MBA ve Executive MBA programlarıyla iş dünyasına nitelikli yöneticiler hazırlayan Koç Üniversitesi İşletme Enstitüsü’nün Direktörü Prof. Dr. Noyan Arsan, “İş yönetimi alanında en kapsamlı ve kaliteli eğitimleri sunmaya devam edeceğiz. Amacımız, iş dünyasına gerçek anlamda değer katacak yöneticiler yetiştirmek” diyor.
Koç Üniversitesi İşletme Enstitüsü, iş yönetimi alanında dünya standartlarında kapsamlı bir eğitim sunmak ve 21. yüzyılın iş yaşamına liderlik edecek yöneticilerin gelişimine katkıda bulunmak hedefiyle MBA ve Executive MBA programları sunuyor. Koç Üniversitesi İşletme Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Noyan Arsan sundukları programın Kuzey Amerika ve Avrupa’daki benzerlerinden daha kaliteli olduğunu söylüyor. Daha çok yönetici adayları ve orta düzey yöneticilerin katıldığı MBA programı, katılımcılara iyi bir kariyer ve daha iyi mali koşullar için imkan sağlıyor.

Koç İşletme Enstitüsü’nün hangi akademik programları bulunuyor?

MBA (İşletme Yüksek Lisans) ve Executive MBA programları Koç Üniversitesi İşletme Enstitüsü bünyesinde yer alıyor. Tam zamanlı MBA programında dersler hafta içi her gün gündüz saatlerinde yapılıyor. 13 ay süren Executive MBA’de ise dersler programın başında iki hafta ve program sonunda iki hafta olmak üzere 1 ay Pazartesi’den Cumartesi’ye tam zamanlı olarak, aradaki aylar boyunca ise sadece Cumartesi günleri yapılıyor.

Koç Üniversitesi’nde MBA yapmak öğrencilere ne kazandırıyor?

Kuzey Amerika ve Avrupa’daki benzerlerinden daha kaliteli bir eğitim fırsatı sunan Koç Üniversitesi MBA programı, ülkemizde en çok dikkat çeken programlar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Koç Üniversitesi MBA programı, iş yönetimi alanında dünya standartlarında kapsamlı bir eğitim sunmak ve 21. yüzyılın iş yaşamına liderlik edecek yöneticilerin gelişimine katkıda bulunmak hedefiyle oluşturuldu ve 1993 yılından bu yana devam ediyor. Bugüne dek 500’e yakın mezun verdik. Koç Üniversitesi MBA programına üniversitelerden lisans derecesi ile mezun olanlar katılabiliyor. Program, küresel ve yerel gelişmeler doğrultusunda güncellenen bir yapıya sahip. Böylece katılımcıların iş dünyasında yaşanan küresel gelişmelere de en yoğun şekilde hakim olmaları hedefleniyor. Genellikle yönetici adayları ve orta düzey yöneticiler MBA programımıza katılıyor. Programın yapısı da genel olarak bu kişilerin ihtiyaçlarına yönelik olarak oluşturuluyor.
MBA mezunları, Avrupa ve ABD’de olduğu gibi ülkemizde de lisans derecesi sahiplerine oranla kariyerlerinde daha hızlı yükseliyor ve daha iyi mali koşullarla çalışıyorlar. Örneğin, Koç Üniversitesi’nin kendi mezunları arasında yaptığı araştırmada 7 yıllık iş deneyimine sahip bir MBA mezunu, yalnızca lisans derecesine sahip olan bir kişiye oranla yaklaşık 2,5 katı daha yüksek ücret alabiliyor. Ücretler MBA programını bitirdikten sonraki ilk 5 yıl içerisinde çok hızlı bir artış göstermiyor ve yıllık 40-60 bin YTL civarında kalıyor, ancak 5 yıldan sonra çok büyük bir ivme kazanıyor. MBA programını 6 yıl önce bitirenlerin aldıkları ortalama ücret 80 bin YTL civarında olurken, 7 yıl önce mezun olanların ücreti ise 100 bin YTL barajını aşıyor.

MBA kapsamında hangi dersler var?

Koç Üniversitesi MBA programında iş dünyasında yöneticilik için başlangıç seviyesi pozisyonların büyük çoğunluğu pazarlama, finans ve üretim yönetimi gibi alanlarda olduğu için, program bu alanlardan bir ya da ikisine odaklanma fırsatı sunuyor. Executive MBA programında ise 20 değişik ders bulunuyor. Bu dersler içinde strateji, pazarlama, finans, operasyon yönetimi, muhasebe, bilgi sistemleri yönetimi, ekonomi, Türkiye ekonomisi, uluslararası işletme, liderlik ve yönetim becerileri, istatistik ve sayısal yöntemler, yeni iş oluşturma ve girişimcilik, yönetim simülasyonu dersleri yer alıyor. Bu derslere ek olarak takım çalışması, iletişim, sözlü ve yazılı sunum gibi konularda workshop’lar yapılıyor.
Öte yandan Koç MBA programı katılımcıları, öğrenci değişim programı çerçevesinde Koç Üniversitesi ile anlaşması bulunan dünya çapındaki seçkin üniversitelerde bir dönem eğitim alabiliyorlar. Bu sayede dünyanın en saygın üniversitelerine giderek, farklı ülkelerden gelen diğer öğrencilerle birlikte hem uluslararası deneyim sahibi oluyor, hem de mesleki anlamda küresel bir bakış açısı oluşturma olanağına kavuşuyorlar.

Eğitimcileriniz kimlerden oluşuyor, nasıl seçiyorsunuz?

Öğretim üyesi kadrosunun tamamı, yurtdışındaki saygın üniversitelerden doktora derecesi sahibi olmuş, yurtdışında öğretim üyesi ve/veya danışman olarak görev yapmış isimlerden oluşuyor. Bunun yanında, Executive MBA programı için yurtdışındaki seçkin okullardan misafir öğretim üyeleri de geliyor. Öğretim üyesi gelen okullar arasında Cornell, Babson College, Michigan University, INSEAD ve HEC gibi önemli eğitim kurumları bulunuyor.
Eğitim kadromuzun kalitesi ve hayata geçirilen faaliyetler neticesinde hem MBA hem de Executive MBA programlarımız önemli başarılara imza atıyor. Örneğin, Koç Üniversitesi Executive MBA programı Frankfurter Allgemeine tarafından Avrupa’nın en iyi yirmi Executive MBA programı arasında gösterildi. Program aynı zamanda Business Week tarafından da ABD dışındaki en iyi MBA eğitimleri listesine Türkiye’den girmeyi başaran tek program oldu. Ayrıca, Koç Üniversitesi İşletme Enstitüsü dünyada son 10 yılda kurulmuş olup, elit bir statüye ulaşmış iki okuldan birisi olarak gösterilmiş bulunuyor. Tüm bu başarılara nitelikli yaklaşımımız ve eğitmenlerimiz sayesinde ulaştığımızı vurgulamak isterim.
 
“KOÇ ÜNİVERSİTESİ EXECUTİVE MBA PROGRAMI, FRANKFURTER ALLGEMEİNE TARAFINDAN AVRUPA’NIN EN İYİ 20 EXECUTİVE MBA PROGRAMI ARASINDA GÖSTERİLDİ. PROGRAM AYNI ZAMANDA BUSİNESS WEEK TARAFINDAN DA ABD DIŞINDAKİ EN İYİ MBA EĞİTİMLERİ LİSTESİNE TÜRKİYE’DEN GİRMEYİ BAŞARAN TEK PROGRAM OLDU.”
 
Uygulamalı dersleriniz var mı?
Yeni iş fikirlerinin geliştirilmesi, uygulama alanlarının incelenmesi ve hayata geçirilmesi günümüz iş dünyasının en kritik noktalarından birini oluşturduğu için bu konuya büyük önem veriyoruz. MBA öğrencilerimize bu gibi konulara ilişkin yön vermek ve deneyim kazandırabilmek hedefiyle bir yarışma düzenliyoruz. Bu yarışmaya Koç Üniversitesi’nde MBA eğitim gören öğrenciler, oluşturdukları çalışma gruplarıyla katılıyor ve projeler geliştirerek seçkin bir jüri heyetine sunuyorlar.
“Yeni İş Planı Yarışması” adını verdiğimiz yarışmanın iş dünyasında yenilikçi fikirlerin yeşermesini ve öğrencilerin teorik bilgilerini pratiğe aktarabilmeleri için yaratıcı bir kanal açılmasını hedefliyoruz. Yarışmaya, MBA yapan tüm birinci sınıf öğrencilerimizin katılması zorunlu. Öğrenciler kendi aralarında ekiplere ayrılarak bir iş planı geliştiriyor ve tüm bir dönem boyunca bunun üzerinde çalışarak mükemmel hale getirmek için çaba harcıyorlar. Hazırlanan tüm projeler, yıl sonunda geniş ve iş dünyasında deneyimli bir jüri heyeti tarafından değerlendirmeye tabi tutuluyor. Öğrencilerin geliştirdikleri fikirleri ve uygulanabilirliğini değerlendiren jüri, öğretim üyeleri, üst düzey yöneticiler ve girişimcilerden oluşuyor. Sonuçta son derece ciddi, pek çok yenilik içeren, vizyonu geniş projeler ortaya çıkıyor.

Şirketlerle öğrencilerin kariyer planlamasına yönelik ortaklaşa çalışmalarınız oluyor mu?

Bizler Koç Üniversitesi bünyesindeki MBA programlarında analitik düşünce yapısına sahip, yazılı ve sözel iletişim yetenekleri üst seviyede bulunan, olgun ve özgüveni yüksek öğrencileri programa kabul ediyoruz.
Tam zamanlı çalışan ve kariyerine ara vermeden akademik derece almak isteyenlere MBA derecesi alma olanağı sunan Executive MBA programımızda ise bireysel başvuru yapmış olanların yanı sıra kurumları tarafından eğitime gönderilmiş adaylar da yer alıyor. Çalışanlarını Executive MBA programına gönderen şirketlerin sayısı hızla artıyor. Çünkü bu durum çalışan bağlılığını artırdığı kadar, şirketlerin yarınları için de önemli bir yatırım anlamına geliyor.

Koç İşletme Enstitüsü’nü nasıl bir gelişim süreci izleyecek?

21. yüzyılın iş yaşamına liderlik edecek yöneticilerin gelişimine katkıda bulunmak hedefimiz doğrultusunda, iş yönetimi alanında en kapsamlı ve kaliteli eğitimleri sunmaya devam edeceğiz. Amacımız, iş dünyasına gerçek anlamda değer katacak yöneticiler yetiştirmek. Bu amaç doğrultusunda, gerek eğitimlerimiz gerekse eğitmen kadromuz anlamında ihtiyaç duyulan tüm adımları atmayı da sürdüreceğiz.