Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması Bölümü

Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması Bölümü Nedir?

Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması, ticari amaçlı üretimi gerçekleştirilmekte olan, ürünlerinden ya da dekoratif amaçlı bizzat kendisinden yararlanılması amaçlanan bitkilerin verimli bir şekilde üretiminin ve takibinin gerçekleştirilmesi adına çalışmalar gerçekleştiren akademik bir disiplindir. Bu disiplin, tarım sektöründe önemli bir yere sahip olan bitki yetiştirme, bakımı, hasat ve pazarlama süreçlerinde çalışabilecek profesyoneller yetiştirmeyi hedefler. Bu bölümde eğitim görenler, çeşitli bahçe bitkilerinin yetiştirilmesi ve yönetimi özelinde bilgi sahibi olurlar. 

Bahçe bitkileri ve üretimi pazarlaması bölümü, genellikle tarım bilimleri, bitki fizyolojisi, toprak bilimi, sulama teknikleri, gübreleme, hasat yöntemleri, işletme ve pazarlama gibi dersleri içerir. Öğrenciler eğitim sürecinde botanik, genetik, bitki hastalıkları ve zararlıları gibi bitki bilimlerinin temellerini de öğrenirler. Bu sayede kısa süre içinde bahçe bitkileri üretimi ve pazarlaması staj yerlerinde görev alma şansını elde edebilirler. Bu stajlar, alana dair elde edilen bilgilerin pratiğe dönüştürülebilmesi için son derece önemli bir yere sahiptir.

Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Bahçe bitkileri üretimi ve pazarlaması, üniversitede Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması Bölümü yalnızca Sayısal puan türüne göre öğrenci kabul eder ve ilgili alan 2019-2020 eğitim yılı YÖK verilerine göre yalnızca tek bir üniversitede bulunur. Bu alanda eğitim veren programlar genellikle ziraat fakültelerine bağlı olarak sunulur ve lisans düzeyinde tamamlanır. Eğitimine farklı bir alanda devam etmek isteyen adaylar bahçe bitkileri üretimi ve pazarlaması yatay geçiş bölümlerini tercih edebilir.

Program süresince; bitki yetiştiriciliği, toprak verimliliği, sulama teknikleri, hastalık ve zararlılarla mücadele, bitki besleme, tohumculuk, fidancılık, sera teknolojileri, pazarlama stratejileri gibi alanlarda kapsamlı bilgi verilir. Pratik uygulamalar, laboratuvar çalışmaları ve stajlar da meslek erbaplarının yetiştirilmesi adına son derece önemli bir yere sahiptir. Öğrenciler, üretim alanlarında, fidanlık işletmelerinde, sera ve açık tarla koşullarında deneyim kazanırlar. Tüm bunların yanı sıra kendilerini pazarlama ve satış üzerine geliştirme fırsatı da elde edebilirler..

Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bahçe bitkileri üretimi ve pazarlaması çift anadal bölümlerinde okumak isteyen ve tercih listelerinde yer verecek olan aday öğrenciler;

  • Bitkilerin Değerlendirilmesi,
  • Bitki Üretimi,
  • Bitki Fizyolojisi,
  • Zararlılarla Mücadele,
  • Sulama Sistemleri,
  • Gübreleme,
  • İşletmecilik,
  • Genel Biyoloji,
  • Mikrobiyoloji,
  • Bahçe Bitkileri Pazarlama Teknikleri,
  • Yönetim ve Organizasyon,
  • Genetik,
  • Genel Ekonomi,
  • Sosyoloji

Ve daha birçok dersten 8 yarıyıllık eğitim süresi boyunca sorumlu olurlar. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan ve bahçe bitkileri üretimi ve pazarlaması DGS geçiş bölümlerini değerlendirmek isteyenler “Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar.

Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Bahçe bitkileri üretimi ve pazarlaması bölümünden mezun olan adaylar, bitkilerin yetiştirilmesinden pazarlanmasına dek her türlü süreçte yer alarak bitkilerden maksimum verimi elde edecek çalışmaları gerçekleştirirler. Bölüm mezunları, bitki yetiştiriciliği, ticareti ve pazarlamasıyla ilgili geniş bir yelpazede çeşitli iş olanaklarına sahiptirler. Bu alanda diploma sahibi olan bireyler, bitkisel üretim sektöründe önemli roller üstlenirler ve tarımsal işletmelerde, üretim firmalarında, pazarlama şirketlerinde ve kamu kuruluşlarında çalışabilirler. Bahçe bitkileri üretimi ve pazarlaması çalışma alanları genel olarak şu şekilde listelenebilir:

  • Bahçe bitkileri üretimi ve pazarlaması mezunları, tarımsal işletmelerde üretim yöneticisi veya tarım danışmanı olarak çalışabilirler. Bitkisel üretim süreçlerini yöneterek, tarımsal ürünlerin verimliliğini artırmak, hastalık ve zararlılarla mücadele etmek gibi görevleri üstlenirler.
  • Tohumculuk firmalarında da çalışabilirler. Yeni bitki çeşitlerinin geliştirilmesi, tohum üretimi ve satışı konularında görev alabilir, tarım sektörüne yenilikçi çözümler sunabilirler.
  • Bahçe bitkileri üretimi ve pazarlaması mezunları, fidancılık sektöründe de iş bulabilirler. Fidan üretimi, fidan satışı ve peyzaj projelerinde kullanılmak üzere bitki tedariki gibi faaliyetlerde bulunarak, peyzaj sektörüne hizmet ederler.
  • Pazarlama alanında da kariyer fırsatları mevcuttur. Tarımsal ürünlerin pazarlanması, tüketici taleplerinin belirlenmesi ve çeşitli stratejilerin geliştirilmesi gibi konularda çalışabilirler. Bu şekilde tarım sektöründeki işletmelerin rekabet gücünü artırmaya katkıda bulunabilirler.

Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Bahçe bitkileri üretimi ve pazarlaması konusunda gerekli bilgiyi edinmiş olan mezunlar için kariyer seçenekleri oldukça fazladır. Mezunlar, birçok tarıma dayalı üretim gerçekleştiren kurum ve kuruluşta yer alabilirler. Seralarda, meyve bahçelerinde, bağcılık işletmelerinde, fidanlıklarda birbirinden farklı unvanlarla çalışma imkanlarına sahiplerdir.

Tüm bunların haricinde bahçe bitkileri yalnızca ürünlerinden yararlanmak amacı ile üretilmez, bu da peyzaj alanında mezunların rol alabileceği anlamı taşır. Yine tüm bunlara ek olarak mezunlar eğitmen olarak çeşitli kamu ve özel kuruluşlarda bitkisel üretim uzmanlığı ünvanı ile yer alabilirler.

Mezunların devlet kurum ve kuruluşlarında var olan iş imkanlarından faydalanabilmeleri için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan yeterli puanı elde etmesi beklenir. İlgili alanda çalışmak ve kendini geliştirmek istiyorsan güncel iş ilanlarına Kariyer.net üzerinden ulaşabilirsin. Kariyer.net’i ziyaret ederek hem güncel ilanları inceleyebilir hem de staj yerleri hakkında bilgi sahibi olabilirsin. Senin için uygun olduğunu düşündüğün iş ya da staj yerini bulduktan sonra başvuru işlemlerini tamamlayabilirsin.