İstifa etmek ciddi ve üzerinde ayrıntılı bir şekilde düşünülmesi gereken bir karar. Yeni bir iş için de olsa bu kararı verirken ve uygularken hassas davranılması gereken noktalar var. En kritik nokta ise istifa mektubunuzu hazırlarken profesyonel olmayı gözden kaçırmamak. 

İş arama, mülakat, işe başlama, terfi… Hepsi de iş hayatının ekolojik döngüsü içinde yer alır ve elbette istifanın da bu döngünün içerisinde mutlak bir yeri bulunur. Birçok çalışan belki işinden mutsuz olduğu için belki yeni bir iş bulduğu için belki de yeni bir kariyer planı olduğu için istifa etmek ister. Ancak koşullar her ne olursa olsun çalışanların istifa mektubu yazarken dikkat etmesi gereken birtakım kurallar bulunuyor.

İşte çalışanların istifa mektubu yazarken dikkat etmesi gereken 4 nokta:

Aceleci davranmayın

İstifa mektubu yazmak için aceleci davranmayın. İstifa mektuplarının büyük bir çoğunluğunun bir anlık öfke, üzüntü, panik gibi duygulardan hareketle verildiği bilinir. Bu tür bir hata yapmamanız için, yeterince düşünmeden, sonuçlarını hesaplamadan istifa mektubu yazmayın. Eğer istifa etmek istiyorsanız öncelikle bu kararınızın sağlıklı bir karar olup olmadığını anlamak için kendinize zaman tanıyın ve koşullarınızı yeniden gözden geçirin. Aceleyle alınmış bir kararın ileride pişman olmanıza sebep olabileceğini unutmayın.

İstifa mektubunu oluştururken…

İstifa mektubunun oldukça basit ve anlaşılır bir şekilde yazılması gerekiyor. Eğer istifa etmekte kararlıysanız, mektubunuzda mutlaka olması gereken altı maddeye dikkat edin ve mektubunuzu bunlara göre hazırlayın.

  • İstifa mektubunuzu vereceğiniz ya da göndereceğiniz günün tarihi
  • Kurumunuzun ve pozisyonunuzun adı
  • Çalışmaya başladığınız tarih
  • Resmi istifa açıklamanız
  • Önerdiğiniz son görev tarihini
  • İmzanız

Resmi bir dil kullanın

İstifa mektupları şikayet ya da eleştirilerin yer alacağı, bunların anlatılacağı uygun bir platform değildir. O nedenle istifa mektubunuzda resmi dilden uzaklaşmamaya ve sert bir kullanmamaya gayret edin. Önünüzde uzun bir kariyer hayatı olduğunu ve daha sonraki işlerinizde size referans olabileceklerini düşünerek mektubunuzu hazırlayın.

Teşekkür edin

Her ne sebeple işinizden ayrılıyor olursanız olun, istifa mektubunuzda olumsuz ifadelere yer vermeyin. Kibar ve profesyonel olmaya gayret ederek işvereninize size sağladığı fırsatlar ve katkıları için teşekkür edin. Ayrıca iletişim numaranızı vererek herhangi bir sorun için sizi arayabileceklerini belirterek süreci profesyonel bir şekilde tamamlayın.

Yönetici olarak yazımızı okuyorsanız, “Çalışanlar istifa ettiğinde yöneticilerin yapması gerekenler” başlıklı yazımızdan da faydalanabilirsiniz.