Vazgeçilmez bir mimar olmak için tasarım gücü kadar piyasanın isteklerini farklı bir gözle görebilme yeteneği de gerekiyor. Piyasaya yeni giren ve fark yaratmak isteyen yeni mezunlar için deneyimli mimarların fikir birliğine vardığı bazı önerileri derledik.

Mimarlık, modernleşmeyle birlikte önemi giderek artan ve hala en çok tercih edilen meslek dalları arasında yer alıyor. Yeni mezun mimarlar için sektöre giriş öncesi süreç belirsizliklerle dolu olsa da, iyi bir başlangıç yapmanın ileride kişinin istediği türde projeler üretebilmesi açısından çok önemli olduğu ortada.

İşte yeni mezunlara deneyimli mimarlardan öneriler:

Vazgeçilmez olun

Pek çok sektörde olduğu gibi mimarlıkta da belli bir alanda uzmanlaşmak çok önemli. Tasarım ve teknik becerilerin en üst safhada olduğu bir uzmanlık dalı seçip orada uzmanlaşmak vazgeçilmez olmayı da beraberinde getiriyor. Bunun için seçilen alanda eğitimlere, seminerlere katılmak, gruplara üye olmak, alanın deneyimli mimarlarıyla iletişim kurmak şart.

Kılavuzunuzu bulun

İş dünyasında kişinin hayranlık duyduğu, ona yol gösteren ve ufkunu açan bir kılavuzu olması çok değerli. Yeni mezunun hayatında kendisine ilham veren, deneyimli bir mimarla iletişim halinde olması kişisel gelişimi ve olası riskleri görebilmesi açısından önem teşkil ediyor.

Yeteneği paylaşın

Kılavuzluğun çift taraflı olduğunu unutmamak gerekiyor. Kişi herhangi bir tasarım programında, teknik bir beceride ya da teorik bilgi noktasında diğer meslektaşlarından bir adım önde olabilir. Başkalarıyla bu konularda paylaşımda bulunmak, yetenek kaynaklarını paylaşmak kısacası bir başkasının kılavuzu olmak da kişiye çok şey katıyor.

mimar2

Network

Her iş dalında olduğu gibi yeni mezunun işe giriş öncesinde kişisel bir ilişkiler ağı oluşturması son derece önemli. Bu ağ akademisyenlerden deneyimli meslektaşlara, ilham veren kişilerden başarılı arkadaşlara kadar çeşitlilik gösterebilir.

Anın değerini bilin

Yeni mezun işe başlar başlamaz çok iyi projelerde yetkin kişilerle çalışarak hemen iyi bir pozisyona ulaşacağı düşüncesine saplanmamalı. Yapılan her projenin, her ufak çalışmanın kişiye çok şey kazandıracağını bilmek ve kariyer yolunda her anın tadını çıkarmak gerekiyor. Başarının çok çalışan kişiye geldiğini unutmamak önemli.

Cesur olun

Yeni mezunun karşısına çıkacak işleri deneyim olarak görüp ona katacaklarına odaklanması kadar, hiç istemediği durumlar için cesur olması ve sesini çıkartması da bir o kadar önemli. Kişinin ne istediğini daha iyi anlaması için içgüdülerine güvenerek kariyer yolunu çizmesi gerekiyor.

Konfor alanından çıkın

Yeni mezun konfor alanına saplanıp kalmamalı. Sadece iş sahibi olmak ve para kazanmak hayal edilen kariyer yolu için yeterli değil. Kişinin eksik kaldığı yönleri geliştirmesi, farklı yollara girmesi ve ne istediğini anlayıp ona ulaşabilmek için mümkün olduğunca farklı deneyimler edinmesi gerekiyor. Bunun için de konfor alanından çıkıp risk almak şart.

Başarısızlığı kabul edin

Hayat başarılar kadar başarısızlıklarla da dolu. Yeni mezunun başarısız olmaktan korkmaması, onun öğreteceklerine de kucak açması gerekiyor. Denememek, sadece başarılı olmaya odaklanmak, başarısız olduğunda sorumluluk almamak kişinin aynı yere saplanıp kalmasına, ilerlememesine neden oluyor.

ilanlara-basvur