Borusan Holding bünyesinde kurulan, 2000 yılında yeniden yapılanma sürecine giren Borusan Lojistik, bugün lojistik sektöründe ilk beş firma arasında… İnsan Kaynakları Müdürü Hakan Aksu, şirket yapısını, insan kaynakları uygulamalarının nasıl çalıştığını ve gelecekteki hedeflerini anlattı.

2000 yılından bu yana Borusan Holding bünyesinde faaliyet gösteren Borusan Lojistik, bugün %56’sı dış müşterilerden oluşan bir portföye sahip. Türkiye’de taşımacılıktan lojistiğe kayan bir trend olduğunu söyleyen İnsan Kaynakları Müdürü Hakan Aksu, kendilerinin de bu firmalar içinde yer aldığını söylüyor ve taşımacılıkla lojistik arasındaki farkı şöyle özetliyor: “Lojistik, entegre ve devam eden süreçleri kapsıyor. Taşımacılık sadece bu süreç içinde bir parçayı oluşturuyor. Biz depodaki malların nasıl konumlandırıldığından tutun da malların bayilere ve diğer müşterilere nasıl ulaştırıldığıyla ilgili süreci de yapıyoruz. Bunun için de dünyada belki de tek diyebileceğimiz bir iş yapıyoruz. Şu anda Citroen ve Peugeot’un dünyadaki tedarikçisi olan Gefco’yla birlikte bir araç lojistiği işimiz var. Araçların galerilerde ve bayilerde satılacak hale getirilmesi işlemi…

İnsan Kaynağımız Yetkin

Sektörün birçok sorunu olduğundan bahseden Aksu, “İnsan kaynağımız çok çok yetkin ve iyi durumda. Yaptığımız ve yapmak istediğimiz iş, insan kaynağıyla doğru orantılı yürüyor. Fakat müşterilerimiz için bazen fiyat çok belirleyici olabiliyor. Çünkü müşteri daha önce kendi yaptığı işi başka bir şirkete veriyor ve daha ucuza yaptırmak istiyor. Müşterinin de haklı olduğunu düşünürseniz bir lojistik şirketiyle anlaşma yaptığında ‘benim amacım zaten maliyeti düşürmek, siz bana bunu daha ucuz sağlayın’ şeklinde yaklaşıyor. Bunu sağlamak ne kadar mümkün tartışılır” diyor.

Gemlik’te özel kurulan, limandaki bütün hareketleri görmelerini sağlayan, yükleme, boşaltma, gemi yanaşmayı dahi izleyebildikleri bir liman ve tüm yurtiçi aktiviteleri takip ettikleri sistemlere sahip olduklarını belirtiyor. Bu tür bir çalışma bir bilgi işlem altyapısıyla oluşuyor bu da müşteri sundukları lojistik hizmetinin fiyatını yükseltebiliyor. Ancak son yıllarda müşterilerin kaliteye daha fazla önem vermeye başladığını belirten Hakan Aksu, artık 5-10 yıllık anlaşmalar yaptıklarını böylece müşterinin karşısında devamlı bir kurumsal şirketi gördüğünü, kendilerinin de hedeflerini daha kolay belirleyebildiğini söylüyor.

Hakan Aksu’ya göre Borusan Lojistik’in matrix bir organizasyon yapısı var. “Bu çok moda bir terim oldu bugünlerde ama matrix bir organizasyon yapımız var. Mümkün olduğunca kademelerin azaltıldığı ve insanların çapraz olarak birbirlerine iş anlamında bağlı olduğu, rapor ettiği bir yapı var. Aslında ana fonksiyon Mali İşler. Altında Muhasebe, Plan ve Bütçe, İnsan Kaynakları ve Bilgi Sistemleri var. Satış-Pazarlama’nın altında Proje Satış, Müşteri Hizmetleri ve Pazarlama bulunuyor.

Her müşteriye farklı çözümler sunmaya çalıştıklarını belirten Aksu, şikayetleri her duruma göre farklı incelediklerini ve bunlara farklı çözümler üretmeye çalıştıklarını söylüyor.

Borusan Lojistik ve Borusan Holding’in şirketlerine gümrükleme hizmeti veren bir şirket de Borusan Lojistik İnsan Kaynakları’na bağlı olarak işe alımları gerçekleştiriyor. Bu gümrükleme şirketiyle beraber toplam 640 kişi çalışıyor. Şirketin ayrıca ISO 9001:2000, 14001 Çevre ve OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri belgeleri var. Hakan Aksu’nun ayrıca İK yöneticisi olarak 6 sigma yayılım şampiyonluğu var.

Kişilerin hedefleri şirket hedeflerinin bir parçası

Ekim ve Kasım aylarında yapılan performans değerlendirmeleri hakkında Aksu şunları söylüyor: “Bir performans değerlendirme sistemimiz var intranet üzerinden. Yılbaşında belirlenen hedeflerin ne şekilde gerçekleştirildiğini ölçen bir sistem bu. Şirket hedeflerini oluşturacak bütün alt hedefleri gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bu hedeflerin içinde eğitimin daha etkin kullanımı gibi bir hedefimiz var. Mevcut eğitim sistemimizi değiştirip yerine daha etkin bir sistem getirmeyi düşünüyoruz. Kişilerin kariyer hedefleri için her yıl Mart ayında şirket üst yönetimiyle beraber insan kaynakları yetkilileri toplanıyor. ‘Management review’ dediğimiz bir process var. Holdingin; 3P dediğimiz, ‘performansı, potansiyeli yüksek olan personeli belirleyin’ ve ‘management review sunun’ şeklinde bir çalışması var. Performans değerlendirme buna aslında bir data oluşturuyor.”

İşe alımlarda genellikle endüstri mühendisliğinden mezun olmak ya da lojistik yüksek lisansı yapmak aranan özelliklerden. “Her sene Kasım ayında departman bütçeleri yapılıyor. İnsan Kaynakları Departmanı, zamanı geldiğinde daha önce nitelikleri belirlenmiş pozisyonlara alım yapıyor. Kariyer.Net’ten ya ilan veriyoruz ya da mevcut datayı tarıyoruz. Uygun nitelikleri olan insanlarla İnsan Kaynakları Departmanı bir görüşme yapıyor ve ilgili departman müdürüne kısa liste sunuyor. Departman müdürü bu adaylarla görüştükten sonra hemfikir olduğumuz adaylara son olarak bir teklifte bulunuyoruz. Holdingin belirlediği bir yabancı dil kriteri var. Yetkili uzman seviyesinden itibaren İngilizce’nin çok iyi olması bekleniyor. İngilizce gerektiren bir pozisyon için bir sınav yapıyoruz.”

Lojistik sektöründe bir tarz oluşturduklarını söyleyen Hakan Aksu, Borusan Lojistik’in geleceğe yönelik planlarıyla ilgili olarak, “Kurumsal bir şirketin lojistik işini yapamayacağı söyleniyordu. Çünkü esnek olmak gerekiyor. 2007 yılında da sektörde en önde olma gibi bir hedefimiz var. Ama kurumsal şirket olarak lojistiği iyi yapan belki de 3 şirketten biriyiz. Müşteri memnuniyetini göz ardı etmeden büyüme potansiyelimizi de unutmadan gelişmeye çalışıyoruz” diyor.