda kalıcı.

Senistersen.com fikri nasıl doğdu ve hayata geçirmeniz ne kadar zaman aldı?
Babamın bana evde facebook’u örnek verip neden engelliler için farklı bir internet portali yok demesi üzerine yoğun bir araştırma dönemine girdim ve gördüm ki engelliler için gerçekten ne arkadaşlık, ne kariyer anlamında etkili bir site var. 2 aylık araştırma dönemi sonunda Aralık 2007’de senistersen.com’u aktif hale getirdik. İlk başta sitede 3 kişiydik ben, babam ve kız kardeşim. Şu an 17.000 üyemiz var, 17.000 hayat değiştirdiğimize inanıyorum…

Site ile özellikle kimlere ulaşmayı hedefliyorsunuz, neler yapmak istiyorsunuz?
Sitemizde engelli üyelerimiz dışında gönüllü üyelerimizde mevcut. Senistersen.com’un hedeflerini oluştururken aklımda tek bir şey vardı. Biz maddi yardım sitesi olmamalıydık. Çünkü engellinin hayatında ki sorun tam olarak bu değildi. Engelli dostlarımla konuştuğum zaman anladığım ilk şey en büyük sorunun “engellilerin kendisini sağlıklı bireyler gibi hissetmek istemesi” ve “özgüven” olduğunu anladım. Yani kısaca amacımız engellileri sitede başrole koymak ve onları sosyal hayata daha özgüvenli olarak hazırlamak ve daha da önemlisi sitedeki gönüllü bireylerinde “engelli sorunu” ile ilgili daha duyarlı olmalarını, bu konuda bilinçlenmelerini sağlamak. Bu ülkenin yüzde 12,29’u engelli ise, herkes bir bu kadar yüzdeyle hayatından bir şeyler vermeli, bu sorunun üstünü örtmemeli.

Sitenize destek veren ünlülerde var ve sanırım onlarla beraber site üyeleri için çeşitli organizasyonlarınız oluyor. Bize bu organizasyonlardan bahseder misiniz?
Sitemizde birçok sanatçı, futbolcu ve kurum da üye olarak mevcut ve aktif olarak hem site içinde hem de organizasyonlarda rol alıyorlar. Bugüne kadar birçok buluşma ve gezi düzenledik. Çanakkale şehitliklerine, İzmir’e, Anıtkabir ziyaretine Ankara’ya gittik ve yaklaşık 6 defa da İstanbul’da buluştuk. Her buluşmamıza 200-300 üyemiz katıldı. Ve güzel olan neydi biliyor musunuz? Buluşmaya sitedeki gönülülerin, engelli kardeşlerimizi evlerinden alarak kolkola gelmeleri. İşte biz böyle sıkı, birbirine bağlı ve internet ortamından çıkıp gerçek hayatta büyük dostluklar kurduran bir site olduk. Bu engellilerin büyük ihtiyacı olduğu kadar sağlıklı bireylerin de en büyük ihtiyacı.

Bu organizasyonlar için sponsorlarınız oluyor mu?Senistersen.com’un bütün masraflarını ben ve ailem karşılamaktayız. Maalesef bugüne kadar herhangi bir sponsorumuz olmadı ve siteninin bütün masraflarını biz karşılamak durumunda kaldık. Bazı çok duyarlı dostlarımız da zaman zaman siteye sponsorluk anlamında ufak destekler veriyor. Organizasyonlarda maliyet ücretini üyelerimizden alıyoruz, ancak bu rakam çok cüzzi miktarlar oluyor. Bu kararı almamızı da üyelerimiz istedi.

Şu sıralar güncel olan bir organizasyon var mı? Varsa anlatır mısınız?
Daha yeni karaoke yarışması düzenledik Üsküdar’da. Daha da güzeli, çok yakında Kapadokya’da tura gideceğiz.

ADDA İletişim’i nasıl kurmaya karar verdiniz?
Yapı olarak kabuğuna sığmayan bir insanım. Fikirlerimin kenarda kaldığını ve birilerinin benim yaptıklarımı sahiplendiği gün artık kendi işimi kurmam gerektiğine inandım ve kardeşimle beraber ADDA iletişimi kurduk. İlk başta 11 kişilik bir ekiptik, ancak krizin geleceğini hissederek küçülmeye gittik. Bu sayede şimdi ayaktayız. İş hayatında çalışmak, şans ve ileri görüşe çok inanıyorum.

ADDA İletişim’le ne gibi faaliyetler yürütüyorsunuz? Yakın döneme yönelik hedefleriniz neler?
ADDA iletişim, açılımı ile Artı Değer Düşünce Ajansı, etkinlik pazarlaması yapan, markaların lansmanlarına ve özel organiazsyonlarına, farklı fikir ve uygulamalar ile yön veren, imaj pekiştiren bir fikir ajansı. Yeni teknolojileri takip eden ve gelişmeleri herkesden önce fikirlerimize katan genç bir ekibiz. Yurtdışından farklı uygulama ve etkinlik gruplarını Türkiye’ye getiriyoruz. Artık krizin yavaş yavaş etkisini kaybettiğine inanıyoruz ve hedefimiz 2009 sonuna kadar uzun vadeli, sözleşmeli, yeni çok uluslu müşteriler kazanmak. Krizin etkisini hem markalarımızın hem kendi üzerimizden atmak istiyoruz.

Çok yoğun bir tempo içindesiniz. Kendinize ayırdığınız zamanda nelerle ilgilenmekten hoşlanırsınız?
Spor benim hayatım. Spor olmadan yaşayamam ve hergün sutopu antrenmanı yaparım. Spor yaptığımda kendimi çok kuvvetli hissediyorum. Onun dışında oyunculuk da yapmaya başlıyorum. Yarışmanın bana açtığı yeni bir kapı bu sanırım. Ekran önünü seviyorum. Türkiye de bir mesaj vermenin etkili olmanın iki yolu var, politika veya medya.

Engelli istihdamı konusunda ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?
Kariyer.net ile bir işbirlikteliği yaptık ve bir sene sürdü. Sitemizdeki Kariyer.net banner’ına tıklayan engelliler kendileri için özel olarak hazırlanmış iş ilanlarına ulaştılar. Sitemizde forumlarda, kariyer başlığı altında, işveren ve iş arayanları buluşturuyoruz. Engelli bireylerin de kariyer planlarının olması ve bu doğrultuda iş sahibi olmaları gerektiğine inanıyorum. Engelli kontenjanını doldurmak için işe alım bir yerde yanlış bir uygulama. Başarılı kariyer yapabilecek çok sayıda engelli birey var.

Engelli istihdamı konusunda işverenlerin nelere dikkat etmesi gerekiyor?
Ulaşım konusunda bölgelerine yakın ikamet eden engellileri istihdam etmeleri ve günlük iş hayatında engelli bireylere de sağlıklı bireyler ile aynı yaklaşımda bulunmaları gerektiğini düşünüyorum.

İş dünyasına dergimiz aracılığıyla nasıl bir mesaj vermek istersiniz?Engelli sorunu toplumumuzun önemli bir sorunu. Bu konuda işverenler olarak gerekli duyarlılığı gösterip, engellilere kariyer imkanı sağlayarak, onlara güvenimizi ispatlamak, ülkemize verebileceğimiz en büyük hizmetlerden biri.