berlin4. Henkel Innovation Challenge Yarışması’nın final etabı bu yıl Berlin’de düzenlendi. 14 ülkeden öğrencilerin katıldığı finallerde ülkemizi temsil eden Boğaziçili üç öğrenciden oluşan Türk ekip, üçüncülük elde etti.

Yenilikçiliği ve yaratıcılığı teşvik eden uluslararası bir “iş simülasyonu oyunu” olan Henkel Innovation Challenge, 4. yılında 5000 başvuru aldı. 2050 yılında kişisel bakım ile çamaşır ve ev bakımı alanlarındaki ihtiyaçların Henkel ürünleriyle nasıl karşılanabileceğine dair yaratıcı fikirler içinden final aşamasında yarışacak 14 takım seçildi. Böylelikle 31 Aralık’ta başlayan uzun maroton süreci, zorlu ve mücadele dolu sunumlarla geçen final aşamasıyla tamamlandı. Dünyanın dört bir yanından gelen 38 genç 2 gün boyunca Berlin’de Henkelli yöneticilere projelerini tanıttılar, jüriden puan alabilmek için kıyasıya yarıştılar. Birincilik Polonya’nın olurken ikincilik Fransa’nın oldu ve Türkiye’yi temsil eden Benkel takımı üçüncülük elde etti. Binlerce proje içinden 3. olan Türk ekip, yarışmada ilk üç arasında yer aldığı için Henkel’in üst düzey yöneticileri ve Henkel AG&Co. CEO’su Kasper Rorsted ile Düsseldorf’ta tanışma fırsatına sahip olacak.

Takımlar uzun saatler boyunca çalıştı

Ülkemizi, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Buğra Tarhan, Mehnaz Ece Seltün ve Nazlı Gürdamar’dan oluşan Benkel ekibi “Diadermine protechno” projesiyle temsil etti. Ekip “Diadermine protechno” ürünüyle teknoloji kullanımının ve buna bağlı radyasyonun yol açtığı hastalıkların önlenmesi ve radyasyonun etkilerinin azaltılması hedeflediler. Proje hazırlığı süresince ekibin mentorluğunu Schwarzkopf & Henkel Genel Müdürü ve Schwarzkopf Profesyonel Ortadoğu ve Afrika Bölge Direktörü Hasan Alemdar üstlendi. Hasan Alemdar, iki gün boyunca takımla beraber uzun saatler çalışarak takımı başarıya götüren stratejiler geliştirdi. Benkel takımı 2050’nin bilim insanlarını canlandırdıkları eğlenceli sunumlarıyla 14 ülke arasında üçüncü olarak önemli bir başarı elde etti.

Yöneticileri şaşırtan projeler

Yarışmadan sorumlu Henkel İşveren Markası Müdürü Katrin Klein, sonucun öğrencilerin mentorleriyle birlikte verdikleri yoğun emeğe değdiğini belirterek şunları söyledi: “Yarışmaya katılan öğrenciler mentorleriyle birlikte sabahlara kadar çalışarak projelerine son halini verdi. Ekipler final sunumundan önce baş başa vererek tüm detayları gözden geçirdi. Ortaya çıkan sonuç ise tüm emeğe değdi. Yarışmada ortaya konan yaratıcılık, ekip ruhu ve öğrencilerin seviyesi herkesi etkiledi.” Henkel Innovation Challenge 4 öğrencilere Henkel yöneticileri ile kişisel ilişkiler kurma, gerçek bir çalışma ortamı deneyimi yaşama fırsatı da sundu. Klein, dünyanın sayılı yeteneklerinden bazılarıyla buluşma şansının Henkel açısından değer taşıdığını vurgulayarak bu yılki projeler hakkında şunları söyledi: “Çok etkileyici buluyorum projeleri her yıl daha da iyi projelerle karşılaşıyoruz. Sunumlar süprizlerle doluydu, eğlenceli ve yaratıcıydı. Tüm katılımcılar; hevesli, başarı odaklı ve yüksek motivasyona sahipler.”

Birincilik Polonya’ya

Bu yıl Henkel Inovation Challenge birincisi, yarışmaya Polonya’dan katılan ekip oldu. Warsaw School of Economics’den Anna Szarecka und Anna Szpot ekibinin geliştirdiği, çamaşırların gardıroba asılan bir tür elbise kılıfı içinde, bir anda ve sessizce temizlenmesini sağlayan, ekolojiye tamamen uyumlu Persilan Oxygen deterjan projesi birinci olarak seçildi. Polonyalı ekip Henkel Inovation Challenge 4 birinciliğiyle dünyayı dolaşabilecekleri bir seyahat bileti ile 1000 Avro para ödülünün sahibi oldu.

 Deneyimli yöneticilerden ipuçları

Gençler, dünyanın dört bir yanından gelen Henkelli yöneticilere tanışma ve aynı zamanda düzenlenen “Kariyer Konuşmaları” ile Henkel’le ilgili sorularını yüzyüze sorma şansı elde ettiler. Kariyer konuşmaları sırasında öğrencilerin en çok sordukları sorular arasında ise Henkel’deki staj olanakları yer aldı.