Elektronik Ticaret ve Teknoloji Yönetimi Bölümü

Elektronik Ticaret ve Teknoloji Yönetimi Bölümü Nedir?

Elektronik Ticaret ve Teknoloji Yönetimi bölümü, öğrencilere dijital pazarları analiz etme ve anlama ve fiziksel kanallarla nasıl etkileşime girdikleri konusunda sistematik bir yaklaşım sağlayacak bir dizi stratejik ve analitik araç oluşturmaya odaklanan akademik bir disiplindir. İnternet üzerinden iş işlemlerini mümkün kılmak için bir E-Pazarlama stratejisi tasarlamak ve teknik bir altyapı oluşturmak basit bir iş değildir. E-ticaret için destek görevi gören destek yapıları ve iş süreçlerinin yanı sıra interneti kullanmanın teknoloji ortamını, artılarını ve eksilerini tam olarak anlamayı gerektirir. Bu anlayış, E-Pazarlama stratejilerinin temel planlamacıları olan yönetim ve pazarlama uzmanları gereklidir. Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesi, iş dünyasını da derinden etkilemiş ve yeni bir ihtiyaç alanı olan elektronik ticaret ve teknoloji yönetimi çalışma alanları, bu değişime hızlı ve etkili bir şekilde adapte olabilen profesyonellerin yetişmesine odaklanan bir bölüm olarak ön plana çıkıyor. Elektronik ticaret ve teknoloji yönetimi bölümü, öğrencilere hem işletme hem de teknoloji alanlarında güçlü bir temel sunarak, çağın gereksinimlerine uygun liderlerin yetişmesine olanak tanıyor.

Elektronik Ticaret ve Teknoloji Yönetimi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Elektronik Ticaret ve Teknoloji Yönetimi, üniversitelerde Ticari Bilimler Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Eşit Ağırlı puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.

Söz konusu bölümü 2019-2020 YÖK verilerine göre yalnızca bir üniversitede iki farklı tercih seçeneği ile listelerde bulunmaktadır.. Öğrenciler, genellikle temel işletme dersleri, elektronik ticaret, dijital pazarlama, bilgi teknolojileri yönetimi gibi alanlarda uzmanlaşmış dersler, staj ve proje çalışmaları ile bu süre zarfında geniş bir bilgi yelpazesi edinirler. Eğitim süresi içinde öğrencilere, sektördeki güncel gelişmeleri takip edebilmeleri ve teknolojik yeniliklere ayak uydurabilmeleri için pratik beceriler de kazandırılır. Öğrenciler aynı zamanda elektronik ticaret ve teknoloji yönetimi çift anadal bölümleri veya yandal programlarına da katılabilirler, bu da eğitim süresini etkileyebilir. Ayrıca, staj yapma veya uluslararası değişim programlarına katılma gibi faktörler de öğrencilerin eğitim süresini etkileyebilir. Elektronik ticaret ve teknoloji yönetimi yatay geçiş bölümleri ve Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile birçok farklı alandan öğrenci kabul eder. Yatay geçiş için genellikle işletme, bilgisayar mühendisliği, endüstri mühendisliği gibi bölümlerden başvurular kabul edilir. DGS ise özellikle işletme ve bilgisayar ile ilgili bölümlerden mezun olan öğrencilere kapılarını açar. Elektronik ticaret ve teknoloji yönetimi DGS geçiş bölümleri de aynı zamanda 2 yıllık bölümlerden bu alanda lisans tamamlamaya imkan tanır. 

Elektronik Ticaret ve Teknoloji Yönetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

E-Ticaret konusunda eğitim almayı amaçlayan ve bu bölüm tercih listelerinde yer verecek olan aday öğrenciler;

  • E-Ticaret,
  • Makro İktisadın Temelleri,
  • Mikro İktisadın Temelleri,
  • Grafik Tasarım,
  • Veri Yapıları ve Veri Tabanı Uygulamaları,
  • E-Pazarlama ve E-Satış,
  • E-Tedarik Zinciri Yönetimi,
  • E-Müşteri İlişkileri Yönetimi,
  • Kurumsal Bilgi Sistemleri,
  • İleri Web Tasarımı,
  • Enformatik Düzenlemeler ve Yeni Uygulamalar,
  • Dijital Reklam ve Sosyal Medya Pazarlama,
  • Arama Motoru Optimizasyonu,
  • E-Ticarette Dağıtım Stratejileri,
  • Görsel Programlama,
  • Mobil Cihaz Programlama

Ve benzeri daha birçok dersten 8 yarıyıllık eğitim süresi boyunca sorumlu olacaklardır. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Elektronik Ticaret ve Teknoloji Yönetimi Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar.Elektronik ticaret ve teknoloji yönetimi bölümü öğrencileri, stajlarını şu tür kurumlarda gerçekleştirebilirler:

  • Büyük e-ticaret platformları ve şirketleri.
  • Dijital pazarlama ajansları.
  • Bilgi teknolojileri departmanları.
  • Yenilikçi start-up'lar.

Elektronik Ticaret ve Teknoloji Yönetimi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Almış oldukları eğitim doğrultusunda mevcut ürünlerin internet ve sosyal medya aracılığı ile doğru kişilere pazarlanması adına kampanyalar, görseller ve stratejiler oluşturmaktır.Elektronik ticaret ve teknoloji yönetimi mezunları, geniş bir iş alanına sahiptir. Bu alanlardan bazıları şunlardır:

  • E-ticaret şirketleri: Elektronik ticaret platformları üzerinde stratejik yönetim ve operasyonel süreçler.
  • Dijital Pazarlama Ajansları: Dijital pazarlama kampanyalarını planlama ve yürütme.
  • Bilgi Teknolojileri Departmanları: İşletmelerin teknolojik altyapısını yönetme ve geliştirme.
  • Girişimcilik: Yenilikçi projelerde liderlik yapma ve kendi işini kurma.
  • Danışmanlık Firmaları: Teknoloji ve e-ticaret konusunda şirketlere danışmanlık

Elektronik Ticaret ve Teknoloji Yönetimi Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

E-Ticaret uzmanları için iş olanakları her geçen gün daha da fazla artmaktadır. Ürünlerin tüketiciye ulaştırılması konusunda daha geniş kitlelere hitap etme ihtimali göz önünde bulundurulduğunda bu bölüm mezunlarına hemen hemen her sektörde ihtiyaç söz konusudur. Ürünlerini pazarlamak, ürünlerini görünür kılmak, internette bulunabilir olarak referanslarını güçlü kılmak isteyen her kurum ve kuruluşta bu bölümden mezun uzmanlara ihtiyaç duyulmaktadır. E-ticaret, günümüzde giderek artan bir öneme sahiptir ve bu alanda uzmanlaşmış bireylere olan talep her geçen gün artmaktadır. Mezunlar, e-ticaret platformlarında stratejik yöneticilik, operasyonel planlama ve müşteri ilişkileri yönetimi gibi alanlarda kariyer yapabilirler. Dijital pazarlama, marka bilinirliğini artırmak, hedef kitlelere ulaşmak ve satışları artırmak için önemli bir strateji haline gelmiştir. Elektronik ticaret ve teknoloji yönetimi staj yerleri sayesinde eğitimleri esnasında iş deneyimi elde eden mezunları, dijital pazarlama ajanslarında, şirketlerde veya kendi girişimlerinde dijital pazarlama stratejilerini oluşturma ve yönetme konusunda uzmanlaşabilirler. İşletmelerin teknolojik altyapısını yönetmek ve geliştirmek, günümüzde kritik bir ihtiyaçtır. Bu bölüm mezunları, bilgi teknolojileri departmanlarında sistem analisti, proje yöneticisi veya teknoloji uzmanı olarak görev alabilirler. Adaylar, Kariyer.net üzerinden yayınlanan ilanları inceleyebilir ve kendilerine uygun ilanlara başvurabilirler.

Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!