Ambalaj Mühendisliği Bölümü

Ambalaj Tasarımı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Ambalaj Tasarımı Bölümünde eğitim gören öğrenciler 2 yıllık ön lisans eğitim süreleri boyunca teorik ve uygulamalı bölüm dersleri alırlar. Ambalaj Tasarımı Bölümü dersleri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Bilgisayar ve Bilgisayar Destekli Tasarım Programları
  • Teknik Resim
  • Ambalaj Tasarım Tarihi
  • Yazı ve Tipografi
  • Sanat Tarihi
  • Ambalajda Üretim Teknolojileri
  • Baskı Teknikleri
  • Ambalaj Tasarım İlkeleri 
  • Ambalajda Kurum ve Marka Kimliği 
  • Ambalajda Geri Dönüşüm ve Ekoloji
  • Ambalaj Grafiği Tasarımı
  • Malzeme ve Üretim Teknolojileri 

Ambalaj Tasarımı Mezunu Ne İş Yapar?

Bölümden mezun olan öğrenciler ambalaj sektörlerindeki devlet kurumları ve özel kurumlarda çalışabilirler. Sektörde yer alan kurumların ihtiyaçları doğrultusunda kuruma uygun tasarımı yapılacak ambalajın malzemelerini belirlemek, ambalajın tasarımını yapmak ve firmaya sunmak Ambalaj Tasarımı Bölümü ne iş yapar sorusunun yanıtıdır. Bölümden mezun olan kişiler ambalaj sektöründe faaliyet gösteren firmalarda ambalaja yönelik konsept tasarımı ve grafik tasarımı işlemlerini yaparlar. 

Ambalaj tasarımında yer alan tüm grafik tasarım işleri ile logo, düzen, illüstrasyon ve tipografi gibi tüm tasarım işlemlerinin yürütülmesi ve kontrolünden sorumludurlar. Ambalaj tasarımcıları markalama ve şablon tasarımını firmanın vizyonuna uygun olarak yaparak firmaya sunarlar. Ambalaja yönelik gerekli tasarım yapıldıktan sonra firmaya sunularak tasarımın basımına yönelik işlemleri de başlatırlar.

Ambalaj Tasarımı Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Bölümden mezun olan öğrenciler çeşitli alanlarda iş bulma imkanına sahiptirler. Bölümü bitiren öğrenciler reklam ajansları, tanıtım atölyeleri, endüstri kuruluşları, ticaret ve devlet kuruluşları gibi çeşitli kurumlarda iş imkanına sahiptirler. Bölümden mezun olan ve ambalaj tasarımcısı olarak çalışmak isteyenler birçok farklı alanda tasarım üzerine çalışabilirler. Ambalaj Tasarımı Bölümü maaşları çalışılan şirkete ve kişinin yetkinliklerine göre değişiklik göstermektedir. Bölümden mezun olanlar ambalaj tasarımcısı olmalarının yanı sıra tasarım elemanı olarak çeşitli kurumlarda çalışabilirler. Alanda çalışmak isteyen kişiler Kariyer.net üzerinden ilgili iş ilanlarına ulaşabilirler.

Ambalaj mühendisliği çalışma alanları arasında ambalaj tasarım firmaları öne çıkar. Firmalarda, çeşitli müşteriler için ambalaj projeleri üzerinde çalışarak, ürünlerin görsel kimliğini oluştururlar. Müşteri gereksinimlerini analiz eder, marka stratejilerine uygun tasarımlar geliştirir ve üretim sürecini yönetirler.

Reklam ajansları, marka danışmanlık firmaları ve perakende şirketleri de ambalaj tasarımı mezunlarına iş imkanı sunar. İlgili kuruluşlarda, marka kimliğini yansıtan ambalajlar oluşturarak, ürünlerin pazarlanmasına ve tüketicilere ulaşmasına yardımcı olurlar. Ambalaj trendlerini takip ederek ve rekabetçi analizler yaparak müşterilere stratejik danışmanlık sağlarlar.

Ambalaj tasarımı mezunları ambalaj üreticileri ve tedarikçilerinde de iş bulabilirler. İstenen pozisyonlarda, ambalaj malzemelerinin seçimi, tasarımı ve üretimiyle ilgili görevleri üstlenirler. Yeni ambalaj teknolojilerini araştırır, ürün geliştirme süreçlerine katılır ve kalite kontrol işlemlerini yönetirler.

Ambalaj Tasarımı Bölümü Nedir?

Ambalaj Tasarımı Bölümü bir ön lisans programıdır. Ambalaj tasarımı grafik tasarım alanı içerisinde yer alan bir uzmanlık alanı olarak değerlendirilir. Bölüm; öğrencilerin malzeme ve tasarım, baskı teknikleri ile ilgili gerekli bilgileri almalarını sağlayarak öğrencilerin alanda istihdam edilmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Bununla birlikte ürünlerin korunması, saklanması ve zarar görmemesi için çeşitli çalışmalar yapılarak öğrencilerin alanda detaylı bilgiye sahip olmaları sağlanır. Ambalaj sektöründeki çalışan ihtiyacını karşılamak bölümün temel hedefleri arasındadır. Ürünlerin korunması ve saklanmasını sağlayacak ambalaj üretiminin sektörde yer alan firmaların istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanması, tasarımı yapabilecek kişilerin belli bir eğitimden geçmesinin sağlanması Ambalaj Tasarımı Bölümü nedir sorusuna verilecek en temel yanıttır.

Bölümde öğrencilere, çevre dostu ve sürdürülebilir ambalaj tasarımı ilkeleri de öğretilir. Geri dönüştürülebilir malzemelerin kullanımından atık miktarının çevresel etkilerinin minimize edilmesine kadar birçok konu yer alır.  Öğrenciler gelecekteki ambalaj tasarımlarında çevresel sürdürülebilirliği göz önünde bulundurma becerisi kazanırlar.

Ambalaj Tasarımı Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Bölümün eğitim süresi 4 ders dönemi yani 2 yıldır. Ambalaj Tasarımı Bölümü taban puanları üniversite sınavına girilen yıla göre değişiklik gösterir. Öğrencilerin bölüme yerleştikten sonraki 2 yıllık eğitim süresi boyunca mezun olabilmeleri için 120 AKTS’yi başarılı bir şekilde tamamlamaları ve üniversitenin belirttiği mezuniyet koşullarını karşılamaları gerekir. 2 yıllık eğitimlerini başarı ile tamamlayan öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavı'ndan yeterli puanı almaları sonrasında uygun bölümlere geçerek eğitimlerini 4 yıla tamamlayabilirler. Ambalaj mühendisliği yatay geçiş de mümkündür. 

İlk yıllarda, öğrenciler temel sanat dersleri alırlar ve görsel sanatlar, renk teorisi, çizim ve illüstrasyon gibi konuları öğrenirler. Genel bir tasarım anlayışı kazanmak için endüstriyel tasarım ve grafik tasarım gibi dersler de alabilirler. Ambalaj mühendisliği çift anadal bölümleri içerisinde de ilgili derslerle karşılaşmak mümkündür.

Eğitimin ilerleyen yıllarında, öğrenciler ambalaj tasarımına odaklanan daha spesifik dersler alırlar. Dersler içerisinde ambalaj malzemeleri, ambalaj teknolojisi, marka yönetimi ve pazarlama stratejileri gibi konuları öğrenirler. Bilgisayar destekli tasarım (CAD) yazılımlarıyla çalışarak, pratik tasarım becerilerini geliştirirler.

Ambalaj Tasarımı Bölümü, staj veya stajyerlik programlarını da içerir. Staj programları, öğrencilere gerçek dünya deneyimi kazandırır ve endüstride çalışma fırsatı sunar. Ambalaj mühendisliği staj yerleri arasında tasarım stüdyoları ve ambalaj firmaları bulunur.

Eğitim sürecinin sonunda, öğrenciler bir bitirme projesi veya portföy hazırlarlar. Hazırlanan proje veya portföy, öğrencinin tasarım yeteneklerini ve yaratıcılığını sergilemesine olanak tanır ve mezuniyet sonrası iş arama sürecinde önemli bir rol oynar. Dilerlerse ambalaj mühendisliği yüksek lisans imkanı da bulunur.

Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!