Günlük hayatta sıkça duyduğumuz e-ticaret ve “dot.com” terimlerine kulağımız o kadar alıştı ki; internetin sadece beş-altı yıllık bir geçmişi olduğu unutuluyor. Web teknolojileri alanında kariyer sahibi olmak isteyenler için bu alanın iyi bir fırsat olmasının nedenlerinden biri, bu alanın genç geçmişinden kaynaklanırken; bir diğeri ise web teknolojisinin, database yöneticiliğinden bilgi mimarlığına kadar bir çok yeni iş alanını içermesi ve keşfedilip, yazılacak daha bir çok programın olması..

“Peki nereden başlayacağım?” diye soruyorsanız, eskiden temel web teknolojisinde HTML bilmek yeterli olurken şimdi JavaScript, ColdFusion gibi biraz daha uzmanlaşma gerektiren alanlarda da bilgi sahibi olmak gerekiyor.

Web teknolojileri, kişinin kendi kendine öğrenebildiği ve kendini geliştirme şansının bulunduğu bir alan olduğu için, kendinizin öğretmeni olun. Birçok web uzmanının bu yöntemi kullanarak iş hayatlarına başladıkları bir gerçektir. Bu alana girişte size yardımcı olacak aşağıdaki birkaç noktayı önemseyin.

HTML öğrenin

Bilgisayar kitapları okuyun

Bir web sitesi oluşturmaya çalışın

Teknoloji konusunda uzman kişilerin görüş ve tavsiyelerine başvurun

Teknoloji üzerine yapılan seminer, fuar ve organizasyonlara katılın.

Bunların sonunda ufak çapta bir bilgisayar programı yazmaya çalışın ve mümkün olduğunca piyasada da deneyim kazanmaya başlayın. İlk işiniz idealinizdeki iş olmayabilir. Genelde on sekiz ayda bir web endüstrisinde çalışanlar, işlerinde pozisyon değiştirdiklerinden, hayal ettiğiniz işi bir süre sonra bulabileceğinizi düşünün. Bilgisayar firmalarında çalışan uzman tanıdıklarınızdan size bu konuda yardımcı olmalarını isteyin çünkü referanslar işe alımda ciddi biçimde etkili olmaktadır.

Web endüstrisi konusunda yaygın bir dizi yanlış anlama vardır. Bunlar bilgisayar ve web üzerine çalışan kişilerin çalışma saatlerinden, aldıkları eğitime, matematik bilgilerinden sosyal ilişkilerine kadar uzanır. Bunların en yaygın olanlarından biri IT çalışanı arayan şirketlerin bu konuda birkaç yıllık tecrübesi olan adayları kabul ettikleri ve hiç tecrübeniz yoksa işe alınmanızın mümkün olmadığıdır. Tam tersine IT çalışanları için iş alanı fazla ve IT çalışanlarının sayıları az olduğundan şirketler minimum düzeydeki iş tecrübesini hatta sadece staj sertifikasını bile kabul edebiliyorlar.

Bir diğer yanlış anlama da IT çalışanı olmak için muhakkak bilgisayar mühendisliği ya da bilgisayar programcılığı konusunda yüksek lisans yapmış olma zorunluluğudur. Belli bir staj dönemi sonrası IT çalışanları arayan şirketler, çeşitli dallardan eğitim geçmişi ve iş deneyimi olan adayları işe alabiliyorlar. IT alanı analitik çözümleme, yaratıcılık ve kişilerarası iyi iletişim kurma gibi çeşitli becerileri gerektirdiğinden; iletişim gücü yüksek kişiler IT çalışanı olmakta zorlanmazlar.

“Web teknolojisi alanında bir iş sahibi olacaksanız, haftalık en az 60 saatlik bir çalışma temposu sizi bekliyor.” Bu yargıda yanlıştır; çünkü dünyanın dört bir yanında gıda endüstrisinden kozmetik alanına bir çok şirket, web teknolojisi alanındaki çalışanlarına değişen çalışma saatleri ve değişik fırsatlar sunmakta…

Yanlış olan bir diğer düşünce de IT alanındaki işlerin diğer çalışanlarla birlikte çalışma şansı olmaksızın; tüm gün bilgisayar başında geçtiğidir. Oysaki IT çalışanları çeşitli projelerde diğer çalışanlarla yoğun iletişim ve işbirliği içinde çalışırlar. IT eğitimi almış uzmanların iletişim becerileri çoğunlukla çok yüksektir ve bilgisayar başında tüm vaktini geçirip, insanlarla bilgisayar dili dışında hiçbir dilde iletişim kuramayan klişe sterotiplerden çok uzaktırlar.