Basım Teknolojileri Bölümü

Basım Teknolojileri Bölümü Nedir ?

Basım Teknolojileri, üniversitelerin iki yıllık ön lisans bölümleri arasında yer alır. Basım Teknolojileri nedir sorusu ise tercih dönemindeki üniversite öğrencisi adaylarının merak ettiği konulardan biridir. Basım Teknolojileri Bölümü kitap, gazete, dergi ve benzeri yayın araçlarının ilk aşamasından son aşamasına kadar geçirdiği sürece yönelik bilgi vermeyi amaçlar. Meslek yüksekokullarında bulunan bir eğitim programıdır. Sözlü ve yazılı basının teorik ve uygulamalı olarak eğitiminin verildiği bu programın amacı, basım ve yayın sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda teknik bilgi birikimine sahip, alanında uzman bireyler yetiştirmektir. Program, teorik bilgi kadar uygulamalı eğitime de yer vererek teknolojik gelişme ve güncel uygulamalardan haberdar; baskı öncesi, baskı ve baskı sonrası gibi departmanlarda görev alabilecek donanıma sahip teknik elemanlar yetiştirmektedir. Basım Teknolojileri taban puanları her dönem değişiklik göstermektedir. Basım Teknolojileri (2 yıllık taban puanları) her yıl değişmektedir.

Basım Teknolojileri Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Basım Teknolojileri Bölümü, ön lisans programı olduğu için eğitim süresi iki yıldır. Programın iki yıllık eğitim süresi, iki güz ve iki bahar dönemi olmak üzere dört döneme ayrılmaktadır.

Basım Teknolojileri Bölümü Dersleri Nelerdir?

Basım Teknolojileri dersleri, eğitim süresi içerisinde yer alan bahar ve güz dönemlerine bölünmektedir. Her dönemin dersi o dönem içerisinde başlayıp bitebileceği gibi bir sonraki dönemde devamı da görülebilmektedir. Lisans veya ön lisans eğitim programlarında her öğrencinin alması gereken zorunlu dersler bulunur. Ortak zorunlu ders olarak adlandırılan bu dersler; Türk Dili, Yabancı Dil, Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi dersleridir. Genel olarak hem lisans hem de ön lisans programı öğrencilerine zorunlu olarak verilen bu derslerin dışında, ön lisans programı tercih eden öğrencilere zorunlu olarak verilmesi gereken farklı dersler de olabilir. Basım Teknolojileri bölümünde verilen derslerden bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Basım ve Yayıncılığa Giriş
  • Mesleki Matematik
  • Temel Grafik Tasarım
  • Temel Fotografi
  • Görüntü İşleme Teknikleri
  • Basım İşletmeciliği
  • Ofset Baskı Teknikleri
  • Reprodüksiyon ve Renk Bilgisi
  • Bilgisayar Destekli Sayfa Tasarımı
  • Bilgisayar Destekli Grafik Tasarımı
  • Dijital Baskı
  • Ciltleme Teknikleri
  • Yazı ve Tipografi
  • Montaj Teknikleri
  • Karton Ambalaj Tasarımı
  • Karton Ambalaj Üretimi

Genel olarak sıralanan bu dersler, tercih edilecek üniversiteye göre hem adlandırma hem de içerik olarak değişiklik gösterebilir. Bunun yanı sıra Basım Teknolojileri eğitimi boyunca her üniversitede değişiklik gösterebilecek seçmeli dersler de mevcuttur.

Basım Teknolojileri Mezunu Ne İş Yapar?

Üniversite tercih sürecinde olan bireylerin Basım Teknolojileri ile ilgili bir diğer merak ettikleri konu ise Basım Teknolojileri mezunu ne iş yapar sorusunun cevabıdır. Basım Teknolojileri mezunu olacak olan bir birey, basım ve yayım sürecindeki birçok alanda görev alabilme yetisine sahiptir. Bunlardan bazıları editörlük, sosyal medya yöneticiliği, haber yayıncılığı, dergi ve gazete baskıcılığı, reklamcılık, grafik ve ambalaj tasarımcılığı şeklinde belirtilebilir. Basım Teknolojileri ön lisans programından mezun olan bir bireyin görev alabileceği bu alanlar dışında çalışabileceği kurum ve kuruluşlar arasında grafik tasarım şirketleri, yerel ve ulusal gazeteler, yayınevleri, dergi ve gazete yayıncılığı yapan şirketler, basım süreci için gerekli ham madde üreten şirket veya fabrikalar ile sosyal medya ajansları yer alır.

Basım Teknolojileri Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Basım Teknolojileri iş imkanları arasında pek çok seçenek yer almaktadır. Basım Teknolojileri Bölümü mezunları için iş olanaklarına ve Basım Teknolojileri maaş aralıklarına Kariyer.net aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Ayrıca yayın koordinatörü iş ilanları, basın halkla ilişkiler müdürü iş ilanları gibi kariyer seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz. Kariyer.net'in filtreleme özelliği sayesinde iş ilanlarını çalışma şekli, pozisyon seviyesi, şehir ve ilçe gibi kategorilere göre listeleyebilirsiniz. Listelenen iş ilanlarında belirtilen şartları inceleyerek size en uygun iş ilanına başvuru yapabilirsiniz.

Basım Teknolojileri Bölümü Taban Puanları

Üniversiteler Bölümler Puan Türü Kontenjan Taban Puan Başarı Sırası
1
Marmara Üniversitesi
Basım Teknolojileri SAY 40 289,41516 370.883

Basım Teknolojileri Bölümü için Üniversite ve Kariyer Yolculuğu

Basım Teknolojileri Bölümü hangi üniversitelerde bulunuyor? Bölümün mezunları hangi pozisyonlarda çalışıyor? Tüm yanıtları aşağıdaki tabloda bulabilirsin!

Bölümü Bulunan İlk 5 Üniversite