İş dünyasının işe alımda adaylarda aradığı kriterler artık değişiyor. Akademik başarının tek başına yeterli olmadığı günümüzde yeni mezunların kendine “Nasıl tercih edilen bir çalışan olabilirim?” sorusunu daha sık sorması gerekiyor.

Okuldan hangi not ortalamasıyla mezun olursanız olun, akademik başarınız iş hayatı için yeterli değil. Rekabetin iyiden iyiye kızıştığı iş dünyasında işverenler artık yalnızca sorumluluklarını yerine getiren çalışanlarla değil, fark yaratan, kendini ve mesleki becerilerini sürekli olarak geliştiren, yenilikçi çalışanlarla yola devam etmeyi tercih ediyor. Bu nedenle yeni mezunların da kendilerine sıklıkla “Nasıl tercih edilen bir çalışan olabilirim?” sorusunu yöneltmesi ve kendini rakiplerinden farklılaştıracak özelliklerle kendini donatması gerekiyor.

İşte iş dünyasının yeni mezunlarda aradığı özellikler:

Fark yaratın

Birçok yeni mezun iş hayatına girdiğinde amacı görev tanımında yer alan işleri yapmak ve para kazanmak olur. Ancak iş hayatında aranılan bir kişi olmak istiyorsanız önceliğiniz geçiminizi sağlamak için para kazanmaktan çok, yaptığınız işte fark yaratmak olmalı. Unutmayın ki yaptığı işe artı değer katan, önceliği başarısını sürdürebilir kılmak olan bir çalışan eninde sonunda hedeflerine kavuşur.

Kendinize vakit ayırın

Sadece iş odaklı olan, işten başka bir şey düşünmeyen çalışanların olduğu bir iş dünyası artık çok gerilerde kaldı. Sürekli iş odaklı olan ve kendine vakit ayırmayan insanların bir süre sonra yaptığı işten keyif almamaya ve işinden soğumaya başladığını gören iş dünyası artık hayatı bir bütün olarak algılayan, merak duygusunu kaybetmeyen, kendine vakit ayıran ve hayattan keyif alan çalışanlarla çalışmayı tercih ediyor.

Değişime açık olun

Değişimin hızı artık eskisi gibi değil. Yeni teknolojilerdeki gelişmeler yalnızca iş süreçlerini, iş yapış biçimlerini değil, yeni iş fikirlerini temelden değiştiriyor. Bu nedenle “Ben zaten çok gencim, yeni teknoloji benden sorulur” deyip, değişimi önemsizleştirmek yerine yeni teknolojileri iş yaşamına nasıl adapte edebileceğinizi öğrenin. Hatta ilk uygulayıcısı olun ve fark yaratın.

Uzmanlaşın

Okuldan hangi not ortalamasıyla mezun olursanız olun ve hangi bölümü bitirirseniz bitirin yaptığınız işte uzmanlaşın.  Kendini ve mesleki becerilerini geliştirme eğiliminde olmayan, öğrenme hevesi bulunmayan çalışanların, çalıştıkları kuruma hedeflenen şekilde katkı yapamayacağı açık. Bu nedenle iş hayatında yerinizi sağlamlaştırmak istiyorsanız her daim uzmanlaşmayı ve kendinizi geliştirmeyi amaç edinin.

Sabırlı olun

İş dünyasına yeni atılan gençlerin ve kariyerinin henüz ilk yıllarında olan çalışanların sıklıkla yaptıkları eylemlerin başında sabırsız davranmak geliyor. Ancak unutulmaması gerekir ki bıkmadan çalışmak, hemen yılmamak, hedefe ulaşmak için sabırlı davranmayı öğrenmek ve beklemek, başarılı olmanın altın kuralları arasında yer alıyor.