O büyük gün geldi çattı ve çok istediğin pozisyon için mülakata davet edildin.  Görüşmeye giderken giyeceğin giysilerini ütüledin, saçlarını taradın, tıraşını oldun ya da makyajını yaptın. Son olarak unutmadan portfolyonu da yanına aldın. Peki, sence her şey tamam mı?

Sen mülakat öncesi tüm hazırlıklıkları yaptığını düşünebilirsin. Peki ya zihnin mülakata hazır mı? Muhtemelen zihninde mülakatın kritik soruları için bir klasör, İK uzmanlarına soracağın sorular için bir klasör, başarı örneklerin içinse başka bir klasör yarattın. Görüşme esnasında başarılı olmak için kendini ne kadar iyi hazırlarsan hazırla, mülakata girmeden birkaç saat önce endişelenmeye başlayabilirsin. Böyle bir durumda; sinirlerini kontrol etmeli, rahat görünmeye çalışmalı, güvenli ve dik durmalısın.

Son dakika kaygılarının, uzun süredir beklediğin iş fırsatını kaçırmasına izin vermemelisin. Görüşmeye girmeden bir saat önce sakin hissetmek için aşağıdaki önerilerimize göz atabilirsin.

Sesini kontrol et

Karşındaki kişiye kendini tanıtırken çatlak ve kısık bir ses tonuyla konuşmak güvenini anında yerle bir edebilir. Zayıf, daha yeni uyanmış gibi bir ses tonuyla konuşmamaya dikkat et. Impact Interview CEO’su Lewis Lin, mülakatı özellikle telefonla yapacak kişilere önce seslerini kontrol etmelerini öneriyor. Görüşmeye başlamadan önce, seçmelere giden bir aktris ya da aktör gibi net ve güçlü bir ses tonunun yakalanması gerektiğini söylüyor.

Güçlü görün

Harvard Business School profesörü Amy Cuddy’nin araştırmalarına göre, o an stres altında olsa bile güçlü bir tavır takınmak insanların rahatlamasını sağlıyor. Güçlü görünmenin iş görüşmelerinden önce daha iyi hissetmek adına yapılacak en iyi şeylerden biri olduğuna değiniyor ve “Kollarınızı gökyüzüne doğru kaldırın, tavana bakın ve gülümseyin. Rahatlığınızı geri kazanmanız için bu muhteşem bir hareket” diyor.

Olumlu düşün

Güçlü göründükten sonra bunu yapmak o kadar da zor olmayacak. Lin, mülakat öncesinde adayların kendilerine tonlarca baskı uyguladığını belirtiyor. “Ya bu mülakatı mahvedersem ve işe kabul edilmezsem?” “Bu işe giremezsem altı ay daha görüşmeye çağrılmayacağım ve kiralarımı da ödeyemeyeceğim” gibi olumsuz düşünceler davranışları da etkiliyor. Kişinin kafasının içinde dönen bu düşünceler, görüşme öncesi motivasyonu oldukça düşürüyor. Uzmanlar, bunun yerine iş için ne kadar istekli olunduğunun düşünülmesini öneriyor. Bu noktada şunları tekrar etmek iyi olabilir: “Ben bu iş için mükemmel bir adayım. Ben bu iş için mükemmel bir adayım. Ben bu iş için mükemmel bir adayım.”

Sosyal medya araştırmaları yap

Görüşme yapacağın İK uzmanını ya da yöneticiyi sosyal medyada araştırman, hangi konularda ne paylaşımlar yaptığını görmen onun hakkında bilgi sahibi olmanı sağlar. Karşına nasıl birinin çıkacağını önceden bilmen görüşmede de daha rahat bir iletişim kurmanı sağlar. Lin, “İyi bir kimya oluşturmanın, görüşmeciyle aradaki o uyumu yakalamanın en iyi yolu konuşulan konuları karşınızdakiyle ilişkilendirmektir” diyor.

Endişelerini yatıştır

Lin, endişenin birçok mülakatı gerçekten berbat edebileceğini de vurguluyor. Bu nedenle olumsuz bir deneyim yaşamamak adına önlem almakta fayda var. Mülakat saatinden önce seni rahatlatacak alışkanlıkların neyse bunları yap. Eğer giyinmeden önce zamanın varsa egzersiz yapabilir ya da sevdiğin bir filmden birkaç sahne izleyebilirsin. Bunun yanı sıra müzik dinlemek de odaklanmana fayda sağlayabilir. Bunları yapamam diyorsan; derin nefes alıp vermen bile endişenin yatışmasına yardım edecektir. Şimdi derin bir nefes al, gülümse ve işe koyul…