Uzun zamandır iş arıyorsunuz. Üniversiteden yeni mezun olmuş da değilsiniz ancak aradığınız işi bir türlü bulamıyorsunuz. Yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunun farkındasınız. Peki, yapılabilecek en azından ufak birkaç ayrıntı yok mu? 

İş aranılarak geçirilen dönemin zorlukları, yarattığı moral bozuklukları elbette birçok insan için aynı. Her şeyin üst üste geldiğini düşündüğünüz bu süreçte gördüğünüz her iş ilanına başvuruda bulunmak ve  telefonu yanından ayırmayarak mülakat daveti için aranmayı beklemek iş arayışı uzun süren birçok kişi tarafından yaşanıyor. Peki, uzun zamandır iş arıyorsunuz ancak neden bulamıyorsunuz? Bunun pek çok farklı nedeni olabilir, piyasa şartları, eğitim ve deneyim, sektörünüzün zorlukları…

Peki okuldan mezun olduğunuz halde uzun zamandır iş bulamıyorsanız neler yapabilirsiniz? İşte, aktif olarak iş aradığı halde iş bulamayanların dikkat etmesi gereken 7 önemli nokta:

CV’nizi güncellemekle işe başlayın 

Eğer uzun zamandır işsizseniz ve sık sık iş başvurusunda bulunduğunuz halde mülakat daveti almıyorsanız CV’nizi mutlaka gözden geçirin. CV’nizi sık sık güncellemeye özen gösterin ve her yeni yetkinliğinizi CV’nize eklemeyi ihmal etmeyin. Eğitiminizden yetkinliklerinize, tecrübelerinizden iletişim bilgilerinize dek tüm bilgilerinizi CV’nize doğru ve güncel yazdığınızdan emin olun.

Her ilana başvurmayın

İş arayışınızın uzun olması nedeniyle panik olarak her iş alanında başvuruda bulunmayın. Çünkü işverenler pozisyonla ilgisiz olduğunu düşündükleri adayları sürecin başında eleyecektir. Bu durum da sizin çok başvuru yaptığınız halde daha uzun süre iş aramanıza neden olabilir. Bu nedenle “İş başvurusu yapmak istediğiniz ilandaki aranılan özellikler ile sizin CV’niz örtüşüyor mu?” ayrıntısına mutlaka dikkat edin.

Maaş beklentinizi gözden geçirin 

Kariyeriniz için uygun olan, CV’nizde fark yaratacak ve deneyimlerinizi artıracak iş fırsatları için zaman zaman maaş beklentinizi gözden geçirin. Bu konuda yeni mezunların aynı iş karşılığında aldığı maaşları kısacası piyasa şartlarını öncelikli olarak inceleyin. Mezun olduğunuz bölümle ilgili iş tecrübeniz fazla değilken belki de yüksek maaş beklentisine girmiş olabileceğinizi unutmayın. Bu nedenle kariyer haritanızı çizerken size sunulan iş fırsatlarını derinlemesine değerlendirin ve seçimlerinizi buna göre yapın. Bu durum, çok az paraya çalışın anlamına gelmemekle birlikte uzun vadede şirketin size katacaklarını da aklınızdan çıkarmayın.

Gönüllü çalışmalarda bulunun

Eğer üniversiteden mezun olalı çok olduysa ancak halen deneyiminiz yoksa gönüllü çalışmalarla CV’nizi güçlendirebilirsiniz. Pek çok İnsan Kaynakları uzmanı, gönüllü çalışmalarda bulunmanın adayların hem vakitlerini anlamlı bir şekilde değerlendirdiği anlamına geldiğini hem sorumluluk almayı öğrettiğini hem de gönüllü çalışmanın kişisel marka algısını geliştirdiğini  belirtiyor.

 YUKSELMEK3333

Ön yazınıza özen gösterin

“Bu iş ilanı tam da bana göre” dediğiniz ve iş başvurusu yapmak istediğiniz ilanlarda ön yazı yazmayı alışkanlık haline getirin ve başvuracağınız firmaya özel ön yazı yazın. Ön yazınızı oluştururken o pozisyona neden uygun olduğunuzu, neden sizi almaları gerektiğini düzgün ifadelerle belirtin.

Yeni şeyler öğrenmeye devam edin

İşsiz olmanın getirdiği yılgınlıkla zamanınızın boşa akıp geçmesine izin vermeyin. Çalışmak istediğiniz alana ait iş ilanlarında adaylarda hangi özellikler aranıyor? Hangi kriterler ağır basıyor? Buna dikkat ederek CV’nizde eksik gördüğünüz alanları doldurmaya ve kendinizi sürekli olarak geliştirmeye dikkat edin. Boş vaktinizi düzgün değerlendirerek eksikliğini hissettiğiniz alanları, kurslarla ve sertifika programlarıyla tamamlayın.

İş alanındaki çevrenizi geliştirin

Aynı mesleğe sahip olduğunuz ya da bulunmak istediğiniz sektörlerdeki insanlarla daha çok iletişime geçin. Bugünün deyimiyle “Network’ünüzü genişletin” ve  bu durumun yalnızca sosyal hayatınızı değil kariyerinize de etki edebileceğinizi unutmayın. İlerlemek istediğiniz alandaki insanların bulunduğu seminerleri, konferansları, topluluk etkinliklerini kaçırmayın.