Kriz zamanlarında etkin ve verimli olabilmenin yollarından biri müşteri ilişkileridir. Mevcut müşterilerinizle iletişim halinde olmaya, onların beklentilerine cevap vermeye ve aynı zamanda müşteri portföyünüzü genişletmeye çalışmalısınız. Firma olarak müşterilerinize sunduğunuz özel hizmetlerden ve bu hizmetleri en kısa zamanda onlara ulaştırabileceğinizdensöz edin ; çünkü daha fazla hizmet alan müşteri her zaman için kendisini daha değerli hissedecektir. Bu özel hizmetlere örnek olarak; özel indirimler, belli sektörlere yönelik kampanyalar, sözleşmelere işlevsel bir madde eklemek, ayrıcalıklı müşteri hizmeti sunmak sıralanabilir.

Müşterilerinizin sadece belli bir sektörden olmamasına özen gösterin. Çeşitli sektörlerden çeşitli düzeyde firma ile bağlantı içinde olmak, sektörel olarak oluşan krizlerden etkilenme olasılığınızı düşürecektir. Örneğin 17 Ağustos 1999’da yaşanan deprem felaketinden sonra krize giren inşaat sektörü ile bağlantılı olan firmaların çoğu kapanmıştır. İnşaat sektöründeki bu kriz, büyük ölçüde bu sektör ile iş yapan kurumları da etkilemiştir. Bu nedenle çok çeşitli müşteri portföyü oluşturmak her zaman yararlı olacaktır.

Kriz ortamından yararlanarak zaman yönetimi modelinizi gözden geçirebilirsiniz. Zamanın nasıl daha iyi kullanılacağına dair değerlendirmeler yapmak için, işlerin yavaş ilerlediği anlardan iyi fırsat yoktur. Bunun yanısıra firma giderleriniz konusunda da bir değerlendirme yapabilirsiniz. “Masraftan kısılabilecek harcamalar ve ekstralar var mı? Belli bölümleri birbirlerine bağlamak firma için karlı olabilir ve uzun vadede verimi arttırabilir mi ?” buna benzer yöntemlerle firmanızın krizden etkilenmesini en alt düzeye indirmeye çalışabilirsiniz.

Kriz dönemlerinde yoğun işçi çıkarma sonrasında on binler işsiz kalıyor. Bu dönemler hem işveren hem de personel kesimi için sıkıntılı olmaktadır. Kriz dönemlerinde personel çıkaran firmalar kriz sona erdikten sonra nitelikli personel konusunda zorlanabiliyorlar; çünkü firmaya yeni alınan bir personelin firmaya uyum sağlaması ve gerçek performansını gösterebilmesi için yaklaşık 3-6 ay gerekmektedir. İşverenler kimi zaman bu konuyu göz ardı edebiliyorlar ve krizden kurtulmanın en kolay yolunun personel çıkarmak olduğunu düşünüyorlar. Piyasa krizin şokunu üzerinden atıp, hareketlenmeye başladıktan bir süre sonra, firmalar da eleman alımına başlıyorlar. Bu noktada çoğu firma çıkardıkları personelin yerine işe alacakları nitelikli personeli bulmakta güçlük çekiyor. Eğer sizin firmanız da personel alımına karar vermişse, dışarda çok sayıda işsiz ve az sayıda iş imkanı varken, firmanız kimi seçecek? Doğru kişiyi bulmak için nelere dikkat etmelisiniz?

  • En iyi olanı bulmak için acele etmeyin; adayları iyi bir elemeden geçirmek her zaman avantajınıza olacaktır. Bu dönemlerde diğer işverenlerin çoğu da aynı durumda olacağı için piyasanın hareketlenmesi zaman alacaktır. Bu yüzden zamanınızı iyi kullanmaya çalışın..
  • Adayların davranış ve tutumlarını mülakat sırasında iyi gözlemlemek, sonrasında ofis ortamında sıkıntıya düşülmemesi açısından önem taşır. İşe almayı planladığınız adayda deneyim aramıyorsanız, o zaman belki de başvuran çoğu adayın ilk yöneticisi olacaksınız. Bir yöneticiyle çalışmanın ne demek olduğunu bilmeyen ve ofis içi çalışma ortamının gerektirdikleri konusunda deneyimsiz olan adaylar, sizi belli bir süre zora sokabilir. Bu nokta da yapılması gereken, adayın mülakat sırasında anlattıklarınızı tam olarak anladığından emin olmaktır. Bir yönetici ile çalışmanın kurallarını, ondan beklentilerinizi ve görev tanımını tam anlamıyla anladığından emin olmalısınız.
  • Çoğu insan kriz döneminde ilk defa işten çıkarıldı. Bu nedenle diğer on binlerce işsize göre onların stresi muhakkak ki daha yüksek olacaktır. Bir anda tüm düzenleri bozulan bu kesim için işe alınmak hayati önem taşıyacağından, herkes gibi onlar da özgeçmişlerinin belli kesimlerini tam doğru olarak işverene yansıtmayabilirler. En fazla karşılaşılan durum yabancı dil, bilgisayar bilgisi ve iş tanımı bölümlerinde yanıltıcı bilgi verilmesidir. Adaylara, kariyere yönelik bilgi veren kaynakların hepsinde potansiyel işverenlerine yanlış bilgiler içeren özgeçmiş sunmamaları gerektiği yazılıdır; fakat çoğu aday bu konunun önemine yeterince varmayabiliyor. Bu nedenle iyi bir özgeçmiş ve referans kontrolü, her işe alım öncesinde uygulanması gereken en temel kuraldır.