Haftalar aylar, aylar yıllar oldu. Belki bunca zaman çalışmayı planlamıyordunuz, belki de tahmin ettiğinizden daha erken ayrılmanız gerekiyor… Her ne şekilde olursa olsun, işinizden ayrılmak kolay olmayacaktır. Hele işinizi, çalışma arkadaşlarınızı ve firmanızı seviyorsanız…
İşlerinizi devretmek, çalışma arkadaşlarınıza veda etmek, hayatınızın belli bir süre sonra alışkanlık haline gelen belki de en önemli, kimi zaman yorucu ama bir o kadar da zevkli olan bir parçasından ayrılmak… Peki nasıl?
Aşağıda çalışmakta olduğunuz firmadan ayrılma süreci içerisinde dikkat etmeniz gerekenler sıralanmıştır. İşten ayrılma kararınızı yöneticilerine açıklamaktan, işinizdeki son gününüzün nasıl geçmesinin doğru olacağına kadar birçok ipucunu bulacağınız makale, işinden ayrılmak isteyenlere yardımcı olacaktır.
Zamanlama
Doğru zamanlama işten ayrılma kararınızın hem size etkileri hem de firmanıza etkileri söz konusu olduğunda en önemli noktalardandır. Gerek firmanızdaki işlerin sekteye uğramaması için gerek sizin gelecekteki kararlarınızı ve hareketlerinizi herhangi bir sıkıntıya sokmaması için işinizden ayrılma kararını verirken ayrıntılı düşünmelisiniz. İşinizden ayrılmadan dört hafta öncesinde yöneticinize ayrılma talebinizi belirtin. Eğer aynı şirkette 3 yıldan uzun bir süredir çalışıyorsanız, sekiz hafta öncesinden işvereninize haber vermeniz daha doğru olacaktır. Sizden boşalan pozisyona alınan kişinin işe alım sürecinin aksamaması ve sürecin en ideal şekilde işlemesi için bu konu oldukça önemlidir.
İşe alım
Sizin yerinizi işe alınacak olan personelin belirlenmesinde, işe alım sürecinin işlemesine yardımcı olmaya çalışın. Ayrılmakta olduğunuzun görev ve sorumluluklarını en iyi bilen kişi olarak, iş tanımını sizin düzenlemeniz ve işe alım mülakatını gerçekleştirecek personel ile ortak bir çalışma içinde olmanız, firmanın doğru personeli işe alınmasında önemli bir noktayı oluşturacaktır. Firmanızda yüklendiğiniz görev ve sorumlulukların az ya da çok olması, sizin istifanız ardından boşalan pozisyonun doldurması söz konusu olduğunda etkili değildir.
Eğitim
Sizin yerinize işe alınacak kişinin iş düzenini ve sistemini öğrenmesine yardım edebileceğinizi söyleyin. Her firmada işlerin zamanında yapılması ve sorunsuz işlemesi için her çalışanın görevleri birbirlerini etkilemektedir ve iş hayatı bu nedenle bir takım çalışmasında ibarettir. Bu nedenle sizin yerinize gelecek olan kişinin, sizin üstlendiğiniz görev ve sorumlulukları tam anlamıyla yerine getirebilecek ve bu görev ve sorumlulukları eksiksiz olarak anlamış biri olmalıdır. Sizin bu anlamda yeni personele aktaracak mesajlarınız olabilir. Eğer bunu siz üstlenemiyorsanız, o zaman takım arkadaşlarınızdan birinin yeni personelin oryantasyon sürecinde kendisine yardımcı olmasını rica ediniz.
Çalışma
İşten ayrılma kararınızı açıkladıktan sonraki süre zarfında işinizi aksatmayın. Bu tip bir durum içinde olmanız, yöneticilerin tarafından hoş karşılanmayabilir. Görev ve sorumluluklarınızı sanki işinizden ayrılmayacak mısınız gibi tam ve zamanında yapmaya çok özen gösterin. Görevinizi suiistimal etmeniz hem gelecekteki kariyer arayışınızda eski işvereninizin sizin için olumlu referans vermemesine hem de sizin profesyonel iş hayatındaki güvenilirliğiniz ve prestijiniz açısından hoş karşılanmayan bir durumun oluşmasına neden olabilir.
Yöneticinize sunum
İşinizdeki son haftanızda, eğer gerekli olduğuna inanıyorsanız, tamamladığınız ve yarım kalan projelerle ilgili işvereninize bir sunum yapın. Bu sunum hangi projelerin siz işten ayrıldıktan sonra takibinin yapılması gerektiği konusunda yöneticinize bilgi verecek ve kendileri açısından oldukça aydınlatıcı olacaktır.
Ayrılık
İşinizden ayrılmadan önce yapmanızın doğru olacağı bir diğer davranışta kontak numaralarınızı çalışma arkadaşlarınıza bırakmak ve onların kontak numaralarını da almaktır. Bu şekilde siz işinizden ayrıldıktan sonra geçmişe yönelik herhangi sorun ya da açıklığa kavuşturulması gereken herhangi bir nokta olursa, eski firmanız size danışabilir. Siz de gelecekte iş arama sürecine girdiğiniz zaman, elinizde bulunan kontak isimleriyle bağlantı kurabilir ve iş arama sürecinde kendilerinden yardım talep edebilirsiniz.
Ayrılmadan önce çalışma arkadaşlarınıza ve yöneticilerinize teşekkür etmeyi ihmal etmeyin. Daha yakın olduğunuz çalışma arkadaşlarınız varsa, onlara ayrı ayrı yardımlarından ve işbirliklerinden dolayı teşekkür edebilirsiniz.

İşinizden ayrılma süreciniz zor olsa bile, hiçbir çalışma arkadaşınızla aranızın açık olmamasına ve firmanızdan “köprüleri yakmadan” ayrılmaya gayret gösterin. Unutmayın ki, her çıkışın bir inişi vardır ve bu inişi yolunda hiç tahmin etmediğiniz kişilerle beraber çalışmak zorunda kalabilirsiniz.