Daha iyi bir deneyim için uygulamada aç
Endüstriyel kalıpçılık bölümü, endüstri alanında teknolojik gelişmelere uyum sağlayabilecek nitelikli ve donanımlı endüstriyel kalıp teknikerleri yetiştirmeyi amaçlar. Üniversitelerin ön lisans programında yer alan bu bölümde öğrencilere, eğitim süreci boyunca kalıp üretimi ve tasarımı için gerekli olan tüm bilgi ve donanımlar kazandırılır. Öğlenciler ileri imalat teknikleri ve ileri tasarım araçlarını birlikte kullanarak uygulama dersleri ile bu alanda pratiklik kazanırlar. Endüstriyel kalıpçılık nedir sorusuna yanıt verebilmek için bu alanda verilen eğitim içeriğini incelemek gerekir. Bu bölümünde; malzeme teknolojisi, bilgisayar destekli çizim, makine meslek resmi, temel imalat işlemleri, sac metal kalıpçılık tekniği ve teknik resim gibi dersler verilmektedir. Üniversitelerde uygulamalı olarak eğitimi verilen programın amacı; hızlı bir şekilde büyümekte olan kalıpçılık sektörüne alanında uzman teknik elemanlar kazandırmaktır. Verilen eğitim sayesinde çeşitli kalıp tasarımları yapabilen, talaşlı imalat bilgisi olan ve kalıp imalatına hakim alanında uzman teknik elemanlar yetişmektedir. Okuldan başarıyla mezun olan öğrencilere “Endüstriyel Kalıpçılık Teknikeri” unvanı verilmektedir.
Her üniversitenin endüstriyel kalıpçılık taban puanları farklıdır. Puan aralığına göre tercihlerini yapan öğrenciler bu bölümde ön lisans programına dahil olarak eğitim almaya başlarlar. Bölümün eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim süresince; endüstriyel alanda mesleğin gerektirdiği niteliklerle beraber teorik ve uygulamalı dersler verilir. Aynı zamanda endüstriyel kalıpçılık bölümünde yazları 30 iş günü staj zorunluluğu bulunmaktadır.
2 yıllık Endüstriyel kalıpçılık bölümünde, öğrencilerin mezun olana kadar gördükleri dersler şu şekildedir:
Öğrencilerin başarıyla tamamlaması gereken mesleki derslerin yanı sıra Matematik, Fizik ve Teknik Resim gibi temel dersler de eğitim programında yer alır. Birçok ders iki yıl boyunca öğrencilere hem teorik hem de uygulamalı bir şekilde verilmektedir.
Endüstriyel kalıpçılık ne iş yapar sorusunu cevaplamak için bu alanda çalışan kişilerin görevlerini incelemek gerekir. Bu alanda çalışan kişilerin sorumlu olduğu görevler şu şekilde sıralanabilir:
Endüstriyel kalıpçılık iş imkanları oldukça geniştir. Bu bölüm mezunları almış oldukları eğitim kapsamında özel sektörde veya kamuya bağlı kuruluşlarda görev alabilirler. Ayrıca; otomotiv sektöründe, fabrikalarda, organize sanayi bölgelerinde ve kendi kuracakları işletmelerde de çalışabilirler. Teknikerler; üretim atölyelerinde, teknik bürolarda, kalıpçılık atölyelerinde, kalite kontrol ünitelerinde atölye şefi veya ustabaşı olarak da mesleklerini icra edebilirler. Her işletme için endüstriyel kalıpçılık maaşları farklılık göstermektedir. Bu alanda mesleki kariyerini ilerletmek isteyen adaylar Kariyer.net sitesinde yer alan Endüstriyel Kalıpçılık İş İlanları seçeneklerine göz atarak kriterlerine uygun ilanlara başvurularını kolayca gerçekleştirebilirler.