sebzeHalsizlik ve konsantrasyon eksikliği, yazın hepimizi etkiliyor. Oysa ki doğru beslenerek yazı sağlıklı ve verimli geçirebiliriz. İşte yazın sık sık yaptığımız beslenme hataları ve bunlardan kaçınmanın yolları…
Sıcakların başlamasıyla birlikte iştahınız azalır, günlerin uzaması öğün düzeninizi etkiler ve böylece, siz de yaz boyunca yapılan beslenme hatalarını fark etmeden hayatınıza sokabilirsiniz. Oysa yaz mevsiminde sık yapılan beslenme hatalarından kaçınarak; hem ofiste hem de sosyal yaşantınızda başarılı ve sağlıklı bir yaşama daha kolay ulaşabilirsiniz. İşte yanlışlar ve bunları düzeltmek için yapabilecekleriniz…

 “İştahsızım, kahvaltı yapmayacağım”
En sık yapılan beslenme hatasıdır. Sıcaklıklara bağlı olarak azalan iştah, kahvaltı yapmanıza engel olabilir. 1–2 dilim peynir ve 1–2 dilim ekmek ve sebzelerle yapacağınız bir kahvaltı bile size zindelik kazandıracaktır. İştahı az olanlar süt veya yoğurtla tüketilebilen müslileri de deneyebilirler. İştahınız hiç yoksa en azından bir su bardağı süt için veya küçük bir avuç ceviz- kuru kayısı karışımını deneyin.

“Acilen incelmeliyim, onun için aç gezmeliyim”
Zayıflamak için aç kalmak yapılabilecek en tehlikeli beslenme hatasıdır. Vücudunuz, yaşamanızı en iyi şekilde sürdürebilmek için her şeye alışmaya programlıdır. Bu nedenle siz bedeninizi aç bıraktığınızda kısa bir zamanda açlığa alışacak, enerji harcamasını azaltacaktır. Besin tüketiminizi normale çıkardığınızda ise alınan enerjinin artması ile birlikte, bu enerjiyi yağ olarak depolamaya başlayacaktır. Acilen incelme düşüncesine saplanmadan sağlıklı zayıflamayı hedef almalı ve her ne olursa olsun kendinizi açlığa mahkûm etmemelisiniz.

“Öğle yemeği mi? Ben bir şeyler atıştırırım”
Günün geri kalanını yorgun ve halsiz geçirmek istiyorsanız tabii ki bir şeyler atıştırmayı deneyebilirsiniz. Fakat kendinizi enerjik ve mutlu hissetmek istiyorsanız sağlıklı bir öğle yemeği menüsüne yarım saatinizi ayırmanız gerekir.

“Çok sıcak… Meşrubatlar serinletir.”
Sıcak havalarda sürekli bir şeyler içme isteği duymanız gayet normal, çünkü bedeniniz hızla su kaybediyor. Fakat içtiğiniz içeceği doğru seçmeniz çok önemli. Eğer gün boyu asitli, şekerli ve kafeinli içecekler tüketirseniz vücudunuzdan su kaybını arttırdığınızı ve boş enerji kaynağı olan şekerden fazla miktarda enerji aldığınızı unutmamanız gerekir. İçecek için en sağlıklı tercihiniz sudur.

“Ara öğün mü? Ne gereği var?”
Bu sıcakta ara öğün mü yenir diyorsanız yanılıyorsunuz. Yazın günlerin uzaması ile birlikte akşam yemekleri oldukça geç vakitlere kayabilmektedir. Gün içerisinde 4 saatten uzun aç kalmanız ise metabolizma hızınızı yavaşlatacaktır. Bu nedenle küçük ve sağlıklı ara öğünlere hayır değil, merhaba demeyi deneyin.

“Bütün gün hiçbir şey yemedim, çok açım”
Bütün gün sıcaklar nedeniyle kendinizi açlığa mahkûm etmenizin sonucu akşam yemeğinde sınırsızca yemek yemeniz olacaktır. Ağır akşam yemekleri ve gece tatlı kaçamaklarının önüne geçebilmek için yapmanız gereken öğün atlamadan yaz boyunca da az ve sık beslenmektir. Günde 3 ana 3 ara öğün beslenmeye yaz sıcaklarında da ara vermeyin.

“Bir kadeh daha içsem ne olacak ki sanki”

Yaz gecelerinin vazgeçemediğiniz zevklerinden biri de alkollü içeceklerdir. Fakat 1–2 kadehi aşmamanızda sağlığınız açısından fayda var. Ayrıca aç karna alkol tüketmemeye ve alkol ile birlikte bol bol su içmeye özen gösterin. Ve alkol aldığınız  günün ertesinde spor veya yürüyüş yapın.

“Meyve, meyve ve daha çok meyve”

Meyve tüketim alışkanlığı sağlığınızı oldukça olumlu etkiler. Günde 3–5 porsiyon meyvenin beslenme düzeninizde yer alması çok sağlıklı bir alışkanlıktır. Meyve tüketmeye devam edin fakat meyvede aşırıya kaçıp ihtiyacınız olan diğer besinleri ihmal etmeyin.

“Karpuz diyeti yapıyorum”

Standart diyet aldatmacasına sakın düşmeyin. Yaz aylarında ince bir görüntüye sahip olmak için, metabolizmanızda kalıcı hasarlar yaratan şok diyetlerden ve standart diyet reçetelerini uygulamaktan kaçının. Bütün bunlar yerine yaşam boyu fit olmayı amaçlayın, sağlıklı beslenmeyi öğrenin ve uygulayın.

Kariyer Dergi Haziran 2008