Kendinizden kısaca bahseder misiniz?

İstanbul Kadıköy Anadolu Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat Bölümü mezunuyum. Bankacılık kariyerime Yapı ve Kredi Bankası’nda Management Trainee olarak başladım. 1 yıl çalıştıktan sonra insan kaynakları konusunda uzmanlaşmak ve Türkiye’de bu konunun öncülerinden birisi olmak için Amerika Birleşik Devletlerine giderek New York’taki Newschool University’de İnsan Kaynakları üzerine yüksek lisans yaptım. Sonra Türkiye’ye dönerek Yapı ve Kredi Bankası’ndaki görevime devam ettim. Daha sonra Dışbank ve İktisat Bankası’nda da İnsan Kaynakları yöneticisi olarak çalıştım. 25 Mart 2002’den beri Tekstilbank İnsan Kaynakları Bölüm Başkanı olarak görev yapmaktayım. İşimin yanı sıra müzikle yakından ilgileniyorum ve bas gitar çalıyorum.

Tekstilbank’ın ve geçirdiği zor günlerden sonra Türkiye’deki bankacılık sektörünün geleceği hakkındaki görüşleriniz

Tekstilbank 1986 yılında kurulmuş bir banka ve bu yıl başında GSD Holding’in banka hisselerinin çoğunluğunu almasıyla ciddi bir değişim içine girdi. 24 şubesi ve 651 çalışanıyla geleceğe çok büyük bir heyecanla ve yeni stratejilerle hazırlanıyor. Mayıs ayı sonunda Maslak’taki yeni Genel Müdürlük binamıza taşındık. Hem manevi, hem de fiziki olarak farklı bir imajla yola çıkmış bulunmaktayız.

Türkiye’de bankacılık sektörünün son 2 yılda içine düştüğü durum gerçekten üzücü ancak çok da sürpriz değil. 2005 yılına kadar ülkemizde yaklaşık 15 banka kalacağını düşünüyorum. Bir çok bankacı, üniversiteden mezun olan gençlere artık bankacılıkta gelecek olmadığını söylüyor, ancak ben buna katılmıyorum. Onbinlerce işsiz bankacı önümüzdeki yıllarda kendilerine sektör dışında bir şekilde bir çizgi çizecek. Daha az banka kalıp daha tekdüze bir bankacılık kültürü ve ücret yapısı olacağından, bu sektör içinde kalmayı başarmış tecrübeli bankacılar ve yeni giren gençler gerçek bankacılık yapacak ve istikrarlı bir kariyere sahip olacaklar. Bu yıl mezun olanlar için fırsat oldukça az ama şu anda 2 ve 3. sınıfta olanların bankacılığı hedeflemelerini ve kendilerini hazırlamalarını öneriyorum. Zira onlar mezun olduğunda piyasada sağlam olarak kalan bankalar yeni bir kültür ile dinamik, donanımlı bankacılar yetiştirme yoluna gidecekler.

Kariyer olanaklarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

Tekstilbank’a adım atan herkesin her unvanda alacağı eğitimler ve terfi etmesi için gerekli kriterler bellidir. Tüm çalışanlarımız kariyer yolları hakkında bilgi sahibidir. Tekstilbank’lılar açık performans değerlendirme sayesinde kariyer gelişimleri hakkında da geribesleme yöntemiyle bilgilendirilmektedir. Çalışanlarımız için sadece dikey değil, görev değişikliği şeklinde yatay kariyer yolları da mevcuttur. Biz buna kariyer ağacı diyoruz. Bir çalışan, kariyer ağacının dallarında çeşitli yönlerde dolaşabilme şansına sahiptir.

Yeni mezunlara yönelik standart İK politikanız nelerdir? Yeni mezunlardan beklentileriniz ne yönde oluyor?

Kriz öncesi dönemde Bankamızda yeni mezunların özellikle hazine, dış işler ve pazarlama kadrolarına alımları MT (yönetici yetiştirme programları) ve Teftiş Kurulu’na alımları da benzer sınavlar yoluyla olmaktaydı. Son dönemde yeni mezunlara yönelik bu türden programlar açılmamasına karşın yeni mezunların dinamik yaklaşımlarını bankamıza kazandırabilme isteği içinde olduğumuzdan, aldıkları eğitimler bankacılık mesleğini destekleyici yönde olan ve uzun vadede bu mesleği kendine ideal seçen arkadaşlara kapımızı elimizden geldiğince açık tutmaya çalışıyoruz. Sonuçta, eğitimi mesleği destekleyici, dinamik yapıda, özveriyle çalışmayı gerektiren bu mesleği kendine ideal seçen yeni mezunları gerekirse öncelikle staj programlarında, daha sonra da asli kadrolarda aramıza davet ediyoruz. Bu kişilerden beklentimiz, kısa vadede kurum kimliğine adapte olarak, Tekstilbank ruhunu hissetmeleri, uzun vadede ise, kurumun yönetim kadrolarına gelerek, sağlam yapıyı teşkil edecek ruhu taşımaları yönünde oluyor.

İşe alım politikalarınız nelerdir ? İşe alımlarda internet size ne gibi faydalar sağlıyor ?

Bankanın içerisinde bulunduğu dinamik oluşum süreci dikkate alınarak, işe alım politikalarımız, yeni mezunlarda az önce bahsettiğim şekilde olurken, deneyimli adaylarda özellikle sektörün son dönemdeki durumu aday seçim süreçlerimizi oldukça dikkatle yapmamızı gerektirecek bir konuma gelmiş vaziyette. İşe alımdaki süreci, aday belirlemeyi takiben İnsan Kaynakları Bölümü olarak bizim yapacağımız, ardından ilgili Bölüm/Şube’nin yöneticisinin yapacağı mülakatlar, son olarak da üzerinde önemle durduğumuz bir konu olan referans araştırması oluşturmakta. İşe alım sürecimizde önemle üzerinde durduğumuz konu, adayın bünyeye çabuk adaptasyonu ve mevcut özellikleri ile banka dinamikleri arasındaki uyumun en iyi şekilde olması. Dolayısıyla, süreçte ince elenip, sık dokunmayı gerektirecek bir durum ve sektörün son dönemde aldığı yaralardan oluşan oldukça yoğun bir talep sözkonusu, bu noktada internet “doğru işe doğru aday” konusunda oldukça yardımcı oluyor. Görev tanımlarını net olarak ortaya koyduğunuzda doğru kriterlerle kısa sürede istediğiniz adaylara kağıt trafiğine girmeden ulaşımanız mümkün oluyor. Bu konuda, Web sayfasımız kanalıyla yapılan başvurular ve Kariyer.net’den özellikle kriterleri belirleyerek yaptığımız işe alım çalışmaları hem sürecin kısaltılması, hem doğru adaya ulaşım, hem de oluşan kağıt trafiğini önemli ölçüde azaltması nedeniyle oldukça efektif…

Yeni projeleriniz var mı? Varsa, bunlarla ilgili bilgi verebilir misiniz?

Bankamız yeni bir oluşum içinde olduğundan şu an yapmakta olduğumuz herşey bir proje niteliğinde, bu nedenle yeni projelerden bahsetmek yerine yeni oluşumlarımızı elimizden geldiğince duyurmayı tercih ediyoruz.

Eklemek istedikleriniz var mı?

Kariyer yolunu, kendi iç dinamikleri ile paralel çizen herkesin başarısının kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum. Sektörün zorlu döneminde çemberin dışına çıkmış bile olsa ideali bankacılık olan herkesin yolunu yeniden bulacağını, ideali bu yönde olan yeni mezunların da sektöre yeni kan getireceğini düşünüyorum.