emrekınayOynadığı dizilerle tanınan Emre Kınay, oyunculuğun yanı sıra yönetmenlik ve öğretmenlik de yapıyor. Duru Tiyatrosu’nun kurucularından olan oyuncu, şirketlerin kendi tiyatro ekiplerini kuruyor. Kınay, hedeflerinden birinin de şirketlerin kendi çalışanlarından oluşan tiyatro ekipleriyle festivaller yapabilmek olduğunu söylüyor.
İnşaat, İki Aile, Aile Reisi, Ah Kalbim, Yılan Hikayesi, Dürüğe’nin Güğümleri oyuncu Emre Kınay’ın içinde yer aldığı projelerden sadece birkaçı. Profesyonel oyunculuğa konservatuarı bitirir bitirmez Bakırköy Belediye Tiyatroları’nda başlayan oyuncu 15 yılın ardından arkadaşlarıyla bir araya gelerek Kadıköy Moda’da 2005 yılına Duru Tiyatrosu’nu kurmuş. Mesleğinde 20. yılını dolduran Kınay, şu sıralar Duru Tiyatro’da “Aşk Her Yerde”, “Sondan Sonra” oyunlarını sahneliyor, televizyon dizisine ve tiyatro eğitimlerine tüm hızıyla devam ediyor. Kınay, tiyatro,  dizi çalışmaları, oyunculuk dersleri ve yeni projeleri hakkındaki sorularımızı yanıtladı.Duru Tiyatro’yu kurma fikri nasıl ortaya çıktı?
Oynamak istediğim oyunları kimsenin müdahalesi olmadan oynayabileceğim ortamı yaratmak istedim. 2005 yılında dostlarımla birlikte kurduk Duru Tiyatrosu’nu. Şu anda yönetim ve oyuncular olarak 20 kişiyiz. Duru Tiyatrosu, her ne kadar kızımın adını taşısa da, tiyatro ne benim ne de diğer kurucularımızın.  Duru Tiyatrosu halkın, kamunun tiyatrosu.

Duru Tiyatro’ya ilgiden memnun musunuz?

İyi gidiyoruz, daha tam olmadık ama hayal ettiğim noktaya doğru gidiyoruz. Şimdi tüm biletleri satıyoruz ancak benim hayalim tüm biletlerin satışa çıktığı ilk 10 gün içinde tükenmesi. Sosyal yaşam sosyal aktivitelerle güzel, hayatınızdan müziği, resmi, sinemayı, tiyatroyu çıkardığınızda hayat çok kuru kalıyor. Bizim var olma sebebimiz burası, var olmamız içinde seyirciye ihtiyacımız var. Haftada üç gün oyun oynuyoruz, daha fazla gün oyun oynamak istiyorum.

Devam eden dizi, tiyatro oyunları, yeni oyun hazırlıkları ve öğretmenlik derken bir haftanız nasıl geçiriyor?
Cumartesi günü İstanbul’a geliyorum, bütün günümü dersler alıyor biriken işlerimi halledip, oyunumu oynuyorum. Pazar günleri kızımla buluşuyorum, bazı Pazarlar tüm gün o ne isterse onu yapıyoruz, bazı pazarlar ise benim oyunum olduğunda biraz onun biraz benim istediğimi yapıyoruz. Pazartesi günleri de genelde İstanbul’dayım, Salı günleri Muğla’ya dizi çekimi için gidiyorum ve neredeyse tüm gün çekimlerde geçiyor. 6 aydır bu programda yaşıyorum.

Duru Tiyatrosu’nda verilen eğitimlerinizden bahseder misiniz, ilgi nasıl eğitimlerinize?

Çocuklar, gençler ve yetişkinler için özel eğitimler düzenliyoruz. Verdiğimiz eğitimi tiyatro temel eğitimi gibi düşünmek lazım. Eğitimlerimize ilgi günden güne artıyor, salonumuz yetişmemeye başladı. Bu yüzden eğitimlerimiz için Beşiktaş’ta da şube açtık. Ocak ayından itibaren orada da hafta içi ve hafta sonları derslerimiz başlayacak. Bunların dışında şirketlerin satış ve pazarlama ekiplerine Drama Yöntemiyle Satış Eğitimleri veriyorum. Bir veya iki günlük eğitimlerde ekiplere gerçek faydadan hareketle nasıl daha iyi satışçı olunabileceğini anlatıyoruz.

Son yıllarda ülkemizde birçok şirket kendi tiyatro ekibini kuruyor ve oyunlar sergiliyor. Bu konuda sizin de çalışmalarınız var mı?Şirketlerin tiyatro ekiplerini oluşturuyoruz. En büyük hedeflerimden biri de şirketlerin kendi çalışanlarından kuracakları tiyatro ekipleriyle festivaller yapabilmek. Dünyanın her yerinde şirketlerin kendi tiyatro ekipleri, festivalleri var. Büyük şirketlerin sanatla ilgilenmelerini, sponsorluk mekanizmalarını geliştirmeleri gerektiğini düşünüyorum.

Yeni projeleriniz, çalışmanız var mı?

“Suç Ortağım” oyununun hazırlıklarına başladık ve Şubat ayında sahneye koyacağız. Kültür Bakanlığı desteğiyle sahneleyeceğiz Suç Ortağım, kara komedi türünde bir oyun olacak. Böylelikle bu yıl da iki yeni oyun sahnelemiş olacağız. Cuma, Cumartesi, Pazar günleri oyun sahneliyoruz, gelecek sene zenginleşen repertuarımızla Perşembe gününü de ekleyip, seanslarımızı artıracağız. Bir de benim sinema projem var, onu yetiştirebilirsem bu yaz çekmek istiyorum.

Emre Kınay’dan oyunculuk yapmak isteyenlere öneriler.
Mutlak suretle oyunculuk eğitimi almalılar, yaşları gençse konservatuara gidebilirler. Sadece konservatuar ve eğitim de yeterli değil oyuncu olabilmek için. Çok okumak, araştırmak, güncel gündemi takip edip, her şeyden haberdar olmak gerekiyor. Oyunculuk, hayatınız boyunca öğrenmenin bitmeyeceği işlerin başında geliyor. Herkes oyuncu olmak istiyor ama oyuncu olmak isteyenler oyun izlemek ve okuma yapmak istemiyor.