Açıkhava takım oyunlarının öncü firması S.P.O.T., Ömerli Baraj Gölü kıyısındaki Oyun Çiftliği’nde firmalara oyun temelli eğitim hizmeti sunuyor.

Paintball, Speedball, Hazine Avlı Paintball, Büyük Ganimet Oyunu gibi yönetim geliştirme ve ofis dışı eğitim temelli Açık Hava Takım Oyunları’nı Türkiye’ye tanıtan S.P.O.T. Eğitim ve Spor Hizmetleri, firmalara standart eğitim tekniklerinin ötesinde alternatif çözümler sunmayı hedefliyor. Geçtiğimiz aylarda Ömerli Baraj Gölü kıyısındaki oyun sahası ve sosyal tesislerini, Oyun Çiftliği adı altında, modern bir ofis dışı eğitim, toplantı, dinlenme ve outdoor kompleksine dönüştüren S.P.O.T., 1996 yılından bu yana 150’yi aşkın firmaya eğitim hizmeti verdi. S.P.O.T.’un Oyunlar Koordinatörü Onur Sakman sorularımızı yanıtladı.

S.P.O.T. Eğitim ve Spor Hizmetleri kurumlara ne tür çözümler sunuyor?S.P.O.T. olarak 1996 yılında Paintball’u Türkiye’de ilk defa tanıttık. Oyun kavramını geçmişten çıkartıp 7’den 77’ye hitap eden bir olgu olarak göstermeye çalıştık. Bununla beraber eğitim ağırlıklı olduğu için ve paintball’u içinde barındıran unsurlar bu eğitimlerin amacını karşıladığı için paintball’u eğitimlerde de kullanmaya başladık. Paintball ve Camel Trophy tarzı, büyük alanlarda geçen oyunlar ya da iletişim ve motivasyonu ön plana çıkarmayı amaçlayan küçük takım oyunlarımız var. İç mekanda geçen eğitim seminerlerinden sonra 2005 senesine, bu bahsettiğim oyunlar ve kendi tesisimizle beraber gelmiş bulunuyoruz.

Ne tür müşterilere hitap ediyorsunuz? Mevcut müşteri portföyümüz genellikle kurumsal müşterilerdir. 3 ana seçenek sunuyoruz: eğitim, motivasyon ya da ikisinin karışık olduğu bir aktivite mi istiyorsunuz? Onların ihtiyaçlarına göre analiz yaparız. Eğitim ağırlıklıysa testler veririz bu testleri eğitmenlerimiz değerlendirir ve firmanın ne eksiği olduğunu buluruz. Ki bu testler genellikle takım çalışması ağırlıklıdır. Testler sonucunda eksiklikleri görüp oyunlar tasarlarız ya da mevcut oyunları adapte ederiz. Bu kurumsal tarafı. Aynı zamanda şenliklerde, üniversite öğrencilerine paintball’un motivasyon ağırlı tarafını oynatmaya çalışıyoruz.

Bir de Oyun Çiftliği var… Evet, Kurtköy’de 100 dönümlük bir arazi üzerinde çiftliğimiz var. Bu çiftlikte restoranla beraber 80 kişilik bir de toplantı salonumuz var. Restoranımızdaki ürünleri de mümkün olduğunca organik tarım yaparak karşılıyoruz. Orada hobi bahçelerimiz, marangozhane, ve kütüphane gibi de bulunuyor. Eğitime gelenler bu olanaklardan da yararlanabiliyor.

Aktivitelerinizin süresi nedir? Programlarınız neleri kapsıyor? Aktivitelerimiz günlük ya da iki günlük olabiliyor. Çadır kamplı eğitimler yapıyoruz. Sabah sporundan akşam ateş başında eğlencesine, gündüz eğitimine kadar şirketin ihtiyaçlarına göre pek çok aktiviteyi barındıran bir paket program sunuyoruz. Amacımız oyun kavramını geçmişten çıkarıp günümüzde yaşayabileceğimiz bir kavram olarak yerleştirmek.

Açıkhava eğitimlerinin faydaları neler? Biz bir eğitimcinin kapalı bir alanda bir grubu karşısına alıp 40-45 dakika bir konu anlatmasına karşıyız. Bu tür eğitimleri simülasyon eğitimleriyle yapıyoruz. Kapalı mekanda gerçekleştirdiğimiz eğitimlerde bile oyun olgusunu eğitimlerimize dahil ediyoruz. Çünkü kapalı alanda özellikle insanların dikkatini bir noktaya çekmek çok zor. Diyelim ki bir sınıfta eğitmen iletişimle ilgili bir sunum yapıyor. Dikkatinizi o konuya yöneltmeniz en fazla 20 dk sürecektir. Ama açık alan eğitiminde katılımcıları, daha önce hiç karşılaşmadıkları olaylarla karşılaştırıp iletişimi kullandığınızda ne kadar avantajlı, kullanamadığınızda ne kadar dezavantaj ve zorluk yaşayacaklarını gösterdiğimiz oyunlar sunuyoruz. Dolayısıyla iletişimin ne kadar güçlü bir etken olduğunu yaşayarak görüyorlar.

Ayrıca oyun olgusu savunma kalkanlarını ortadan kaldırıyor. Kişi biliyor ki bu zaten oyun. Eğitim sırasında kamerayla çekim yapıyoruz ve eğitim sonunda takımlara kendinlerini izlettiriyoruz. Nerede eksik olduğunu nerede başarılı olduklarını soruyoruz. İnsanlar kendi takımlarını hatta kendilerini eleştiriyorlar. Ama biz kamerayı iş yerlerindeki toplantı salonlarına koysak ve orada nasıl çalıştıklarını göstersek o zaman kabullenme ve eleştiriye tahammül olmuyor. Bu nedenle açık alan eğitimleri diğer eğitimlere göre daha başarılı. Mesela bazı oyunlarımızı reçete gibi veririz. Şirketler bazen sorunlarla geliyor. “Eski ekibin içine yeni elemanlar aldım, takıma giremiyorlar. Ya da departmanlar arasında iletişim sorunları var” dediklerinde, bunlara özel oyunlarımız da var. Takımlar içinde hiç tanışmamış kişiler oyun sonrasında çıktıklarında inanılmaz bir iletişime giriyorlar. Belki iş hayatlarında sorun yaşadıkları kişilerle oyun sayesinde orada konuşmaya başlıyorlar. Farklı yönlerini görüyorlar, iş arkadaşlıklarının dışında normal bir arkadaş olarak birbirlerini keşfediyorlar. Açık alan eğitiminin en önemli noktalarından biri de savunma kalkanlarının ortadan kaldırılması. İş hayatında iş arkadaşınız bir eleştiri getirdiğinde herkes bir savunma geliştirir, bahaneler bulur. Burada çok nadir oluyor. İş hayatında eleştiriye tahammülümüz yok, kabullenmiyoruz kolay kolay.

Eğitimden sonra ilişkiler eski haline dönmüyor mu? Kolay kolay dönmüyor. Onların da analizleri var. Nasıl oyun öncesi anket gönderiyorsak oyun sonrası da anketler gönderiyoruz ve katılımcılardan takımlarını ve şirketlerini tekrar değerlendirmelerini istiyoruz. O zaman büyük farklılıklar ortaya çıkıyor. Sonuçları firmalara gönderiyoruz. Tabii bu eğitimlerin belirli aralıklarla tekrarlanması da gerekiyor. Bazı firmalarsa yeni oyunlar istiyor bizden.

Eğitimle vermek istediğiniz bilgileri oyuna nasıl dahil ediyorsunuz?Örneğin şirket yeni çıkardığı ürünü çalışanlarına tanıtmak istiyor. Biz bunu da oyunlarla yapıyoruz. Açık alanda geçen büyük ganimet oyununda katılımcılar hazineye ulaşırken ipuçlarında ürünün bilgilerini kullanıyorlar. “X ilacın kaç saatte bir kullanılması gerekiyor?” diye soruyoruz. Cevap “6 saatte bir” ise o zaman 6 metre doğuya gidecek gibi. Hazineyi bulmak için eğitimi çok iyi dinlemeleri ve bilgileri çok iyi kullanmaları gerekiyor.

S.P.O.T.’un geleceğe yönelik planları neler? Hizmet sektöründe olduğumuz için sürekli yenilik yapmamız gerekiyor. Çiftliğimizi geliştirmeyi ve kurumsal eğitim çiftliği haline getirmeyi istiyoruz. Bunun için sürekli maddi manevi yatırımlar yapıyoruz. Eğitimi iki kulvarda geliştirmeyi düşünüyoruz. Biri firmalara yönelik, diğeri de firmalara yönelik ama onların da kullanabileceği aile ve grupların katılabileceği farklı etkinlikler yapmayı planlıyoruz. Hobi etkinlikleri gibi, marangozhane, bahçe, çizgi roman kütüphanesi, maket tekne yarışları gibi…