Şirketimizin temel taşları, bugün de yönetim kurulu başkanlığı görevini üstlenmiş olan tahıl teknoloğu (Braunschweig, DMSB) ve işletmeci (Eskişehir Akademisi) Orhan Aydın tarafından 1974/1975 yıllarında atılmıştır. O yıllarda O. Aydın tarafından hazırlanan ve önerilen bir yatırım projesi etrafında birleşen beş ortak 1976 yılının ilk aylarında SAF YEM Anonim Şirketini kurarak Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışmalarına başlamıştır.
Kuruluştaki ana fikir, zorunlu olarak farklı mesleki bilgi birikimini gerektiren böyle bir sınai yatırımın ortaklarının da mesleğinde uzman kişilerden oluşmasıydı.
Böylece kurucular arasında hukuk, mimarlık, mühendislik, muhasebe ve finansman, işletmecilik, tahıl teknolojisi ve elektronik alanlarında uzmanlaşmış kişiler yer aldı. Sonuçta Av. Şahabettin Demirer, Yüksek Mimar Suat Sümer, Y. Mimar Mühendisi Necip Aydın, Muhasebeci Vedat Balpınar, Tahıl Teknoloğu Orhan Aydın ve Dr. Osman Fikret Oktay ortaklığı ile kurulan Safyem A.Ş., daha sonra bünyesine katılan işletmeci Cahit Kural, Fizik Mühendisi Murat Sümer (ODTÜ), Prof.Dr. Afife Leyla Gören (İTÜ, Otomasyon Kürsüsü), Y.Mimar Verda Aykut’la niteliğini daha da artırmıştır.
Kuruluş yıllarında her türlü zor koşulun aşılmasında önemli katkılarda bulunan Y.Müh. Mehmet Necip Aydın, Y.Mimar Suat Sümer ve Dr. Osman Oktay, Fizik Mühendisi Murat Sümer (2005) ne yazık ki, geçtiğimiz yıllarda vefat ederek aramızdan ayrılmışlardır.
Kendilerini saygıyla anıyoruz.
SAF YEM A.Ş. daha kuruluş aşamasında yaptığı çalışmalarla sektöründe öncü bir rol üstlenmiştir. Bu öncülük başlangıçta teknoloji uygulama ve proje araştırma alanlarında olmuştur. Bugün ise karma yem üretiminde yaptığı araştırma/geliştirme çalışmalarıyla misyonunu sürdürmektedir.
SAF YEM A.Ş.'nin teknoloji alanında gerçekleştirdiği "ilk" ler şöyle sıralanabilir :
-
Üretim akım şeması (diyagram teknolojisi) ile ilgili yapılan iki yıllık bilimsel araştırma sonucu geliştirilen teknoloji yalnız ülkemizde değil, yurt dışında da ilgi görerek sanayileşmenin beşiği İngiltere'de uygulamaya sokulmuştur . Daha 1976 yılında , şirketimizden izin alınarak İngiltere'nin kuzeyinde SAF YEM diyagram teknolojisi ile bir fabrika kurulmuştur .
-
Ülkemizde Karma yem formülasyonunda bilgisayar programı henüz kullanılmazken, şirketimiz 1980 yılında uzman kadrosuyla, kendi bilgisayar yazılımını gerçekleştirerek, ürün formüllerini bilgisayarla yapmaya başlamıştır.
-
Ülkemizde dozajlama ve tartım sistemlerinde elektronik ve bilgisayar otomasyonu uygulama aşamasında değilken, şirketimiz kendi geliştirdiği teknoloji ile ürettiği elektronik tartım makinalarıyla üretime geçmiştir .
-
Şirket bünyesinde yapılan teknoloji ve teknik araştırma/geliştirme çalışmaları sonucu ortaya çıkan bir makina fabrikası ile ileri teknoloji bürosu , daha sonra bağımsızlaşarak ve büyüyerek bugün Türkiye'nin en etkin otomasyon hizmeti veren SAF MAK ve EOC (Elektronik Otomasyon Cihazları) şirketlerinin doğmasına neden olmuştur.
-
İlk kez Üniversitenin TEKNOPARK bünyesinde yem bitkileri araştırma laboratuarı kuran yine SAF YEM A.Ş. olmuştur . Bu birimi daha da geliştirerek bir bitki ve yem maddeleri araştırma merkezine dönüştürülmesi planlanmıştır.
-
Şirketimiz üretimde kullanılan bilgisayara kendi laboratuar verilerini girerek, formül çalışmaları yapan az sayıda kuruluştan biridir.
-
Ayrıca Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi ile resmi protokolü bulunan Safyem A.Ş. bünyesinde kurulu olan ve başkanlığını U.Ü. Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme - Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. H. Melih YAVUZ'un Yürüttüğü Bilimsel Çalışma Gurubu ile yem ve hayvancılık Sektöründeki gelişmeleri yakından izlemekte ve birçok yeniliğede öncülük etmektedir.
-
Modern Üertim teknolojisi ve standart üretim kalitesi ile yetiştiricilerimizin hizmetinde olan SAFYEM A.Ş. Bilimsel Çalışma Grubu İle'de hem yetişricilerimize teknik hizmet sunmakta ve hayvancılıkla ilgili sorunlarına çözüm üretmektedir.
-
Şirketimiz "özel yemler" alanında araştırmalarını sürdürmektedir . Sonuçlar alındıkça müşterilerimize ve ilgililere duyurulacaktır . (Yarış atları ve ev hayvanları için)
-
Şirketimiz Yön.K.Başkanı Orhan Aydın , mesleki yayın konusunda gerekli katkıda bulunmak üzere "Beslenmede enerji kavramı" ve "Tahıl Kimyası" adlı iki ayrı kitabı tamamlamıştır. Yakında bu kitaplar sektörün ve bilim kuruluşlarının dikkatine sunulacaktır.