Canlandırma Filmi Tasarım ve Yönetimi Bölümü

Canlandırma Filmi Tasarım ve Yönetimi Bölümü Nedir?

Canlandırma Filmi Tasarım ve Yönetimi, temelinde film endüstrisi, genel kapsamı açısından ise medya sektöründe yer alan her türlü kuruluş için teorik ve pratik uygulamalar gerçekleştirecek, sanat ve sinema kültürüne katkı sağlayacak kalifiye canlandırma sanatçıları ve dolayısıyla filmlerinin yapımı konusunda uzmanların yetiştirilmesini amaçlayan bir sanat disiplinidir. Canlandırma Filmi Tasarım ve Yönetimi bölümü program içeriği animasyon ve grafik tasarım programlarını kullanma becerisi sebebiyle kendini gösterebileceğin en iyi alanlar arasında yerini alır. 

Canlandırma Filmi Tasarım ve Yönetimi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Canlandırma Filmi Tasarımı ve Yönetimi, üniversitede Güzel Sanatlar Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Söz konusu bölüm yalnızca özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eder. Canlandırma Filmi Tasarımı ve Yönetimi Bölümü, 2019-2020 yılı YÖK verilerine göre yalnızca bir üniversitede iki farklı tercih seçeneğiyle faaliyet gösterir. Bölümün açık ya da uzaktan öğretim programı bulunmadığı için yetenek sınavını kazandıktan sonra örgün öğretim görürsün. Sözel puanı ile öğrenci alımı yapan bölüme giriş için TYT sınavından sonra sözel alan sınavına girmen, bölüm için yeterli puanı aldıktan sonra da yetenek sınavına girmen gerekir. 

Canlandırma Filmi Tasarım ve Yönetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Üniversite eğitimini bu bölüm üzerine gerçekleştirmek ve özel yetenek sınavını başarı ile tamamlayan aday öğrenciler;

  • Film Yapım Yönetimi,
  • Film Tasarımı,
  • Kitle İletişim Kuramları,
  • Canlandırma Sineması,
  • Temel Tasarım,
  • Dünya Sinema Tarihi,
  • İletişim Toplumbilim,
  • Canlandırma Teknikleri ve Sinema Tarihi,
  • Sayısal Ortama Giriş,
  • Çağdaş Sinema Tarihi,
  • Geleneksel Canlandırma Teknikleri,
  • Simülasyon Kuramı ve Sinema,
  • Canlandırma Desen,
  • 2D Bilgisayar Canlandırması,
  • 3D Bilgisayar Canlandırması,
  • Sinema Estetiği,

Ve daha birçok dersten 8 yarıyıllık eğitim süresi boyunca sorumlu olacaklardır. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Canlandırma Filmi Tasarımı ve Yönetimi Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar. Bölümden mezun olmanda dersleri vermen kadar yapacağın stajın da etkisi olur. Canlandırma Filmi Tasarımı ve Yönetimi bölümü staj yerleri arasında yer alan medya kuruluşları, yapım şirketlerinde stajını tamamlayabilirsin.  Bölüm 4 yıllık lisans programı olduğu için önlisansı lisansa tamamlamak için tercih edilen dikey geçiş sınavına girmene gerek olmaz. Fakat okuduğun bölümden memnun değilsen Canlandırma Filmi Tasarımı ve Yönetimi bölümü yatay geçiş sınavına girerek Radyo Televizyon ve Sinema, Film Tasarım ve Yönetimi gibi bölümlere geçiş yapabilirsin.   Bölümdeki pek çok ders Sinema ve Televizyon, Film Tasarımı, Film Tasarımı ve Yönetmenliği gibi bölümlerin dersleri ile uyumludur. Bu sebeple çift anadal yapmak isterseniz Canlandırma Filmi Tasarım ve Yönetimi bölümü çift anadal bölümleri olarak Sinema ve Televizyon, Film Tasarımı tercih edebilirsin. Bölümden mezun olduktan sonra sinema ve televizyon sektöründe iş bulabileceğin gibi üniversitede kalıp akademisyenlik de yapabilirsin. Bunun için Canlandırma Filmi Tasarımı ve Yönetimi bölümü yüksek lisans yapabilirsin. 

Canlandırma Filmi Tasarım ve Yönetimi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Sinema ve medya sektöründe filmlerde ya da çeşitli görsel içeriklerde canlandırma performansı gerçekleştirmek, canlandırmaların tasarımını yapmak ve yönetimini sağlamak adına görev alırlar. Bölümden mezun olunca televizyon, sinema ve reklam sektöründe animasyon film tasarımı dışında yönetmen olarak da görev alabilirsin. Medya kuruluşlarında yapım ve yönetim alanında çalışabileceğin gibi özel film şirketlerinde animasyon film yapım sürecinde yer alabilirsin. Bölümden mezun olunca canlandırma film yapım ve yönetim alanında çalışabileceğin için hem yurtiçi hem de yurtdışı film sektöründe iş bulabilirsin. Canlandırma Filmi Tasarım ve Yönetimi Bölümü çalışma alanları sinema ve televizyon sektöründen medya kuruluşlarına kadar geniştir. Bölümden mezun olduğunuzda canlandırma filmin yapım ve kurgu aşamasında çalışabileceğiniz için televizyon kanalları, film şirketleri ya da reklam şirketlerinde rahatlıkla çalışabilirsin. 

Canlandırma Filmi Tasarım ve Yönetimi Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Canlandırma sanatçıları televizyon ve sinema sektöründe gerçekleştirilen birçok çalışmada yer alabilirler. Örnek vermek gerekirse;

  • Uzun Metraj ve Kısa Metraj Filmler,
  • Televizyon Dizileri,
  • Televizyon Şovları,
  • Reklamlar,
  • Haber Bültenleri,
  • İnteraktif Yayın Platformları Yapımlarında,
  • Tiyatro

Ve daha birçok canlandırma ve performans isteyen sektörlerde kendilerine kariyer fırsatı bulabilirler. Bölüm mezunları sinema, televizyon gibi son dönemin en gelişen sektöründe iş imkanı bulabileceği için geniş bir kariyer fırsatı yakalayabilirsin. Bölümde sadece canlandırma film değil klasik sinema ve televizyon sektöründe de işine yarayacak dersleri göreceğinden medya kuruluşları ve reklam ajanslarında yapım, yönetim alanında iş bulabilirsin.  Dizi film alanında çalışabileceğin gibi anime, çizgi film yapım ve yönetiminde de görev alabilirsin. Eğer sektörde yer almak yerini akademik bir kariyer istiyorsan 2 yıllık yüksek lisans 4 yıllık doktora eğitimini tamamladıktan sonra akademisyen olarak üniversitede kalabilirsin.  Bölümden mezun olduktan sonra alacağın maaş çalışma alanına göre değişir. Canlandırma Filmi Tasarımı ve Yönetimi bölümünden mezun olunca sinema ve televizyon dışında reklam sektöründe de iş bulabileceğin için televizyonda çalışırken alacağı maaşla reklam şirketinde çalışırken alacağı maaş aynı farklılık gösterebilir. Sen de bu alanda kariyer yapmak istiyorsan kariyer.net sitesindeki iş ilanlarını inceleyebilir ve kendine uygun bir kariyer alanı bulabilirsin. Tv kanalları, yapım ve reklam şirketleri, medya kuruluşlarının verdiği iş ilanları içerisinde şartları sana en çok hitap eden işe başvuruda bulunabilirsin.   

Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!