Koç Üniversitesi Elektrik–Elektronik Mühendisliği doktora öğrencisi Önder Şuvak, Haziran ayında İsrail’in Hayfa kentinde bulunan IBM laboratuvarlarına gidecek. Şuvak, bu staj programına katılacak 7 öğrenciden biri arasında yer alıyor

IBM tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen The Great Minds Internship Programı kapsamında seçilen Önder Şuvak, Romanya, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan, Mısır, Rusya ve Polonya’dan katılacak öğrencilerle birlikte İsrail’in Hayfa kentinde bulunan IBM laboratuvarlarında 3 aylık staj programına dahil olacak.

IBM Orta Doğu & Avrupa ve Türkiye Üniversite İlişkileri Lideri Jale Akyel, seçimlerin laboratuvardaki araştırmacılardan oluşan bir komite tarafından yapıldığını ve öğrencilerin çalışma alanları, araştırma ilgi alanları ve akademik başarılarına göre değerlendirmeler yapıldığını ifade ediyor.

Başarılı bir akademisyen olmayı hedefliyor
Staj programına seçilen öğrencilerin arasında yer alan Koç Üniversitesi doktora öğrencisi Önder Şuvak, mesleki seçimlerini ortaokuldayken yaptığını belirtiyor.  Şuvak programla ilgili olarak şunları kaydediyor: “Programın, özellikle araştırmacı özelliğe ve mesleki donanıma ve dereceye sahip kişilere, kariyerlerini ileriye taşıyabilmek için bir fırsat sunduğunu düşünüyorum. Üniversitede lisansüstü veya doktora seviyesinde araştırmacı olarak çalışan bir kişinin, araştırma faaliyetini ve bunun için sarf ettiği enerjiyi, özellikle endüstriyel tasarımlarda uygulama sağlanabilecek bir alana yönlendirmesine, bu staj programı neticesinde elde edilebilecek tecrübe ve bağlantılar vesile olacaktır. Benim de uzun vadede hedefim kendi projelerini yöneten, disiplinler arası çalışmaya açık ve bunun için donanımlı, başarılı bir akademisyen ve araştırmacı olmaktır.”

En son 2010 yılında seçilmişti
Akyel, 2007 yılından bu yana devam eden projede daha önce de Türk öğrencilerin seçildiğini, en son 2010 yılında Bilkent Üniversitesi’nden Duygu Atılgan’ın Zürih’te staj imkanı kazandığını açıklıyor. IBM’in, akademik çevrelerle araştırma ve yeni teknolojilerde beceri geliştirme işbirliklerinin yıllardır devam ettiğini belirten Akyel, IBM laboratuvarlarının dışında da dünyanın dört bir yanındaki üniversitelerle ve akademisyenlerle çalıştıklarını kaydediyor. Akyel, IBM-Üniversite Ortak Araştırma Ödülü, Başarılı Akademisyen Ödülü, Doktora Öğrencisi Destek Ödülü ve çeşitli akademik inovasyon ödülleri kapsamında bu çalışmaları yürüttüklerini ifade ediyor.

IT sektörünün gelişimini destekliyorlar
IBM Türk olarak hedeflerinin IT sektörünün katma değerli bir sektör olarak büyümesine katkıda bulunmak ve endüstri haline gelerek büyümesini sağlamak olduğunu belirten Akyel, bu nedenle üniversite öğrencilerine yönelik birçok etkinlik ve program gerçekleştirdiklerini kaydediyor. Akyel, akademisyenlere ise araştırmalarında IBM’in küresel bilgi havuzundan yararlanmalarını sağlayacak projeler ve programlar sunduklarını, üniversite ilişkileri kapsamında düzenledikleri yarışmalarla da kendi bünyelerinde yetenekli gençlere yer vermek için daha geniş bir vizyon sağladıklarını belirtiyor.