iş yazışmalarında

Emojiler son birkaç yıldır hayatımızda, ancak her yerdeler. Bütün yazışmalarda artık onları kullanıyoruz. Kökeni Japon çizgi romanlarına dayanan emojiler dijital iletişimde duyguları ve beden dilini ifade etmek için bolca kullanılıyor. Kişisel yazışmalarda onları her yere zaten bol bol serpiştiriyoruz. Peki ya iş yazışmalarında emoji kullanmanın etkileri neler? Araştırmacılara göre iş yazışmalarında emoji kullanımının bir sürü riski var.

Marka İlişkileri Stratejisti Andrea Lehr’e göre, emojilerin ifade ettiği duygular ya da beden dili çağrışımları evrensel değil. Yani sizin kullandığınız emojiyi karşı taraftaki insan çok farklı şekillerde yorumlayabilir. Örneğin çok komik bulduğunuz bir duruma karşı gülmekten ağlayan surat emojisi gönderdiniz. Karşıdaki insan sizinle aynı hislerde değilse sizin üzüntüden ağladığınıza kanaat getirebilir. Kırmızı yüzlü emoji bir kişiye “öfke” ifade edebilirken, başka bir kişi bunu “utanmış” olarak yorumlayabilir. Bu da karışıklığa neden olabilir ve iletişimi sekteye uğratabilir.

Başka bir akademik araştırmaya göreyse emojiler, onları kullanarak yazışan çalışanların daha az yetkin görünmesine yol açıyor. Farklı bir çalışmaya göre de üst düzey yöneticilerin yüzde 39’u iş yazışmalarının emoji içermesinin profesyonelce olmadığını düşünüyor. Yani emojilere yer vererek attığınız bir email kariyerinizi mahvedebilir.

Tabii tüm bunlara rağmen birçok çalışan iş yazışmalarında emoji kullanmaya devam ediyor. Ofis içi yazışmalarda emoji kullanıp kullanmamak elbette biraz da ofisin resmiyetiyle bağlantılı. Çok resmi bir ofiste yazışmalarda emojilerin yer alması sorun yaratabilir.

Ofis yarı resmi hatta rahat olarak tanımlanabilecek olsa bile emojileri çok iyi tanımadığın insanlarla yazışırken kullanmamakta fayda var. Patronunuza mesaj yazarken ve özellikle müşterilerle çalışırken de dikkatli olmalısın. Biriyle rahat bir iletişimin yoksa, potansiyel olarak onları uzaklaştırabilecek bir şeyden kaçınmak en iyisidir.

Eğer henüz tanışmadığınız yeni bir müşteriye iş e-postası oluşturuyorsanız, emojilerin kullanımından kaçınman en doğrusu olur. Elbette alıcı bir iş arkadaşınız ya da arada bir sohbet ilişkiniz olan bir müşterinizse istediğiniz kadar emoji kullanabilirsiniz.

Araştırmalara göre iş yazışmalarında emoji kullanımının etkileri 

İş yazışmalarında emoji kullanımına ilişkin en kapsamlı araştırmalardan biri de İsrail’deki Ben Gurion Üniversitesi’nde yapıldı. Bilim insanları, yaptıkları bir deneyle emojilerin (gülen surat) ofis içi yazışmalardaki etkisini inceledi.

Deney için 29 ülkeden 549 katılımcıya, birbirinin aynı olmakla beraber bir kısmı gülen surat emojisi içeren e-postalar okutuldu. Daha sonra okurlara e-posta’yı gönderen kişinin ne derece arkadaş canlısı ve işinde usta olduğunu düşündükleri soruldu.

Katılımcıların çoğu, ilk soruyla ilgili bir yorum yapamazken, emoji içeren metni gönderen kişinin işinde iyi olmayabileceği çıkarımında bulundu. Katılımcılardan e-postaya cevap vermeleri istendiğinde ise emoji içermeyen e-posta’yı okuyan katılımcıların cevaplarının daha detaylı olduğu görüldü.

Çalışmayı yapan ekibin başında yer alan Ella Glikson, sonuçlar göz önünde bulundurulduğunda çalışanların iş yazışmalarında emoji kullanmadan önce iki kere düşünmeleri gerektiğini söylüyor. Gerçek gülümsemenin aksine, gülen surat emojileri karşı tarafta arkadaş canlısı bir etki yaratmadığı gibi, bu kişinin işinin ehli olmadığı algısına neden oluyor.

Glikson’a göre şimdilik, diyebiliriz ki gülen surat, ancak muhatabınızı tanıyorsanız gerçek gülüşü ikame edebilir. İlk defa muhatap olunacak kişiler içinse, yaş ve cinsiyete bakılmaksızın gülen surattan uzak durmakta yarar var.