İnternet üzerinden mülakat giderek yaygın hale geliyor. Sistemi son bir yıldır kullanan Sinpaş Yapı, işe alımlarının yüzde 38’ni bu şekilde gerçekleştirdi, böylece hem maliyeti düşürdü hem de adaylardan olumlu tepkiler aldı.

İnsan Kaynaklarının yeni mülakat teknikleriyle en doğru ve az maliyetle adaya ulaşma çabaları özellikle şehir dışı ve yurt dışında işe alım yapan firmaları internete yöneltti.  Online mülakatın öneminin arttığı son dönemde Sinpaş Yapı da bu sistemi kullanan firmalar arasındaki yerini aldı. Son bir yıldır uyguladıkları sistemle ilgili bilgi veren Sinpaş Yapı Toplam Kalite & İnsan Kaynakları Müdürü Birsen Ekici, işe alımlarının yüzde 38’ni bu şekilde gerçekleştirdiklerini belirtiyor. Ekici, çok farklı bölgelerdeki işe alımlarında uyguladıkları bu yeni yöntemin avantajlarını anlattı.

45 dakika görüntülü mülakat

Gayrimenkul geliştirmede 39 yıllık tecrübeye sahip olduklarını belirten Ekici, Türkiye’nin farklı şehirlerinde projeler geliştirdiklerini anlatıyor. Ekici, özellikle Gaziantep’teki Antepia, Ankara’daki Altınoran, İstanbul’daki İş Modern ve Liva İstanbul gibi projeleri için işe alım süreçlerinin yoğun olduğunu söylüyor. Ekici, şehirlerarası seyahatler, aday mülakatlarının ilgili şehirlerde bir ya da iki günde gerçekleşmesi, adayların bu takvime uyma çabaları, zaman zaman mülakatlara katılamayan adaylar gibi sorunlar nedeniyle de online mülakat sistemine geçtiklerini ifade ediyor. Mülakatlarda sadece 45 dakika, kamera, mikrofon ve internetin yeterli olduğunu, adayların görüşmeye bilgisayar dışında akıllı telefonlar ile de yapabildiklerini aktarıyor.

Teknik testler de online
İlk mülakatın İnsan Kaynakları departmanı tarafından görüntülü görüşme şeklinde gerçekleştiğini anlatan Ekici, randevu organizasyonu esnasında adaylara mülakatın teknik ayrıntıları hakkında bilgi verildiğini ve yapılması gerekenlerle ilgil ayrıntılı bir bilgilendirme e-postası gönderdiklerini de aktarıyor. Excel, autocad gibi teknik bilgi test uygulamalarının da yine benzer bir uygulamayla internet üzerinden dosya paylaşımı şeklinde gerçekleştirildiğini, olumlu değerlendirilen adayların ikinci görüşmelerinin ilgili bölümün yöneticileri birebir yapıldığını açıklıyor.  Ekici “Yaklaşık bir yıldır uygulamaya başladığımız bu sistemde çoğunlukla mimar, mühendis ve satış temsilcisi pozisyonları için görüşmeler yapıyoruz. Bugüne kadar mülakatlarımızın yüzde 43’ünü internet üzerinden görüntülü görüşme ile yüzde 57’sini de birebir mülakat şeklinde gerçekleştirdik. İşe alımda ise internet üzerinden görüntülü görüşme ile yüzde 38, birebir mülakat ile de yüzde 62’lik işe alım gerçekleştirdik” diyor.

Mülakata katılmama oranı düştü

Online mülakatın avantajlarını anlatan Ekici, bu sayede maliyetleri de önemli ölçüde düşürdüklerini ifade ediyor. Ekici, “Mülakata katılım oranlarını değerlendirdiğimizde de olumlu sonuçları görüyoruz. Birebir mülakata mazeretsiz olarak katılmayan aday oranı yüzde 19 iken, görüntülü mülakata mazeretsiz olarak katılamayan aday oranı yüzde 15 seviyesinde. Yurt içi mülakatlarımız dışında, farklı projeler için yurt dışında çalışan ve mülakat süreçleri için Türkiye’ye gelmesi mümkün olmayan adaylarımız da oluyor. Adaylar aileleri ile iletişim kurdukları sistem üzerinden bizlerle de mülakat yapıyor. Böylece, aday Türkiye’ye dönmeden işe alım sürecinin büyük bölümü tamamlanmış oluyor” diye konuşuyor.

Tek sorun bağlantı zayıflığı

Ekici, online mülakat sisteminde tek sorunun yurt dışı bağlantılarında, internet alt yapısı zayıf olan ülkelerde görüşme sırasında zaman zaman yaşanan kesilmeler olduğunu belirtiyor. Bu sorunu da genelde tekrar bağlantı kurarak çözdüklerini ya da adayın Türkiye’ye dönüşü yakın bir tarih ise karşılıklı mülakatla çözdüklerini kaydediyor.