Özgeçmiş hazırlandı, iş başvuruları yapıldı artık sırada mülakatlar var. Peki mülakata çağrılmak için beklediğin zamanlardan sonra o gün gelip çattığında yapacaklarına hazır mısın? İşte bir iş görüşmesine gitmeden önce yapman gereken hazırlıklar!

Mülakata çağırılmak iş arama sürecinde olan adayların heyecanla bekledikleri bir aşama. Gidilen birçok mülakat sonucunda en uygun iş yeriyle el sıkışmak ve kariyeri en doğru yönetmek… Ancak uzun zaman beklediğin o gün gelmeden önce yapılması gerekenler konusundaki bilgilerini gözden geçirmeli ve tüm hazırlıklarını yapmalısın.
Öncelikle mülakata çağrılma telefonlarıyla işe başlamak gerekiyor. Yetkili kişi tarafından arandığında şirketin ismini tam olarak sormak, görüşülmek istenen görev hakkında detaylı bilgi almak çok önemli. Bunun dışında şirketin adres bilgilerini kaydetmeyi ve kesin olarak bu konuda resmi bir mail istemek unutmamalı. Çünkü telefon görüşmesinde ilk anda yapılacak heyecan bir iletişim eksikliğine neden olabilir.

İşte bütün bunların dışında iş görüşmesine gitmeden önce yapılması gerekenlerin listesi:
İşi analiz et!
İlk adım, görüşmeye gidilecek işin analiz edilmesi olmalı. Burada yapılan telefon görüşmesinin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. İlk telefon görüşmesinde işle ilgili ön bilgiler mutlaka alınmalı. Böylece sorulacak sorularla ilgili hazırlıklar da daha sağlıklı olacaktır.
Aranılan nitelikler neler, seninkiler neler?
Görüşmeye çağırıldıktan sonra iş için aranılan niteliklerin bir listesini yapmalısın. Bu listede aranılan niteliklerin karşısında senin niteliklerin de olmalı. Ayrıca mutlaka becerilerin, sertifikaların, deneyimlerin, mesleki yeterlilik ve yeteneklerin, bilgisayar becerilerin de yer almalı. Çünkü böylece şirketin aradığı niteliklerle kendi niteliklerinin uyumlu olup olmadığını gözden geçirebilir, işe özel sorulara da daha rahat cevap verebilirsin.
Şirket mutlaka önceden araştırılmalı
Mülakatlara gitmeden önce gidilen firma hakkında fikir edinmek kritik önem taşıyor. Bugün pek çok İK uzmanı mülakatlarda şirketle ilgili sorular soruyor, daha önce şirketin web sitesini ziyaret etmiş olmak artı puan olarak kabul ediliyor. İş görüşmesinde soru sorabilmeni de sağlayacak bu küçük araştırma, şirket ve şirket kültürünün de uygunluğu hakkında bilgi verecektir. Bunun için şirketi araştırmaya mutlaka zaman ayırmalı, web sitesini ziyaret etmeli, sosyal ağlardaki etkinliklerini önceden öğrenmelisin.
Mülakat sorularına pratik yaparak hazırlan
İş görüşmesinde sorulabilecek muhtemel sorulara hazırlık yapmak, çeşitli mülakat pratikleri yapmak çok başarılı sonuçlar doğurabilir. Bu pratikler hem bazı soruların cevaplarına önceden hazırlanmada hem de mülakat heyecanını azaltmada yardımcı olacaktır. Bir arkadaşınla ya da aileden biriyle çeşitli denemeler yapılabilir. Ayrıca internet üzerinden mesleğe yönelik yayınlanan mülakat sorularına da bakabilir ve cevaplara hazırlanabilirsin.
Mülakatta giyilecek kıyafetler her zaman hazır olmalı
Dolabında her zaman mülakatta giyilecek bir kıyafetin olması son dakika “Ne giyeceğim?” telaşlarının önüne geçer. İlk izlenim ve ilk görüşme her zaman çok önemlidir ve bu nedenle görüşmeye hazırlıklı gitmek fark yaratır. Kıyafet seçerken abartılardan uzak durmak ve işin gerekliliklerine uygun tercihler yapmak da kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken kuralların arasında yer alıyor. Örneğin bir mağazada veya restoranda çalışmak için yapılan mülakatlarda temiz, sade ve rahat giyinmek yeterli olacaktır. İşte tüm bunlar sebebiyle, mülakatlarda giyeceğin kıyafetleri son ana bırakma!
İş görüşmesine giderken yanında neler götüreceksin?
Bir iş görüşmesine giderken yanında bulunması gereken bazı önemli ihtiyaçların bulunuyor. İş görüşmesinden önce hazırlanması gereken bu ayrıntılar şöyle; öncelikle yol tarifi, kimlik, not defteri ve kalem, görüşeceğin kişinin ismi, mülakatta çıkabilecek sorularla ilgili hazırlığın, fazla özgeçmiş örneği, referans listesi ve varsa çalışma örneklerin, portfolyon.