Azerbaycan Dili Öğretmenliği Bölümü

Azerbaycan Dili Öğretmenliği Bölümü Nedir?

Azerbaycan Dili Öğretmenliği, Azerbaycan sınırları içerisinde konuşulmakta olan dilin kökeni, kültürü ve bu dilde yazılmış eserlerin araştırılması üzerine çalışmalar gerçekleştirecek kişilerin yetiştirilmesini amaçlayan akademik bir disiplindir.

Bölümde okurken başarılı olabilmek için Azerbaycan dil ve kültürüne ilginin olmasının yanı sıra ezberinin kuvvetli olması da senin için bir artıdır. Araştırmaya meraklı, düzenli ders çalışan bir yapıda olman dersleri daha kolay geçebilmene yardımcı olur.

Azerbaycan Dili Öğretmenliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Azerbaycan Dili Öğretmenliği, üniversitede Filoloji Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür.

Azerbaycan Dili Öğretmenliği Bölümü yalnızca Sözel puan türüne göre öğrenci kabul eden bir bölüm olmakla birlikte 2019-2020 eğitim yılı YÖK verilerine göre Azerbaycanda yer alan Bakü Devlet Üniversitesi kapsamında faaliyet gösteren bir bölümdür.

Bölüm sözel puanı ile öğrenci alımı yaptığı için Azerbaycan Dili Öğretmenliği okumak istersen TYT sınavına ek olarak sözel alan sınavına da girmen gerekir. Azerbaycan’ın Bakü şehrindeki Bakü Devlet Üniversitesinde yer alan bölüme giriş için puanlar yıllara göre değişiklik gösterir. 

Azerbaycan Dili Öğretmenliği bölümünde okumak için ihtiyaç duyduğun taban puanı ve başarı sıralaması her yıl değiştiği için standart bir puan ya da sıralama mevcut değildir. Bölümü kazanmak için kontenjan sayısı önemli olduğundan bölümde okumak istiyorsan sadece başarı sıralaması ve taban puanını dikkate almamalısın. Bölüm için üniversite ilk yıl 20 kontenjan açarken daha sonraki yıllarda bu sayı 10’a düşmüştür.  

Azerbaycan Dili Öğretmenliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Üniversitede bu bölüm üzerine eğitim almayı amaçlayan ve tercih listelerinde bu bölüme yer vermeyi amaçlayan aday öğrenciler;

  • Azerbaycan Dili Morfolojik ve Aktüel Meseleleri,
  • Azerbaycan Dili Tarihi,
  • Muasır Türk Dilleri,
  • Güney Azerbaycan Edebiyatı,
  • Ortaçağ ve İntibah Dönemi Edebiyatı,
  • 20. Yüzyıl Azerbaycan Edebiyatı,
  • Klasik Azerbaycan Edebiyatında Yer Alan Problemler,
  • Azerbaycan Dili Yapısı,
  • Ortaçağ Türk Yazıtları,
  • Türk Mitolojisi,
  • Rus Edebiyatı ve Eserleri,
  • Azerbaycan Dili Sentaksı,
  • Kadim Türk Abideleri,
  • Felsefe

Ve daha birçok dersten 8 yarıyıllık eğitim süreleri boyunca sorumlu olacaklardır. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Azerbaycan Dili Öğretmenliği Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar. Mezunlar “Azerbaycan Dili Öğretmeni” unvanı kazanırlar.

Bölümden mezun olman için dersleri geçmenin yanı sıra staj yapman da gerekebilir. Okul sana staj şartı koyarsa Azerbaycan Dili Öğretmenliği bölümü staj yerleri arasında yer alan eğitim kurumları, yayınevleri, turizm şirketleri gibi yerlerde stajını tamamlayıp mezun olabilirsin. 

Azerbaycan Dili Öğretmenliği bölümü 4 yıllık bir lisans bölümü olduğu için DGS’na girmene gerek yoktur. Okuduğun bölüm kariyer planına uymuyorsa ya da bölümü okurken sana uygun olmadığını düşünürsen yatay geçiş sınavına girebilirsin. Azerbaycan Dili Öğretmenliği bölümü yatay geçiş bölümleri arasında yer alan, bölümle ders programı uyumlu bölümleri tercih edebilirsin.   

Azerbaycan Dili Öğretmenliği bölümü çift anadal bölümleri olmadığı için bölümde okurken çift anadal ya da yan dal programlarından yararlanamazsın. 

Bölümden mezun olduktan sonra kamu ve özel sektördeki eğitim kurumlarında çalışabilir, yayınevi ya da turizm şirketlerinde iş bulabilirsin. Fakat sektörde çalışmak yerine okulda kalmak da bölüm mezunlarının tercih ettiği bir durumdur. Sen de okulda kalıp akademisyen ya da araştırma görevlisi olabilirsin. Bunun için tezli yüksek lisans yapman yeterlidir.  

Azerbaycan Dili Öğretmenliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Azerbaycan dili öğretmenliği unvanına sahip mezunlar, Azerice dil bilgisi ve Azerice yazılmış eserler, Azerbaycan kültürü üzerine çalışmalar gerçekleştirerek araştırmaları sonucu elde etmiş olduğu verileri ve hakimi olduğu dil bilgisi ile kitleleri bilgilendirmekle yükümlüdür.

Bölümden mezun olunca Kültür ve Turizm Bakanlığında, araştırma merkezlerinde iş bulabileceğin gibi Azerbaycan Dili Öğretmenliği bölümü yüksek lisans derecisini bitirerek üniversitede akademisyen olarak kalabilirsin. 

Hem kamu hem de özel sektörde çalışabilir, özel ders ya da tercüman hizmeti vererek kendi işini de kurabilirsin.

Azerbaycan Dili Öğretmenliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Azerbaycan dili öğretmenleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda, Türk Cumhuriyetleri dil araştırma merkezlerinde, turizm şirketlerinde, yayınevlerinde, televizyon kanallarında ve eğitim kurumlarında çalışma fırsatları bulabilirler.

Tüm bu iş imkanlarından devlet kurum ve kuruluşlarında yer alabilmek için mezunların Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edeceği puan belirleyici olur. 

Azerbaycan Dili Öğretmenliği bölümü çalışma alanları son derece geniş olduğu için sana farklı sektörlerde kariyer yapma imkanı verir. Hem kamu hem de özel sektörde iş bulabileceğin bölümden mezun olduktan sonra istersen kendi işini de kurabilirsin. 

Bölüm öğretmenlik diploması verdiği için mezunlar çoğunlukla kamu ve özel sektördeki eğitim kurumlarına yönelir. Fakat eğitim sektöründe çalışmak istemezsen televizyon kanalları, turizm şirketleri, tercüme büroları ve yayınevleri sana çalışma imkanı sağlayabilir. 

Bölümden mezun olduktan sonra alacağın maaş çalışacağın sektöre göre değişir. Bölüm hem kamu hem de özel sektörde iş fırsatı sunduğu için mezun olunca her iki sektörde de rahatlıkla iş bulabilirsin. Sen de bu alanda kariyer planlıyorsan Kariyer.net sitesine giderek iş ilanlarını inceleyebilirsin. Sitede filtreleme özelliği olduğu için yaşadığın şehir ya da yakın illerdeki iş ilanlarını seçip sana en uygun ilana başvuru yapabilirsin. 

Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!