İşinizde artık acemi gibi değil bir uzman olduğunuzu düşünüyorsanız, ekibe en son katılan çalışan siz değilseniz, işlerinizi yöneticinizin desteği olmadan da yürütüyor ve içinizden sürekli olarak “Tamamdır, oldum ben” diye geçiriyorsanız, pek çok çalışanın sıklıkla yaptığı hatalarla karşı karşıyasınız demektir… İşte sizin gibi düşünen çalışanların işlerinde yaptığı 3 hata.

kibirlenmek2983744

Özgüven elbette hem iş hayatı hem de sosyal hayat için şart. Özgüven eksikliği, iş hayatında yetki alamama, risk almaktan kaçınma, çekingen davranma, potansiyeline inanmama gibi sorunlara neden olurken aşırı özgüven ise hırsı ve egoyu beraberinde getiriyor. Mantığı yerine egosu devreye giren bir kişi olaylara objektif bakmaktan uzaklaşıyor ve bütünü göremez hale geliyor. Hâl böyleyken başarısızlık da kaçınılmaz oluyor elbette.

İş hayatında da pek çok çalışan işteki ilk acemiliğini attıktan, hem çevresinden hem de yöneticisinden destek almadan işlerini yapmaya başladıktan, işini ve iş yerindeki arkadaşlarını benimsedikten sonra yavaş yavaş artık işinin uzmanı olduğunu düşünmeye, özgüveni yükselmeye ve olaylara objektif bakamamaya başlıyor.

İşte tam da bu süreçte yapılan kritik üç hata:

Her şeyi bildiğini düşünmek

İş hayatında biraz deneyim kazanmaya başladıktan sonra çalışanların her şeyi bildiklerini düşünmeleri en sık yaptıkları hataların başında geliyor. “Ben oldum” düşüncesi kişinin gelişimini engellerken, her şeyi bildiğini düşünen bir kişi kendisinden daha deneyimli olanların bilgi ve tecrübelerini dahi küçümseme eğiliminde olabiliyor. Bu tür bir davranış biçimi ise hoş karşılanmayacağı gibi kişinin olduğu yerde saymasına neden oluyor.

Sadece iş tanımına takılı kalmak

Pek çok çalışan deneyim kazanmaya başladıktan sonra iş tanımına takılı kalır ve yeni sorumluluklar edinmekten, yeni şeyler öğrenmekten kaçınır. Ancak iş hayatının çalışanların gündelik görevlerinden daha fazlası olduğunu her zaman hatırda tutmak gerekiyor. Amacınız başarılı bir iş hayatı ise yapmanız gereken sadece günlük yapılacaklar listesini tamamlamanız değil, gelişime açık olmanızdır. Aksi halde yaptığınız işten sıkılmanız ya da rehavete kapılarak kendi gelişim yollarını tıkamanız kaçınılmaz olur.

Soru sormayı bırakmak

Çalışanların iş yerlerine kök salmaya başlamalarından hemen sonra yaptıkları bir diğer hata ise soru sormayı bırakmalarıdır. Pek çok çalışan işi artık öğrendiğini ve iyi olduğunu düşündüğü için takıldığı konularda yardım istemez ve bilemediği konularla ilgili soru sormaz. Hatta soru sormayı kendi pozisyonu için tehlikeli bir eylem olarak görür ve bilmediği şeylerin başkaları tarafından fark edilmemesi için soru sormaktan çekinir. Bu durum ise diğer iki maddede de olduğu gibi gelişim yollarının tıkanmasına neden olur.