Hamoğlu Holding İdari Koordinatörü Onur Yalçınkaya, holding bünyesinde yer alan ve kaynağının tamamını Türk girişimi, yerli işgücü ve sermayesinden alan Maxi alışveriş merkezlerinin gelecekteki hedeflerini anlattı.

Maxi ne zaman kuruldu nasıl bir gelişim süreci izledi?
Maxi alışveriş merkezlerinin ilk halkası 1997 yılında Silivri’de kuruldu, daha sonra sırasıyla Tekirdağ, Topkapı, Haznedar, İstinye ve Çengelköy’deki mağazaları ile yapılanmasını sürdürdü. Maxi alışveriş merkezleri, Maxi Market, Maxi Yapı, Maxi Style Mağazaları; cuisine cafeler, cinemaxi sinemaları ve bowlingin de yer aldığı eğlence merkezleri ve çocuk klupleriyle, gıdadan beyaz eşyaya, giyimden temizliğe kadar 50 bin çeşidin üzerinde ürünle tüketicilere 7 yılı aşkın bir süredir hizmet veriyor.

Şirketinizi sektördeki rakiplerden ayıran nedir?
Hamoğlu Holding bünyesinde, kaynağının tamamını Türk girişimi, yerli işgücü ve sermayesinden alan Maxi, bir işletme olarak, Avrupa standartlarında yapılanmayı sürdüren, bir hizmet kurumu olarak müşteri memnuniyetini kayıtsız şartsız ilke edinmiş, bir işyeri olarak tüm çalışanlarıyla takım halinde gelişmeyi hedeflemiş yapısıyla, sektörde farkını açıkça ortaya koyuyor.

Sektörün en önemli sorunu sizce nedir?
Son yıllara kadar sektörde fiyat avantajı, rekabette ilk sırada yer alıyordu. Ancak işletmeler fiyatın rekabette tek başına yeterli olmadığını gördüler. Müşteri odaklı çalışma ve kaliteli hizmet kavramları, sektörde rekabete yeni bir boyut kazandırdı. Bu noktada sektörün karşılaştığı zorluk, kaliteli hizmetin, uygun fiyatla birleştirilerek müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tutma noktasında yaşanıyor. Bu sorunu aşan firmalar gelecekte yollarına emin adımlarla devam edecektir.

Şirketinizde kaç kişi çalışıyor?
Maxi alışveriş merkezleri, bünyesinde bulunan Maxi Market, Maxi Style ve eğlence merkezleri ile bünyesinde yaklaşık bin 400 kişiyi istihdam ediyor.
Şirketinizin organizasyon yapısını anlatabilir misiniz? Hangi departmanlarınız var? Ne gibi görevler yürütülüyor?
Maxi bünyesinde Satın Alma, Mağaza ve Gros olmak üzere üç temel iş birimi bulunuyor. Bölüm direktörleri kanalıyla holding yönetim kuruluna bağlı organizasyon içinde, ürün çeşitliliği ile paralel satın alma grupları ve yine mağaza satış ve gros operasyon ve satış ekipleri yer alıyor. Bir ürünün üreticiden temin edilerek tüketiciye ulaştırılması sürecinde bulunan tüm görevler holding bünyesindeki lojistik bölümlerle birlikte yürütülüyor.

Uzun vadede şirket adına planlarınız nelerdir?
Devamlılığın ve yükselmenin ancak ve ancak doğru insan gücü ile sağlanabileceğine inanıyoruz. Bu nedenle gelecekte sahip olmamız gereken standartları bir an önce yakalamayı, bu seviyeyi korumayı ve sonrasında da daha yukarılara çıkarmayı hedefliyoruz. Maxi marketlerin bağlı olduğu Hamoğlu Holding Yönetim Kurulu hızlı şubeleşmek yerine, altyapısını daha da sağlamlaştırarak insanların mutluluğuna katkıda bulunan bir misyonu devam ettirmeyi hedefliyor. Hamoğlu Holding bünyesinde yer alan Kız Kulesi’nin rahatça ziyaret edilebilmesi bunun en güzel örneklerinden biri.

Şirketinizde çalışacak adaylarda ne gibi özellikler arıyorsunuz?
Perakende sektöründe başarılı olmanın yolu doğru personel seçiminden geçiyor. Bizim, personel seçiminde olmazsa olmaz dediğimiz ve her adayda aradığımız bazı kriterlerimiz bulunuyor. Bu kriterlerin en önde gelenleri güler yüzlü, pozitif etki sahibi olmak ve mağazamıza gelen müşterilerimize yardımcı olmaktan keyif almak. Bu kriterleri karşılayan adayları Maxi ailesine kazandırmaya çalışıyoruz.

İnsan Kaynakları departmanınızın işleyişinden bahseder misiniz? İşe alım, performans değerlendirme süreçleri nasıl işliyor?
İnsan Kaynakları Koordinatörlüğü aday belirleme, mülakat ve işe kabul sürecini yönlendiren işe alım ekibi; kadro, ücretlendirme, performans değerlendirme çalışmalarını yürüten yapılandırma bölümü ve özlük işlerinden oluşan üçlü bir yapıyla Hamoğlu Holding çatısı altında hizmet veriyor. Uygun adaylar insan kaynakları ve departman yöneticisi ile olmak üzere iki aşamalı mülakat ve referans kontrolü sürecinden sonra Maxi ailesine dahil ediliyor. Altı ayda bir departman yöneticileri tarafından İnsan Kaynakları’na iletilen değerlendirme formları üzerinde yapılan incelemeler eğitim, motivasyon ve ücretlendirme çalışmalarına yön veriyor.

Motivasyona yönelik düzenlediğiniz futbol turnuvasından bahseder misiniz?
Yoğun iş hayatının, çalışanları monoton bir hayata sürüklediği ve günümüz şartlarında metropollerde yaşamanın zorlaştığı, bilinen bir gerçek. Personelin önce kendisine, sonra çalıştığı kuruma yabancılaşması, yoğun stres, depresyon, kendine zaman ayıramama gibi nedenlerle, hem kendi hayat konforunun hem de iş veriminin düşmesine neden oluyor. Gününün büyük bir bölümünü işyerinde geçiren Hamoğlu Holding çalışanları arasında, her yıl düzenlenen motivasyona yönelik organizasyonlardan birisi de mini saha futbol turnuvamızdır. Satın alma, gros ve şubeler arasında yapılan turnuvanın bu yılki şampiyonu yine Silivri Style Tekstil mağazamız oldu.

İşe alımlarınızda Kariyer.net’in size nasıl bir fayda sağlıyor?
Metropollerde nüfusun göç yoluyla artışı, düşük maliyetli iş gücünü de beraberinde getirdi. İlk dönemlerde işletmeler bu insan kaynağından üst seviyelerde faydalanabileceklerini düşündü ancak takip eden süreçte, asıl önemli olanın insan kaynağının varlığı değil, doğru insan kaynağına ulaşmak olduğunu gördüler. Biz de bu bilinçle doğru insan kaynağına ulaşmak için en etkin yollardan birisi olan Kariyer.net’ten, bize sunduğu tüm avantajlarıyla yararlanıyoruz. Kariyer.net, orta ve üst düzey yöneticilik pozisyonlarının yanı sıra ihtisaslaşmış teknik personel bulmakta da yarar sağlayan ciddi bir kaynak.

Perakende sektöründe 2005 yılında istihdamın artacağı öngörülüyor, katılıyor musunuz?
Türkiye Cumhuriyeti’nin sağlam ve emin adımlarla ilerlemeye devam etmesinin getirdiği olumlu ortamın, tüm sektörleri etkileyeceğine gönülden inanıyoruz. Bürokratik tıkanıklıkları aşmak için mevcut hükümetin çabalarını dikkatle ve memnuniyetle izliyoruz. Bu olumlu beklentilerin doğal bir getirisi olarak perakende sektöründe istihdam yükselme trendine girdi. Önemli olan bu istihdamı sağlayacak kurumların hangileri olacağıdır. Türkiye’de perakende sektörü hızla gelişen ve genişleyen bir sektör. Yabancı sermayenin, göz ardı edilemeyecek büyük bir pazar olarak gördüğü ülkemizde yaptığı yatırımlar, bu büyümenin bir nedeni. Diğer taraftan bir yerli girişim olan Maxi, bu büyümede kendi halkına hizmet veren, kendi parasının kendi ülkesinde kalmasını sağlayan bir kuruluş. Tüketicinin de ulusal kalkınma adına hangi kuruluşa destek vereceğini bilmesi, oluşacak istihdamın ülke yararına olması yolunda önemli bir adım.