aynurisciSanayi Dergisi Genel Koordinatörü Aynur İşçi medya sektörü ile ilgili sorularımızı yanıtladı…
Şirketinizin medya sektörü içindeki konumu nedir?
Sanayi Dergisi olarak yeni yılda Türkiye’nin yoğun gündemine rağmen küresel rekabet sahasında değişen oyunun kurallarına ve bu sahada başarıyla mücadele eden girişimci ve sektörlerimize dikkatinizi çekeceğiz. Şüphesiz bu durum rekabet sahasında oyunun kurallarının değişmesi demek.
Sektörün en önemli sorunu ne sizce?
Sektörün yönetim kademelerinde çok fazla kadın olmadığı için erkek arkadaşlarımızın zihinlerinde bazı şeyler eski kalıplarla oturmuş vaziyette. Bu yüzden, yönetim kademelerinde daha fazla kadın olması gerekiyor.
Şirketinizde kaç kişi çalışıyor?
Şirketimizde beş kişi çalışıyor.
Şirketinizin organizasyon yapısını anlatabilir misiniz? Hangi departmanlarınız var? Ne gibi görevler yürütüyorsunuz?
Dergimiz İkitelli Organize Bölgesi sınırları dışında, aklınıza gelen her bölgeye hizmet etmiş ve dağıtılmıştır. Gelecekte, bölgede bulunan kooperatiflerin tümünün ve esnafımızın üye olması en samimi dileğimizdir. Doğruya ve gerçeğe taraf objektif ve ilkeli bir yayın politikası izleyecek olan Sanayi Dergisi aynı zamanda bölgemizin bir pazar olabilmesi, tanıtılması ve gelişmesine katkı sağlamayı da hedeflemektedir. Hiçbir zaman, kendi ön yargılarımızı habere taşımıyoruz. Yani haberde objektiflik, aslında her yerde olmalı.
Haber sayfalarında, bölgemiz ticari yaşamındaki firmaların haberlerini, ürün hizmet, sektör ve reklam sayfalarında, sektörlerin, firmaların ve ürünlerin tanıtılması, faaliyet ve etkinlikler, söyleşi sayfalarında, ülkemiz, yerel yöneticilerimiz ile gündemdeki isimlerle sohbetler, köşe yazılarında, yöneticilerimizin ve esnafımızın görüş ve düşünceleri,bizim çocuklarımız sayfalarında, işletme sahibi ve yöneticilerimizi iş, sosyal ve kültür-sanat alanında başarılara imza atmış çocuklarımızın tanıtılması, rehber sayfalarında, lüzumlu telefonları ve kooperatiflerimizde faaliyette bulunan işletmelerin bilgilerini bulabilirsiniz, aynı zamanda da internette de yayınlıyoruz.
Uzun vadede şirket adına planlarınız neler?
Tirajımızı bir ara epey yükselttik, bir ara da tiraj düşüklüğü yaşadık. Çünkü rakiplerimiz çok fazla, müşterimize çok az fiyatlarla reklam teklifleri sunabiliyorlar. Reklamlarımızı çok artırdık. Ankara – Bursa – Hollanda olmak üzere bulunduğumuz kıyıdan açılmaya çalışıyoruz, tabii ki daha fazla yerlerde olmak amacımız. Tirajımız geçen seneye oranla %60 oranında arttı, tabii tiraj konusunda da dediğim gibi, haksız rekabete uğradık. Rakiplerimizin sunduğu fiyatları biz sunamadık. Onun da nedeni biz hiçbir yerden destek ya da yardım almıyoruz. Kendi yağımızda kavruluyoruz, çok fazla ayağımızı yorganımıza göre uzatmak zorunda kaldığımız bir dönem yaşadık. Bizim, bilmem kaç sayfalık ekler verebilecek durumumuz olmadı. Ama bunların hepsi önümüzdeki dönemde aşılacak. Dikkatli davranarak, yeni yıla bir atılımla hazırlanıyoruz. Müşteri de tüketici de gerçekten daha bilinçli bana göre, bunun böyle olması daha güzel. Herkese yetecek kadar iş olduğuna inanıyor ve hakkı olanın kazanacağını düşünüyorum.
Şirketinizde çalışacak adaylarda ne gibi özellikler arıyorsunuz?
Reklamcılıkta başarılı olabilmek için sadece eğitim yetmemekte, bunun yanında; özel bir kabiliyet, yaratıcılık, dikkatli bir kişilik, başka konularda iyi kombinasyonlar kurabilen bir beyin, intizamlı, organize olabilen, detaylardaki farkı ve güzellikleri görebilen, çevresiyle ilgili, espritüel bir kişilik, estetik zevk, sanatsal bir bakış açısı, genel kültür, vizyon ve tecrübe gerekiyor. Reklamcılık da sadece meraklı, çevresindeki her şeyle ilgilenen, “bakmayan, gören” kişilere göre bir meslektir.
İnsan Kaynakları Departmanı’nızın işleyişinden bahseder misiniz? İşe alım, performans değerlendirme süreçleri nasıl işliyor?
Firmanın personel politikasını belirliyor, firmanın genel hedeflerine uyum sağlıyor. İşletmenin büyüme/küçülme dönemlerinde çıkabilecek sorunlara stratejiler üretiyor, çözümler buluyor. Firmanın personel kaynaklarını organize ediyor, uygun elemanları buluyor, iş görüşmelerini yapıyor, ücret, başarı, prim, prestij, statü, kariyer sistemlerini düzenliyor. Çalışan personelin başarı ve başarısızlık kriterlerini belirliyor. Takım ruhu, toplam kalite felsefelerini, çalışanlar üzerinde bir yaşam biçimi haline getirmeye çalışıyor. İşe alımlarımız ise, bir ay zaman sürecinden sonra personelimizle çalışmaya başlıyoruz. Performans değerlendirmeleri yapılmadan, işe uyumluluk, yetebilme kabiliyetleri göz önünde bulundurulması gereken önemli faktörlerden geçerek başlıyoruz.
Kuruluşunuz, geçmiş deneyimleriniz ve başarılarınızdan bahseder misiniz?
28 Ağustos 1995 yılında Ay-Dem Reklam Ajansı adıyla Gazete İlan Bürosu olarak faaliyetimize başladık. 1990-1993 yıllarında Sabah Gazetesi’nde sayfa sekreteri olarak görev yaptıktan sonra kendi ofisimi kurdum. Tüm ekonomik zorlukları aşarak 18 yılı geride bıraktık ve 2002 yılında ise Sanayi Dergisi’ni çıkarmaya başladım. Her çalışmaya maddi bir karşılık olarak bakmamak gerektiğine inanıyorum, ben bunları değiştirmek için ne yapabilirim diyerek işin içine girmesi ve elinden geleni yapılması gerektiğini düşünüyorum.