Biyoenformatik ve Genetik Bölümü

Biyoenformatik ve Genetik Bölümü Nedir?

Biyoenformatik ve Genetik Bölümü, biyoinformatik ve genetik araştırmaların faydalı yönünü yerine getirmeye yardımcı olan, elde edilen verilerin anlamlandırılmasını ve doğru ellerde kullanıma uygun hale getirilmesi adına çalışmalar gerçekleştiren akademik bir disiplindir.

Bölüm biyoloji, matematik ve bilgisayar bilimini bir araya getirdiği için Biyoenforrmatik ve Genetik bölümünde okumak istiyorsan bu alanlara ilgi duymalısın. Yine analitik düşünebilme becerisine sahip olman da bölümde başarılı olup dersleri daha kolay verebilmen için önem arz eder.

Biyoenformatik ve Genetik Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Biyoenformatik ve Genetik, üniversitede Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Sayısal puan türüne göre tercih edilebilir.

Bölüm sayısal puan türüne göre öğrenci kabul ettiği için bölümde okumak istiyorsan TYT sınavına ek olarak sayısal alan sınavına da girmelisin. Bölümde okumak için Biyoenformatik ve Genetik bölümünü eğitim kapsamına alan üniversitenin istediği taban puanı ve başarı sıralamasını tutturman gerekir.

Bölüm için üniversitenin istediği taban puanı ve başarı sıralaması yıllara, burs durumuna göre değiştiği için sabit bir puan ve sıralama olmaz. O yüzden üniversiteye giriş yapan öğrencilerin başarı sıralaması ve taban puanlarının yıllara göre değişimini YÖK üzerinden takip edebilirsin. Böylece hedeflerine uygun bir üniversite tercihi yapabilmen mümkündür.

Bölümden mezun olmak için dersleri geçmene ek olarak staj yapman da gerekebilir. Eğer üniversite sana staj şartı koyduysa Biyoenformatik ve Genetik bölümü staj yerleri arasında kalan biyoteknoloji sektörü, gıda sektörü ya da ilaç firmalarında stajını tamamlayabilirsin. Staj süresi ise eğitim sürecine göre değişkenlik gösterebilir. 

Biyoenformatik ve Genetik Bölümü Dersleri Nelerdir?

Üniversitede biyoenformatik ve genetik üzerine eğitim almayı amaçlayan ve tercih edecek olan öğrenciler;

  • Kimya,
  • Bilgisayar ve Bilgi Sistemleri,
  • Organik Kimya,
  • Biyoinformatik,
  • Programlama Dilleri,
  • Nümerik Metotları ve Optimizasyon,
  • Hücre Biyolojisi ve Genetik,
  • Genomik ve Proteomik,
  • İstatistiksel Termodinamik,
  • Bilgisayar Tabanlı İlaç Tasarımı,
  • Moleküler Modelleme ve Simülasyon,
  • Nörobiyoloji,
  • Biyoloji içinde Akışkanlar Dinamiği,
  • Farmakokinetik Enzim Kinetiği,
  • İlaç Tasarımı ve İlaç Etkilerinin Organik Kimyası,
  • Algoritmaların Tasarımı ve Analizi,
  • Yapay Zeka ve Yapay Sinir Ağları

Ve daha birçok dersten 8 yarıyıllık eğitim süresi boyunca sorumlu olacaklardır. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Biyoinformatik ve Genetik Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanır.

Biyoenfomatik ve Genetik yatay geçiş yurtdışında lise eğitimini tamamlayan öğrenciler için de geçerlidir. Fakat üniversitenin yatay geçiş yönetmeliği şartlarını sağladıkları taktide geçiş yapabilirler. Bölüm 4 yıllık lisans bölümü olduğu için öğrencilerin dikey geçiş sınavına girmelerine gerek yoktur.

Biyoenformatik ve Genetik çift anadal bölümleri tercih edersen mezun olduğunda çifte diplomaya sahip olabilirsin ve iş ararken çift diploma işine daha fazla yarayabilir. Bölümün ders programıyla uyumlu olan Moleküler Biyoloji ve Genetik gibi bölümleri tercih ederek yandal yapabilirsiniz.

Eğer üniversitede kalmak istiyorsan lisansüstü eğitim programına katılabilirsin. Yüksek lisans ve doktora gibi programlardan sonra akademisyen olarak üniversitede kalabilirsin. Fakat bunun için hem ders notlarını yüksek tutman hem de ALES ve dil sınavından iyi bir puan alman gerekir.  

Biyoenformatik ve Genetik Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Biyoenformatik ve genetik mezunları, bilimsel alanda gerçekleştirilen çalışmalarda ortaya çıkan verilerin anlamlandırılması ve gerekli birimlerde doğru çalışmalar ışığında kullanılabilmesi adına çalışmalar gerçekleştirirler.

Bölümde okurken genetik, genomik, proteomik ve diğer biyolojik verilerin analizi ve yorumlanması için bilgisayar tabanlı, matematiksel ve istatistiksel teknikler üzerine eğitim alacağın için sağlık sektöründen gıda sektörüne kadar geniş bir alanda iş imkanı yakalayabilirsin.

Biyoenformatik ve Genetik yüksek lisans programları arasında size en uygun olanı seçerek tezli yüksek lisans yapabilir ve üniversitede akademisyen olarak kalabilirsin.

Bölümde gördüğün dersler ışığında yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunabileceğin için sağlık sektörü ya da laboratuvarlarda da iş imkanı bulabilirsin. Ayrıca bölümde aldığın dersler sayesinde genetik verilerin analizinde uzmanlaşma sağlayıp farklı sektörlerde araştırma birimlerinde görev alabilirsin. 

Biyoenformatik ve Genetik Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Mezunlar, kariyerlerine bilimsel araştırmaların ve çalışmaların yoğunlukta olduğu birçok yerde devam etme imkanlarına sahip olurlar. Söz konusu çalışma ortamlarının başında tıbbi araştırma laboratuvarları, ilaç firmaları, hijyen ve dezenfektan firmaları, kozmetik şirketlerini saymak mümkündür.

Tüm bunların haricinde mezunlar akademik çalışmalarına devam edebilirler ya da edinmiş oldukları bilgileri başka nesillere aktarmak adına formasyon alarak öğretim kurumlarında kariyerlerine devam edebilirler.

Söz konusu iş fırsatlarından devlet kurum ve kuruluşlarında yer alabilmek için mezunların Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan yeterli puanı elde etmesi gerekir.

Tüm bu bilgiler ışığında Biyoenformatik ve Genetik bölümü çalışma alanları hastane ve laboratuvarlar gibi sağlık sektörü çalışma alanlarından üniversitelere kadar geniş olduğu için kendine farklı alanlarda kariyer yapabilirsin.

Bölümden mezun olunca alacağın maaş hangi sektörde ve hangi pozisyonda çalışacağına göre değişir. Sağlık sektöründe çalışırken alacağın maaşla gıda sektöründe çalışırken alacağın maaş aynı olmaz. Yine biyolog olarak alacağın maaşla nörobiyolog ya da genetik bilimci olarak alacağın maaş da aynı değildir.

Sen de bu alanda kariyerini yönlendirmek istiyorsan kariyer.net sitesindeki genetik bilimci, analiz bilimci, nörobiyolog gibi iş ilanlarını inceleyebilirsin. 

Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!